1 av 2 Foto: Jonas Lundberg
2 av 2: ”Vi älskar att bjuda hem vänner. Love står för maten och jag ser till att bordet ser inbjudande ut”, säger Amy. Porslin och bestick från Kuddar & knoppar. Räfflade glas, Åhléns, övriga glas, vintage. Foto: Jonas Lundberg / Jonas Lundberg

Se Husdrömmar-parets Villa Björkhaga – blev deras efter brev till ägarna

Amy hade suktat efter förfallna Villa Björkhaga hela livet. Ett brev till ägarna öppnade dörren till drömhemmet i det röda tegelhuset.
Anna Trulsen

Kanske har du sett Amys och Loves vackra Villa Björkhaga, precis intill järnvägen i Vinslöv, i SVT:s Husdrömmar? De hade fantiserat om huset i många år innan de stod som ägare på köpekontraktet.

- Björkhaga har funnits i min mormors systers ägo sedan 70-talet, säger Amy. Under några år användes det som bostad, och sedan som lager. När Love och jag flyttade tillbaka till Vinslöv, där jag är uppvuxen, dröjde det inte lång tid innan vi började längta efter att få renovera ett gammalt hus. Ända sedan jag var liten hade jag varit fascinerad av Björkhaga. Jag drogs till det, och även om jag tyckte det såg lite spöklikt tomt ut kunde jag aldrig sluta drömma om att någon gång få äga det.

Jag drogs till huset, och även om jag tyckte det såg lite spöklikt tomt ut kunde jag aldrig sluta drömma om att någon gång få äga det

Efter några års samtal om huset på diverse släktkalas kände Amy och Love att ”nu eller aldrig”.

- Vi skrev ett brev till mina släktingar där vi förklarade vår kärlek till huset och vad vi önskade göra med det. Brevet blev ett lyckokast för oss och det dröjde inte länge innan vi var ägare till Björkhaga, säger Amy.

Villa Björkhaga ligger i Vinslöv, precis vid järnvägen mellan Hässleholm och Kristianstad. Liknande tegelhus är vanliga i Skåne, där det förr fanns många tegelbruk. På högra gaveln syns en del av uteplatsen som familjen byggt. På sitt Instagramkonto @villabjorkhaga visar Amy hur arbetet med huset går vidare. Foto: Jonas Lundberg
Parets bibliotek är en skön mix av Amy och Love. Här inne finns alla Loves gitarrer och skivor, och Amy har inrett med arvegods, loppisfynd och lite nytt. Taket är tapetserat med tapeten Malin black från Sandberg. Den rosa soffan är från Trendrum. Grön glasurna i fönstret, H&M Home. Foto: Jonas Lundberg
Invid matplatsen har paret bytt ut fönstret mot en altandörr som leder ut till terrassen. Vitlaserade Ivarskåp från Ikea. Stolar, Ellos home, och arvegods. Vintagebord från Dahlia och vänner. Print från Wirenfelt, lampa, Globen lighting. Foto: Jonas Lundberg

Huset uppfördes runt förra sekelskiftet åt tunnbindaren Olof Krigström som behövde ha nära till järnvägen för att frakta sina tunnor. Det stod klart 1908 och invigdes med pompa och ståt och med bröllop för Krigströms dotter Hilda. Huset fanns kvar i släkten Krigström i många år. Från 50-talet höll hembygdsföreningen till i huset. Då spelades det teater här, och huset hyrdes ut till bröllop, fester och dans. På 70-talet köpte Amys släktingar huset.

- Det här har verkligen varit ett hus där man slagit klackarna i taket. Det passar oss, för vi gillar också att bjuda in vänner och dansa hela natten lång, säger Amy.

När Amy och Love tog över huset var det ordentligt nergånget.

Här har man slagit klackarna i taket. Det passar oss, vi gillar att bjuda in vänner och dansa hela natten lång.

- Det enda som var i bra skick var fasaden och taket, resten fick plockas ner till grunden i varje rum. Dessutom behövde vi dra in vatten, dra om elen och göra nytt avlopp. Det enda ytskikt vi kunde behålla invändigt var trägolven, säger Amy.

Samtidigt som paret köpte huset sålde Love bistron som han tidigare drivit. När husköpet blev klart slog han in på en helt ny väg - och bestämde sig för att jobba sida vid sida med snickarna. Han hade ingen tidigare erfarenhet av att bygga, men har lätt för att lära. Det gick så bra att Love fick frågan om att börja arbeta för firman de anlitat.

- Vi började med att dra in avlopp och byta fönster. Det gjorde verkligen ont i hjärtat när vi plockade ut de gamla fönstren. De var supercharmiga men kunde inte stänga ute ljudet från tågen. Dessutom var flera rutor trasiga eftersom de utsatts för busstreck under åren när ingen bodde i huset. De fönster som var i bra skick har vi sparat till framtida projekt, och vi har även byggt ett vitrinskåp av ett fönster. Vi ersatte också två fönster med altandörrar eftersom vi ville bygga en uteplats på baksidan av huset, säger Amy.

