Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Foto: Renee Frinking / Features & More
2 AV 2
Inte bara ett vackert hem – här har Annemeike även sin ateljé!
Foto: Renee Frinking / RENEE FRINKING/FEATURES & MORE

Konstnären Annemieke byter sina tavlor mot saker till sitt 1800-talshus

Sobert chict och monokromt, med influenser från resor till Marocko, Thailand och andra länder. Konstnären Annemieke van Beek bor med sin familj i ett 1800-talshus vid en av Amsterdams kanaler.

Geraldine Nesbitt

Radhuset på 130 kvadratmeter i två och ett halvt plan, och det lilla extra huset intill på 45 kvadratmeter ligger i centrala Amsterdam. När Annemieke och hennes man Arjan tog över huset 2003 hade ägaren övergivit det sedan länge och husockupanter hade flyttat in. Det mesta var förfallet men grunden och stommen verkade stabil. Men när de tittade lite närmare upptäckte de mögelsvamp på sina ställen, ett säkert tecken på fuktskada. Så det fick gå snabbt med isolering, uppvärmning och nya betonggolv.

Vi gjorde så mycket vi kunde för att göra huset beboeligt, och sedan har vi fortsatt med resten när vi fått tid och råd.

Där det var möjligt har originaldetaljerna behållits, restaurerats och fått ett ansiktslyft. Genom hela huset ser man ursprungliga dörrar, trappräcken och listverk. När något var bortom räddning och behövde bytas ut gjordes det med hänsyn till originalet.

- Vi kände inte att vi behövde göra allt på en gång, utan bara så mycket som behövdes för att göra huset beboeligt, och sedan har vi fortsatt med resten när vi fått tid och råd, säger Annemieke.

Annemiekes ateljé ligger på bottenvåningen mot gatan. Hon har bevarat den ursprungliga inredningen med stora fönster, dubbeldörrar, vackra dörrspeglar och smygpanel runt fönstren. Den vita loungefåtöljen och pallen är Eamesoriginal. Taklampa, design Serge Boucher. De marockanska mattorna finns överallt i huset. Annemieke reser gärna till Marrakech och går till samma mattförsäljare varje gång hon är där. ”Jag kommer alltid tillbaka med väskorna fulla.” Foto: Renee Frinking / Features & More
Ritbordet är ett vintagefynd. ”Jag har permanenta sökningar på olika sajter efter saker jag vill ha till huset.” I de två stora svarta krukorna under ritbordet lägger Annemieke undan sitt arbetsmaterial. Krukorna är afrikanska och gjorda av återvunna bildäck, liksom den lilla krukan på bordet. Foto: Renee Frinking / Features & More
Annemieke studerade modedesign och jobbade länge i den branschen. Men för några år sedan tog konstnärsdrömmarna över och nu är det konst på heltid som gäller. Foto: Renee Frinking / Features & More
Annemieke dekorerar hallen med sin vita 3D-konst, som bryter av mot det vridna svarta trappräcket, original i huset byggt i slutet av 1800-talet. Foto: Renee Frinking / Features & More

Nu, 18 år senare, är radhuset sobert chict i monokromt svart och vitt, med en stor dos värme och personlighet i inredningen.

Annemiekes konstnärsateljé och rummen där hon visar upp sin konst har svarta väggar. I den privata delen av huset är det framför allt en vit bas som gäller.

I inredningen blandar Annemieke vintagefynd med några genomtänkta nya inköp, och mycket av inspirationen kommer från familjens resor till Marocko, Thailand och andra länder. Särskilt Marrakech är ett favoritresmål. Annemieke kommer alltid hem därifrån med bagaget fullt av tyger och mattor.

Jag är inte rädd för att ta risker och jag är inte rädd för att det inte ska bli perfekt

Några år efter att de flyttat in köpte Annemieke och Arjan det lilla huset bredvid. Det har praktiskt taget betalat sig självt eftersom de har hyrt ut det via Airbnb, och det har också hjälpt till att finansiera mer renovering av det stora huset.

Till exempel satte paret först in ett ganska enkelt kök, och senare har de haft råd att ersätta det med ett mer elegant.

- Jag visste precis vad jag ville ha och ritade det själv, säger Annemieke.

