Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Så fixade inredaren lyxig hotellkänsla hemma hos barnfamiljen

Familjen Heizinger tog hjälp av inredaren Caroline Roth för att göra sin tjusiga våning från 1914 mysigare, mer harmonisk och anpassad till livet med tre barn.

Anne Nyblaeus

För drygt ett år sedan flyttade familjen Heizinger till sin drömvåning på Storgatan i Stockholm. De hade tidigare bott på tre andra adresser på Östermalm, men inte med samma goda förutsättningar som i denna fantastiska våning från 1914. Familjen som inbegriper Erika, maken Ludvig och deras tre barn som är 18, 11 och 5 år, behöll närheten till skolor, arbetsplatser, köpcentret Fältöversten och natursköna Djurgården. Och nu kunde de dessutom slippa trängas om morgnarna.

- Det var en dröm att äntligen få fler badrum, säger Erika. Tidigare blev det jobbigt med tonåringar och småbarn när alla skulle trängas i samma badrum.

Salongen ramas in av äggskalsfärgade transparenta gardiner i lyxig kaschmir. På parketten ligger en specialtillverkad leopardmönstrad matta i ljusblått, crème och nougat, designad och producerad av Caroline Roth/Indochine deco. Fåtöljerna har fått ny klädsel och Caroline har låtit dekorera dem med guldnitar. Det kubformade rottingbordet mellan fåtöljerna är från Jotex. Foto: Anne Nyblaeus
Den magnifika hallen har ett golv av tre sorters marmor, från Vanitas. Bänken är platsbyggd och gömmer smart förvaring under dynan. Tavlan är köpt på auktion. Taklampan är Sarfattis klassiker för Flos. Foto: Anne Nyblaeus
Två pampiga takarmaturer, från Visual comfort, lyser upp i passagen från hallen in i våningen. Även en väggspegel i större modell reflekterar och sprider ljus. Foto: Anne Nyblaeus

Den vackra våningen var egentligen redo att användas, men Erika och Ludvig ville göra den lite mysigare och mer hemtrevlig.

- Våningen var i mycket gott skick och hade redan gått igenom en renovering, men vi ville gärna anpassa den till hur vi lever med våra barn, säger Erika. Vi är hemma mycket, vilket varit extra påtagligt nu under pandemin, och ville skapa en plats för familjeliv och där vi kunde umgås med vänner. Men vi upplevde att vardagsrummet var för sterilt. Jag är definitivt en kreativ människa, men inredning är inte riktigt mitt gebit.

Det var en dröm att äntligen få fler badrum

Hon driver produktionsbyrån Good enough media tillsammans med ett par kollegor. De är kända för att göra kreativ reklam som hörs och syns, bland annat den omskrivna reklamfilmen där Måns Zelmerlöw rider naken på en häst.

- Men jag får det inte riktigt att lossna när det gäller inredning. I våra tidigare hem har jag påbörjat ett projekt, köpt något jag tyckt om som jag kanske sett hos någon annan - men jag lyckades dessvärre aldrig få det att se bra ut.

Paret bestämde sig ganska snart för att anlita en inredningsdesigner som fick i uppdrag att anpassa deras nya hem till familjens behov.

Soffbordet har Caroline Roth ritat med inspiration från Tom Fords butikskoncept. Det är producerat i ädelträ och lackat i flera lager för extra glans. Foto: Anne Nyblaeus
Från hallen leder en passage som fyllts av förvaringsskåp ända upp till taket. Luckorna har försetts med profiler i stil med övriga lister i våningen. Pall från Interiör, lampor från Visual comfort, spegel specialbeställd via Indochine deco. Foto: Anne Nyblaeus
Bokhyllorna i salongen är platsbyggda med profiler och lister målade i samma nyanser som väggarna, en mörkare och en ljusare grå för fin effekt. Kulörerna är specialblandade, men en närliggande färg är Skylight från Farrow & Ball. Foto: Anne Nyblaeus
Lampor i par ger ett elegant intryck, de båda i fönstret är från Tove Hultberg interior design. Foto: Anne Nyblaeus

- Vi blev rekommenderade inredaren Caroline Roth, säger Erika. Jag kände att jag litade på hennes smak, och hon fick i stort sett fria händer. Hon har hjälpt oss att komma rätt så att vi verkligen trivs här hemma.

Våningen har en magnifik entréhall som välkomnar med stor eldstad och en platsbyggd bänk som även fungerar som förvaring. Golvet är lagt med marmorplattor i ett mönster med trompe-l'oeil-effekt. Från hallen leder en passage med stiliga takarmaturer, och ena väggen pryds av en enorm spegel med gammaldags karaktärsfyllt glas vars ljusreflektioner gör korridoren ljusare.

Det är en ynnest att ha tonåringar som umgås med sina kompisar vid bordet när man står och lagar mat.

Alldeles till höger om hallen ligger det stora vardagsrummet med ljust grå väggar, och i direkt anslutning till vardagsrummet öppnar sig ett spatiöst och användarvänligt kök som med sitt jättebord även används som matsal.

