Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sarah Dawn Finer: Jag har ingen mjölk i kylen men alltid champagne

Champagne-devisen har hon själv skrivit och skulle gärna ha på väggen. I höst får globetrottern Sarah Dawn Finer sova hemma i 2,5:an i Vasastan varje natt, för då står hon på Stadsteaterns scen som Sally Bowles i Cabaret.

Svart, vitt, lila och inga krusiduller, är Sarah Dawn Finers inredningsmelodi.

– Jag brukar få höra att min smak är typiskt manlig, även om det är lite stereotypt att kategorisera på det sättet, säger Sarah.

Hon bor på andra våningen i en vacker sekelskifteskåk i krogtäta Birkastan i Stockholm. 2,5-rummaren på knappt 70 kvadratmeter blev hennes för snart fyra år sedan. Vägen dit var krokig. 

– Jag och min nyseparerade bror flyttade ihop medan vi letade efter varsin bostadsrätt. Vi hyrde en vindsvåning i Vasastan och hade ett fantastiskt år tillsammans. Det var alltid fullt hus med vänner och kolleger, tillvaron påminde om vår uppväxt i kollektiv. Min bror, Rennie, ville bo kvar i Vasastan där vi är uppvuxna, medan jag ville tillbaka till mitt älskade Söder där jag hade bott i tio år. 

– Men efter ett halvår som sambor kände jag att jag inte ville bo särskilt långt ifrån Rennie… at all. Så när han hittade en lägenhet i Vasastan följde jag efter och köpte en lägenhet ett stenkast ifrån honom.

Brooklyn bridge har utifrån ett foto förvandlats till tapet av Photowall. Vägglamporna kommer från By Rydéns. Hyllan bredvid sängen är specialtillverkad av lovsjologhouse.se efter en idé av Jimmy Schönning, som inrett lägenheten ihop med Sarah. Kuddar och påslakan från Ateljé alt.

Inflyttad i den nya lyan uppstod en vattenläcka som gjorde att hon inte kunde bo där i nio månader.

– Det var verkligen ett kaosår. Samma år som jag hade en hit med Moving on och jobbade mer än någonsin, bytte jag lägenhet sju gånger. Men jag blev god vän med den underbara flyttfirman Säkra händer som hjälpte mig, flera gånger var jag inte ens hemma men de löste allt ändå.

I den stora hallen komponerar hon låtar och repar med sina musiker. Sex turnéer och fem plattor har Sarah hunnit med, plus skådespeleri och programledarjobb. Musikhörnan har en tapet från Photowall föreställande Sarahs mick (plåtad av Johan Rheborg).
På väggen ett lysande S från Cirkuslampan.se, kombinerade med bokstavsstickers från Skyltbutiken. Sidobordet är från favoritbutiken Cheeky monkey.

När Sarah slutligen fick flytta tillbaka var den forna magin borta.

– Det hände något under väntetiden, det fanns liksom ingen skön känsla kvar. Men 40 meter bort hittade jag den här lägenheten som dessutom var 20 kvadratmeter större. Det jag föll för var den öppna planlösningen. Jag är jättesocial och älskar att ha folk hemma. Vare sig jag repar med mina musiker eller har vänner och familj på middag, är det perfekt med öppna ytor.

I passagen mellan musikhörna och sovrum hänger några välsvarvade gitarrer. Här har Sarah även låtit bygga en ”takkupol” där hon placerat sina guldskivor. ”Där hänger de relativt osynligt för andra och slipper samla damm i källaren.”

Sarah har låtit renovera lägenheten stegvis. Väggar har målats, trägolv mörkbetsats, garderober byggts, ångdusch installerats. En vägg i sovrummet är klädd med ett foto av Brooklyn bridge taget ur en hisnande vinkel, i musikhörnan sitter en liknande tapet med mikrofonmotiv.

I passagen till sovrummet där hennes gitarrer hänger, har hon också låtit bygga en ”monter” i taket för sina guldskivor. 

– Där hänger de relativt osynligt för andra, men slipper samla damm i källaren.

Visst kan jag uppskatta att bara vara hemma – men helst fyller jag lägenheten med människor först.

Sarahs hem är stilrent, i kontrast till det bohemiga kollektivhem där hon växte upp.

LÄS OCKSÅ: Grundaren av Granit Anett Jorméus öppnar sin privata villa

– Där var det grejer precis överallt. Det var träigt, blommigt och väggarna var fyllda med konst, men inget hörde ihop. Det var mer som ”åh, den här coola afrikanska masken köper vi”, eller ”den här amerikanska trumman tar vi hem på flyget”. Jag är inte sådan alls. Jag hittar absolut fina saker när jag är utomlands, men jag lämnar dem där.

Sarah: ”Jag är på en plats i livet då jag vill lära mig leka, utvecklas utan att prestera.”

– Min stil är raka linjer och mustiga färger, en lite newyorkig hotellkänsla. Hotell Post i Göteborg är ett bra exempel, jag älskar deras rum och det kan mycket väl vara så att mina 150–200 hotellnätter per år gör att den miljön känns mest hemma. Jag är tjejen som kliver in i en nyrenoverad lägenhet och utbrister ”GUD vad snyggt” snarare än tjejen som kliver in i ett renoveringsobjekt och ser potentialen.