På väggen mittemot ritbordet smälter den svarta hyllan in i den svarta väggen, en perfekt plats att visa upp konst på. Metallskåpet till vänster är från 50-talet och Annemieke gillar den slitna looken. Foto: Renee Frinking / Features & More
De snidade trästolarna tog Annemieke med sig hem från en resa till Afrika. ”Fast jag har aldrig suttit på dem. De är lite låga…” Foto: Renee Frinking / Features & More
Husets andra våning var i riktigt dåligt skick när Annemeike och Arjan tog över huset. De var fast beslutna att återställa det till dess forna glans. Dörrar, handtag och andra detaljer restaurerades eller ersattes med specialgjorda tidstrogna kopior. Den stora soffan är från Ikea. Annemeike gillar att den är låg, i marockansk loungestil. Foto: Renee Frinking / Features & More
För ett år sedan byggde familjen ut huset mot gården och satte in dubbeldörrarna i metall och glas. Eftersom de bor mitt i storstaden vill Annemeike väga upp det med att ha många gröna växter i hemmet. Här hänger de från en vajer i taket. De retroinspirerade läderstolarna kommer från Basic label, och soffan längs väggen är gjord av fyra puffar från Linteloo. Över bordet hänger Tom Dixon-lampor. Foto: Renee Frinking / Features & More
Annemieke säljer inte sina tavlor – hon byter dem mot sådant hon behöver till huset eller till sitt företag. Foto: Renee Frinking / Features & More

När hon inte blev nöjd med bänkskivan i cement gick hon en kurs och har nu gjutit en ny själv, i typisk Annemiekestil.

- Jag är inte rädd för att ta risker och jag är inte rädd för att det inte ska bli perfekt.

2018 renoverade familjen huset på nytt, för att passa Annemiekes nya yrkesbana som konstnär. Barnen fick flytta in i den tidigare Airbnb-delen, som inte krävde mycket arbete, den behövde bara göras lite personligare för att passa döttrarna. Det finns förstås en dörr från det stora huset till det lilla, så att barnen inte blir avskurna från resten av huset.

Om jag får drömma lite mer, skulle jag gärna vilja ha en riktig, separat ateljé i trädgården.

På det här sättet fick Annemieke mer plats för sin konst. Hon har sin ateljé på bottenvåningen och ställer ut sin konst på övervåningen i det som förut var barnens rum.

- Jag tyckte att det här var bästa lösningen, att flickorna har sitt eget utrymme och att jag kan bjuda in folk som kan se var jag arbetar. Och om jag får drömma lite mer, skulle jag gärna vilja ha en riktig, separat ateljé i trädgården.

Bäddsoffan i döttrarnas mysrum är perfekt när kompisarna sover över. Ett collage av solspeglar blir effektfullt mot den råa väggen. Mattan och flera av kuddarna är köpta i Marocko. Foto: Renee Frinking / Features & More
I barnens gamla rum på andra våningen ställer nu Annemieke ut sin konst. Foto: Renee Frinking / Features & More
Javisst, här bor en artist! Foto: Renee Frinking / Features & More
Döttrarna har sina rum och ett eget mysrum i den del av huset som förut var en fristående lägenhet. Här har de massor av plats för både lek och läxor. De gamla skolstolarna är ett nätfynd. Foto: Renee Frinking / Features & More
Dottern Lou, 13, älskar palmtapeten som hon har i sitt rum. Bäddsetet, kuddarna och mattan är från Marocko, ett av familjens favoritresmål. Foto: Renee Frinking / Features & More

Hon var tidigare modedesigner, men kände att det inte var tillräckligt för att hon skulle få utlopp för sin kreativitet. På fritiden målade hon.

- Det var då jag kände mig mest tillfredsställd. De enstaka stunder jag kunde vara kreativ bara för kreativitetens egen skull, utan gränser.

Annemieke har en speciell affärsidé - att byta sina minimalistiska och grafiska verk mot varor och tjänster hon behöver.

Genombrottet kom när en vän frågade om Annemieke kunde göra en väggmålning på hennes restaurang. När vännen frågade vad Annemieke ville ha i ersättning, sa hon att hon inte ville ha pengar. I stället ville hon ha sin födelsedagsfest på restaurangen.

Jag gör inte saker halvhjärtat

Och det blev grunden för företaget Art in return. Det tog några år, men Annemieke kom fram till att det hon ville göra i nästa fas av sitt liv, det var att fokusera på konsten.

- Jag gör inte saker halvhjärtat. Så jag sa upp mitt jobb, och kastade mig in i det här nya projektet till 100 procent.

Och det hon behövde till sitt företag, som en webbplats, innehållet på sajten och annat, betalade hon för med sin konst. Art in return, som sagt.

Styling: Wilma Custers

LÄS MER: Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”
LÄS MER: Så fixade inredaren lyxig hotellkänsla hemma hos barnfamiljen