- Vi umgås mycket i köket och älskar att ha vänner och barnens kompisar på middag, säger Erika. Därför var ett av de främsta kriterierna att det skulle kännas mysigt, och det var viktigt med ett stort bord. Det är en ynnest att ha tonåringar som umgås med sina kompisar vid bordet när man står och lagar mat.

Stolarna är från Homeline i Milano och har specialbeställts för att matcha kolmårdsmarmorn på fönsterblecket. Foto: Anne Nyblaeus
Det spatiösa köket har en köksö i mitten, vars profiler och lister går igen i skåpluckor vilket ger ett genomarbetat intryck. Matbordet är specialritat av Caroline Roth/Indochine déco och har en kromlist som ger det en art deco-liknande stil. Foto: Anne Nyblaeus
Köket är från Nisseby snickeri, bänkskiva och vägg i calacattasten. Foto: Anne Nyblaeus
I tonårsdotterns rum ramas sängen in av platsbyggda garderober, vilket både är praktiskt och ger en hotelliknande känsla. Balkongdörrarna mot gården ramas in av lila sidengardiner. Snickerierna är målade i kulör N1000-N och tapeten är från Ananbô. Foto: Anne Nyblaeus

Sovrumsavdelningen ligger på andra sidan om passagen som blir en naturlig avdelare i hemmet.

- Det är väldigt skönt att ha alla sovrummen på lite avstånd från de sociala ytorna, så att man enkelt kan gå undan om man inte känner för att umgås, säger Erika. Men den mest påtagliga lyxen är att det finns flera badrum i anslutning till de olika sovrummen.

Fönsterblecken är av kolmårdsmarmor vilket jag plockat upp i färgen på de klädda möblerna för att binda ihop färg och material

Grunden var i stort sett redan på plats när inredaren Caroline kom in i projektet.

- Det jag har hjälpt familjen med är att få en enhetlig ton, säger Caroline Roth. Det är viktigt att det finns en röd tråd i ett hem. Om man står i ett centralt rum som leder in till flera andra rum ska man kunna känna igen sig i färgval och stil vart man än vänder sig. Jag utgick från tonerna som redan fanns i rummen och fortsatte att bygga på med en neutral palett som gör det ljusare, eftersom våningen ligger en trappa upp. Fönsterblecken är av kolmårdsmarmor vilket jag plockat upp i färgen på de klädda möblerna för att binda ihop färg och material.

Caroline lät också platsbygga bokhyllor som försågs med profiler som liknade våningens äldre stuckaturer. Bokhyllorna målades i samma färg som väggarna, som också försågs med ljusare fält. Crèmefärgade genomskinliga gardiner i kaschmir ger alla rum en lätt och lyxig känsla samtidigt som det också känns varmt och mysigt.

Badrummet är specialritat av en arkitekt och var på plats redan när familjen flyttade in. Fronten är i trä och stenskivan i carraramarmor skapar tillsammans med marmorgolvet från Vanitas en lyxig känsla. Specialgjorda speglar bidrar till art deco-känslan. Foto: Anne Nyblaeus
Paret älskar sitt badrum och badar gärna i sitt vitemaljerade badkar. Foto: Anne Nyblaeus
Tapeten från Ananbô ger en både drömsk och internationell karaktär. Foto: Anne Nyblaeus
Parets sovrum har fått en specialdesignad matta med guldfärgade sidentrådar av Caroline Roth/Indochine déco. Förvaringsskåpen går i samma enhetliga stil som i övriga hemmet. Foto: Anne Nyblaeus

Till golvet i vardagsrummet designade Caroline en leopardmönstrad matta som tar upp färgerna i rummet - isblått, chokladbrunt och ljust beige.

- Mattan gör rummet lite kaxigare och passar de som bor där. Vi ville inte skapa ett alltför tjusigt hem utan ett hem med identitet och harmoni, säger Caroline.

Belysning och textilier är andra komponenter som Caroline Roth jobbat mycket med för att få våningen att kännas mysig och lättillgänglig.

Ljus är en av de viktigaste faktorerna i ett hem. Man kan döda en interiör med fel ljus.

- Ljus är en av de viktigaste faktorerna i ett hem. Man kan döda en interiör med fel ljus. I detta hem har vi arbetat mycket med punktbelysning. Vad gäller textilier har vi arbetat med lugna toner som smälter in i miljön. Nitarna med meanderbågar har vi satt dit i efterhand för att skapa en unik karaktär åt fåtöljerna.

Erika och hennes familj stortrivs i sitt hem: 

- Jag skulle inte vilja ändra på något. Ja, det enda jag saknar är i så fall en bastu. Dessvärre är jag den enda som gillar att basta, så det får bli en annan gång, ha ha!

Styling: Caroline Roth

LÄS MER: Hemma hos Pontus och Annika är allt till salu

LÄS MER: Barnfamiljen vägrar kompromissa i vindsvåningen: ”Vi kör skitsnygga soffor”