Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villan från 1890 blev Sandra och maken Andreas lekfulla drömhem.
Villan från 1890 blev Sandra och maken Andreas lekfulla drömhem.
Villan från 1890 blev Sandra och maken Andreas lekfulla drömhem.
1 AV 2
Villan från 1890 blev Sandra och maken Andreas lekfulla drömhem.
Foto: Frida Ekman
2 AV 2

Sandra bytte stil när hon flyttade till 1800-talsvillan i Huskvarna

Spännande figurer, färgglad konst och en gnutta lyx.

Familjen Doolk-Thures 1800-talsvilla i Huskvarna är inredd med noga utvalda möbler och prylar som sätter guldkant och färg på tillvaron.

I ett mysigt bostadsområde högt beläget med hänförande utsikt mot Vättern ligger familjen Doolk-Thures gula 1800-talsvilla. Sandra visar runt i villaträdgården med trogna hunden Bellman i släptåg. Tomten ligger naturskönt omgiven av skog och branta berg. En grupp söta hönor, med säreget utseende, spatserar fritt omkring på gräsmattan.

– Hönorna är mig väldigt kära. De är dessutom himla roliga och sällskapliga. Vi har valt lite ovanliga raser som dvärgkochin, silkeshöns och paduan, berättar Sandra.

HEMMA HOS SANDRA OCH ANDREAS

Här bor: Sandra Doolk, 44, maken Andreas Thure, 44, och barnen Stella, 12 och Colin, 14. Här bor också familjens hund, höns, kanin och hamster.

Gör: Sandra arbetar som personlig assistent och Andreas har en egen målerifirma.

Var: Huskvarna.

Bor: I Villa Lineberg på 174 kvadratmeter byggt 1890.

Instagram: @sandras_inspo

I vardagsrummet på övervåningen står en soffa från Sofacompany. Lampa Sarfatti, Flos. Tavla av Bobo Wallmansson. Tallrikar, Fornasetti. Bord, Bredaryds möbler. Foto: Frida Ekman
I vardagsrummet dominerar de blå och grå nyanserna. Vas från Louise Roe och soffa från Sofacompany. Ljus med ansikte från Fornasetti, köpt på Mariella i Borås. Foto: Frida Ekman
Sandra på sin uteplats med härlig vy över det vårblommande landskapet. Foto: Frida Ekman

Familjen, som utöver Sandra och djuren, består av maken Andreas och barnen Stella och Colin, har bott i villan i fyra år. När de köpte huset var det verkligen kärlek vid första ögonkastet. Paret kände från första stund i maggropen att ”här vill vi bo”! Sandra och Andreas föll dels för det charmiga och rymliga gamla huset, men även för läget. Villan ligger avskild trots att den ingår i ett större bostadsområde.

– Det här är mitt drömhem! Huset har liksom allt. För mig var det en dröm att kunna ha hönor och det har vi förverkligat nu, säger Sandra.

Tidigare hade jag mycket vitt. Så här i efterhand kan jag tycka att det kanske var lite trist.

Huset, som går under namnet Villa Lineberg, är byggt 1890 och är det äldsta i området. Från början var villan ett flerfamiljshus och bestod av fyra olika lägenheter. Men sedan många år tillbaka har det fungerat som ett enfamiljshus. Strax nedanför tomten ligger ett gammalt bruk som går under namnet Ebbes bruk. Där tillverkades tidigare gjutjärnsspisar.

– Vi har faktiskt en sådan gjutjärnskamin inne i köket. Det är roligt att det finns spår av det gamla bruket härinne, säger Sandra.

En av väggarna i vardagsrummet är tapetserad med Fornasetti-mönstrad tapet från Cole & son. Blåa bulbvaser är köpta från loppisar. Lampa, Flos. Tallrikar och kudde, Fornasetti. Foto: Frida Ekman
I vardagsrummet finns en matplats med blå mjuka stolar. Matsalsgrupp från Sofacompany. Vita figurer från Jonathan Adler. Vasen Dagg från Svenskt tenn. Taklampa, Flos. Foto: Frida Ekman
I vardagsrummet står Sandras samling av Jonathan Adlers figurer och vaser. Foto: Frida Ekman

Inredningsintresset har alltid funnits hos Sandra. Men i och med flytten till Villa Lineberg har det verkligen kunnat blomma ut.