Sarah älskar tekniska prylar och hennes hem är fullt av skärmar, högtalare, musikinstrument och ljusramper. Till klassiska prydnadssaker ställer hon sig frågande.

Funktionella inredningsdetaljer för en artist!

– Vad är det här? En jättevacker ask. Vad ska man ha den till? Ingenting. Den ska bara stå där. Sådant fattar jag inte. Och jag blir jättestressad när någon ställer in en gul grej bland helt andra färger med motiveringen att allt inte måste matcha, haha!

Att Sarah är född och uppvuxen i Sverige med en mamma från New York och en pappa från London har hon berättat så många gånger att hon har börjat tröttna på sin egen historia. Sitt genombrott fick hon 2007 med guldsäljande albumet A Finer Dawn, men att hon är artist upptäcktes mycket tidigare än så.

– När jag var tre år hittade jag en värld där jag fick uttrycka mig själv genom att sjunga, spela teater eller göra radioprogram. När jag nu i efterhand hör gamla inspelningar kan jag bli imponerad, men där och då var det ingen grej.

Sarah: ”Jag är på en plats i livet då jag vill lära mig leka, utvecklas utan att prestera.”

Sarah är just hemkommen från en lång låtskrivarresa och har ägnat halva natten åt att göra lägenheten klar för Sköna hems fotografering. I ett hörn syns tecken på det, där trängs dammsugare, plastsäckar, resväskor och diverse små pinaler i en salig röra.

– Det är aldrig ordning här och det hymlar jag inte med. Jo, när jag har middagar är det städat. Jag är ju alltid på språng, oftast ligger det två uppfällda resväskor innanför dörren. Väskorna hinner knappt packas upp innan de ska packas igen. 

På tre månader har hon varit i Malaysia, Thailand, New York, Berlin, Paris, Los Angeles och Nashville.

Mellqvists personal har blivit familj för Sarah. ”Deras kaffe är magiskt och personalen fantastisk, de blev kärleksfullt sura när jag köpte en egen kaffemaskin.”

– Jag älskar att vara på andra platser men ogillar själva resandet. Väntan på flygplatser är hemsk och likaså att packa och släpa på väskor. Att resa ensam är inte heller särskilt kul, jag brukar lösa det genom att ringa vänner och familj, kolla en massa avsnitt av någon tv-serie och lyssna på musik.

Livet blev enklare när Sarah skaffade körkort och bil. ”Min egen-designade Mini Cooper i svart och guld är verkligen ett älsklingsställe, min bas. Ofta kör jag till gig eller möten i Stockholms alla stadsdelar på en och samma dag.”

– Väl hemma är jag bra på att samla ihop mina vänner, jag sitter inte och väntar på att någon annan ska ta tag i det.

I fjol hade jag en månad ledigt mellan två turnéer och bestämde mig för att lära mig laga en massa nya maträtter, då hade jag nog femton bjudningar. När jag var yngre ville jag inte vara hemma en sekund, jag bodde i ett kaos och ville bara bort. I dag kan jag uppskatta att bara vara hemma, men helst fyller jag lägenheten med människor först.

LÄS OCKSÅ: Välkommen hem till Amelia Adamos vackra (men något kontroversiella) Dalarövilla

I höst spelar Sarah huvudrollen som Sally Bowles i musikalen Cabaret på Stockholms stadsteater, med premiär 19 september. Men innan dess bär det av till New York där hon fått en åtråvärd plats på en kortare skådespelarutbildning. Vid sidan om teatern fortsätter hon att skriva egna låtar.

– Efter sju år med sex turnéer och fem plattor är jag på en plats i livet där jag vill utvecklas utan att prestera. Nu vill jag lära mig att leka, för det har jag inte gjort innan. Eller så har jag glömt hur man gör. Jag vill att mina nya låtar ska växa fram ur lust och lek, inte prestation.

Du verkar ha ett starkt driv, hur håller du det levande?

– Jag utmanar mig själv hela tiden och jag älskar att slå ur underläge. När jag var programledare första gången var jag det för Sveriges största tv-program, Melodifestivalen. Ingen förväntade sig något eftersom jag var helt grön. Det är också därför jag gör skivor som skiljer sig åt sinsemellan, jag vill helst inte jämföras med det jag har gjort innan, säger Sarah och fingrar på en emaljskylt som ligger på bordet bredvid henne. 

Små tänkespråk skymtar här och var i lägenheten.

Garderob med budskap!

– Text är konst för mig och en kompis som är grafisk designer har faktiskt frågat mig om hon får göra tavlor med mina texter, en fin idé. Kärleksvisan skulle vara jättefin som bröllopspresent och Moving on-texten perfekt till någon som gått igenom något smärtsamt. I en av mina låtar finns frasen ”Jag har ingen mjölk i kylen men alltid champagne”, den hade jag gärna haft på min vägg.

Ur Sköna hem nr 9, 2015

Av SOFIA THÖREWIK Foto LINA EIDENBERG ADAMO Makeup LINDA KEBBON

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!