Amy utanför verandan, som familjen funderar på att bygga om till en glasveranda. Foto: Jonas Lundberg
”Jag lagar mat i veckorna och är enligt Love bäst i världen på att koka soppa på en spik”, säger Amy. ”Love däremot lagar ofta middagarna på helgen, då förvandlas köket till ett restaurangkök med mycket liv, musik och kastruller, buller och bång.” Köket är från Ballingslöv. Väggar och köksskåp är målade i samma kulör, NCSS6502-G. Skåp med rottinglucka, H&M Home. Foto: Jonas Lundberg
Vardagsrummet har så mycket ljusinsläpp från de höga fönstren att det tål svarta väggar utan att kännas mörkt. Vintagebord från Dahlia och vänner, piano från loppis. Foto: Jonas Lundberg

 

Paret påbörjade renoveringen sensommaren 2018, och hösten 2019 var hela huset klart. Då hade de gått igenom varenda centimeter av huset. På nedre plan tog de ner väggarna mellan två rum och fick en öppen planlösning där kök, matrum och vardagsrum går i ett.

- Vi hade drömt om ett stort kök länge. Vi ville att det skulle vara en samlingsplats, där vänner och familj kan samlas och umgås, laga mat, dricka kaffe, blanda drinkar, spela spel, dansa, leva. Där jag skulle få baka bullar och barnen stöka och busa. Ett kök där jag skulle laga vardagsmaten och som Love kunde förvandla till ett restaurangkök på helgerna.

De ville gärna ha ett grågrönt kök men hittade inte något som kändes rätt hos köksleverantörerna. 

- Vår byggmästare Henrik kände till vår vision om köket och eftersom han arbetar i stort sett dagligen med Ballingslöv fick de nys om vår plan. De skulle lansera ett grågrönt kök lagom till sitt 90-årsjubileum 2019. Kruxet var att vi i stort sett bara hade fyra veckor på oss att få upp köket då det skulle fotograferas till Ballingslövs katalog, och då var ännu inte väggarna isolerade, säger Amy.

Det var riktigt härligt att bo mitt i renoveringen, vi kunde ju leva på nedervåningen och renovera en trappa upp

Love jobbade dygnet runt och fyra veckor senare var köket klart för fotografering.

- Sedan var det dags att göra i ordning ytskikten i matrum och vardagsrum och när det var klart kunde vi flytta in. Hela familjen trängde ihop sig där. Det var en helt otrolig känsla, så mysigt, och riktigt härligt att bo mitt i renoveringen, vi kunde ju leva på nedervåningen och renovera en trappa upp efter jobbet och på helgerna. Det blev enklare när vi inte längre behövde köra hit och planera med barnvakt. Dessutom hade vi ett helt fungerande kök, det kändes lyxigt.

Väggen invid kaminen har målats i svart för att ge lite tryck till den ljusa inredningen. Golven i huset är original som slipats och behandlats med lut och hårdvaxolja från Osmo i färgen Snö. Kamin från Contura, fågelburslampa från Challières. Foto: Jonas Lundberg
Sigges rum är ett lekfullt mysigt rum. Härinne var det tidigare kokvrå och en sovalkov. Tapet, Ferm living, sängkläder Lya lin, taklampa, Afroart, kaninlampa, Heico. Foto: Jonas Lundberg
Taket i sovrummet har öppnats upp till nock och frilagt bjälkarna och det lilla vindsfönstret. Foto: Jonas Lundberg

På nedre plan hittar man även badrum, tvättstuga, hall och ett bibliotek, färgsatt i en grå nyans som gifter sig med kulören i köket. Biblioteket är det rum som sticker ut mest i huset eftersom det är inrett med en känsla av ”extra allt”.

- Biblioteket, eller musikrummet som vi också kallar det, är ett rum man sugs in i. Tapet i taket, mörka murriga väggar, stuckatur som slungar en tillbaka i tiden, säger Amy.

Ärvda, nötta ting blandas med loppisfynd, rosa sammetssoffa och fåtöljer från förr.

- Det är otroligt mysigt att sitta här i glada vänners lag och sjunga med när Love spelar.

På övre plan finns ett badrum som förbinds med en trappa ner till tvättstugan på bottenplan. En speciell lösning som skvallrar om forna tider, då trappan troligtvis användes av tjänstefolket.

Vi är så nöjda med vårt hus och har många planer för tomten.

Här uppe finns även barnen Billies och Sigges rum på ena gaveln, och Amys och Loves sovrum som har mysiga vinklar och vrår och balkong. Utanför familjens sovrum finns ett stort härligt allrum där barnen gärna spelar spel med kompisar.

- Vi är så nöjda med vårt hus och har många planer för tomten. Parken på framsidan ska få ett lyft, träd och växter ska planteras. Balkong och veranda ska också fixas och senaste budet är en inglasad veranda, men när det blir återstår att se, säger Amy.

Ur Sköna hem Skapa stilen nr 2, 2021.

LÄS MER: Så fick småbarnsfamiljen till lyxhotellkänsla à la Upper East Side

LÄS MER: Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”