– Jag bytte stil när vi flyttade hit. Tidigare hade jag mycket vitt. Så här i efterhand kan jag tycka att det kanske var lite trist. Här har jag fått massor av inspiration och vågat satsa mer på färg och tapeter, säger Sandra.

Överallt i hemmet återfinns iögonfallande detaljer som tallrikar med svartvita ansiktsmotiv, fantasifulla porslinsfigurer och färgglad konst med djurmotiv. Sandra har ett extra gott öga till designer som Jonathan Adler och Piero Fornasetti.

– Vi har nog uppemot tolv Fornasetti-tallrikar på väggen om jag räknar. Jag älskar verkligen hans design och verkar inte kunna få nog. Vi har även kuddar och tapeter med mönster av honom, säger Sandra.

Den snygga drinkvagnen i vardagsrummet är fyndad på Blocket. Vinkylare från Skultuna. Tavla av Bobo Wallmansson. Foto: Frida Ekman
En av Sandras favorittavlor i hemmet är fiskargubben som är ett minne efter Sandras mormor och morfar. Vas från Jotex. Ljusstakar från Newport home. Foto: Frida Ekman
Härligt ljusinsläpp över matplatsen i köket. Stolar, Sofacompany. Bord, från Haga hem. Lampa, Flos.Vasen är ett loppisfynd. Foto: Frida Ekman

Att mixa loppisfynd med väl valda designprylar har blivit något av ett signum i inredningen. En dyrare vas från Svenskt tenn blandas friskt med en loppisfyndad vas för tio kronor. Några av hemmets favoriter har fyndats från Blocket. I vardagsrummet står, som exempel, en tjusig drinkvagn Sandra köpt därifrån.

– En drinkvagn hade vi letat länge efter. Tillslut så hittade vi en, och fick åka hela vägen till Göteborg för att hämta hem den. Men den var verkligen värd resan, säger Sandra.

En tapet tillför massor. Det är ett enkelt sätt att skapa karaktär och känsla i ett rum.

Ett annat favoritfynd är det nätta bordet som står i hallen. Paret hade varit på jakt efter ett smalt konsolbord länge.

– Andreas och jag blev så himla glada när vi hittade bordet på Blocket. Det är ett omgjort spelbord som vi målat om i samma färg som panelen, berättar Sandra.

När paret köpte huset var det i gott grundskick. Men vissa ytskiktsrenoveringar behövde göras. Ett enhetligt ekgolv har lagts in, innertaket har bytts ut och väggarna har fått ny färg. Köket var i så pass bra skick att paret valde att behålla stommen, men bytte ut handtag och lackerade om luckorna. Till Sandra och Andreas stora glädje hade den tidigare ägaren knackat fram en bit av den ursprungliga tegelväggen.

En köksö med fläkt delar av rummet. Tapet från Sandberg. Barstolar, Sika design. Karaffen har Sandra fått i present. Foto: Frida Ekman
Matsalens väggar är klädda med pärlspont och tapet från Sandberg. Vasen är ett loppisfynd. Tavla från Artilleriet. Köksbord från Haga hem. Foto: Frida Ekman
Sovrummets textilier går i varma färger. Fornasetti-tapet från Cole & son. Lampa, Jotex. Knutkudde, Design house. Påslakan, Missoni. Foto: Frida Ekman

Sandras förkärlek till att inreda med vitt är numera som bortblåst. Såväl vardagsrum som parets sovrum och sonens sovrum har tapetserats i modiga mönster à la italienska Fornasetti.

– En tapet tillför massor. Det är ett enkelt sätt att skapa karaktär och känsla i ett rum och blir nästan som en tavla att vila blicken på, säger Sandra.

Spännande konst är också något som kännetecknar hemmet. Två stora tavlor med apor av favoritkonstnären Bobo Wallmansson hänger på väl valda platser. En tavla som är Sandra mycket kär, hänger i vardagsrummet och föreställer en fiskargubbe.

– Den tavlan älskar jag verkligen. Den är ett arv och ett minne efter min mormor och morfar. Jag blir glad varje gång jag ser den, säger Sandra. 

Se även: