Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anne Nyblaeus
Anne Nyblaeus
Anne Nyblaeus
Anne Nyblaeus

Så fick småbarnsfamiljen till lyxhotellkänsla à la Upper East Side

Finnes: 70-talslägenhet med renoveringsbehov. Önskas: Lyxhotellkänsla à la Upper East Side. Småbarnsfamiljen tog hjälp av inredaren Caroline Roth för en rejäl makeover.

Anne Nyblaeus

Det blev ingen långväga flytt för Therese, Filip och deras tre döttrar. När de fick höra att en lägenhet eventuellt skulle säljas i samma hus där de bodde, på Östermalm i Stockholm, var Therese snabb med att övertala grannen att sälja. Till dem.

Fastigheten är ett typiskt 70-talshus. Den 148 kvadratmeter stora våningen var visserligen bra planerad för en barnfamilj, men i stort renoveringsbehov.

- Som de flesta är vi intresserade av inredning men känner inte att vi har tillräckligt med kunskap för att få till något utöver det vanliga, berättar Therese. Så jag ringde min vän, inredaren Caroline Roth. Hon har en lyxig och internationell stil som jag gillar. Och är bra på att hitta lösningar med en extra guldkant.

Dubbelt så bra! Vardagsrummet har två soffor från Mio som står mittemot varandra och skapar en ombonad atmosfär. Soffkuddarna är sydda på Interiör. Klädda pallar från Slettvoll och mässingbord, Oscar & Clothilde. Gardintyg Scala och Satriano från My window. Vägg- och taklampor är från Newport. Foto: Anne Nyblaeus
Hallentrén påminner om en hotellobby med sitt svartvitrutiga stengolv. Halvmånebord från Oscar & Clothilde, urna från Newport och porslinspall från indochinedeco.com. De inbyggda garderoberna är designade av Caroline Roth/indochinedeco.com. Taklampan är Kelly Wearstlers Strada. Foto: Anne Nyblaeus
Soffbord med spegeleffekt från Oscar & Clothilde, ljuslyktor från Skogsberg & Smart, kuddar uppsydda på Interiör och yllepläd från Jonathan Adler. Foto: Anne Nyblaeus

Till en början var tanken att endast fräscha upp våningen.

- Men när Caroline berättade om sin vision förstod jag att det fanns en större potential. Men det krävde också en större budget, säger Therese. Filip och jag var dock eniga om att detta skulle bli ett riktigt lyft i vår vardag. Vi tillbringar mycket tid hemma, när vi inte är ute och reser, och vi älskar att ha vänner och familj över på middagar.

Tillsammans med Caroline gick paret igenom idéer, planering och ritningar till deras kommande nya hem. De var snabbt överens om att de skulle gå ifrån funkisstilen och i stället satsa på en ombonad hotellkänsla. Inspirationskälla blev de lyxiga hotellen på Upper East Side i New York.

- Jag älskar hotell och den lyxiga känslan i en hotellsvit, säger inredaren Caroline Roth. I hotellobbyer brukar arkitekter och inredare leva ut sina drömmar och det är en källa till inspiration. Therese och Filip önskade ett hem som känns omhändertagande, där de kan slappna av från en stressig vardag full med en massa måsten. Då är känslan att landa i en hotellsvit obetalbar.

Våningen hade bra förutsättningar med sin praktiska disposition och framför allt en öppen och smart planlösning.

Crèmefärgade gardiner ger en mild ton åt vardagsrummet. Den platsbyggda bokhyllan är ritad av Caroline Roth/indochinedeco.com. Hon har även designat mattan vars meanderbård plockar upp hyllans ljust blågrå färg. Lampor från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Kök och matsal i ett. Matbordet med elegant mässingsbård är specialritat av Caroline Roth/indochinedeco.com. Det används dagligen av familjen, men även när det bjuds på middag med vänner – här ryms tolv personer. De transparenta Ghost-stolarna, i design av Philippe Starck för Kartell, låter bordsunderredets fina räfflor synas. Foto: Anne Nyblaeus
Den pampiga spisen i vit carraramarmor är specialritad och producerad av Caroline Roth/indochinedeco.com. Spisen går på etanol och är lättanvänd med kontrollerad brinntid. Pallen och pläden framför eldstaden, från Gåvan. Hästfoto av Anne Nyblaeus, horsetalesbyanne.com. Foto: Anne Nyblaeus

Med relativt enkla medel gick det att få till en lyxig ton och känsla i lägenheten. Caroline arbetade med färgsättning, platsbyggda möbler och bytte till högkvalitativa dörrfoder, tak- och golvlister. Hon satte också upp lister på väggarna för ett elegant uttryck.

- Till en början var vi osäkra på den ljust duvblå väggfärgen och de svarta dörrarna som Caroline föreslog, säger Therese. Men nu är vi glada att hon lyckades övertala oss, vi älskar det! Det blir en spännande grafisk effekt, och gör vårt hem ombonat med bibehållen elegans. Det är just dessa överraskande val man själv aldrig skulle våga göra.

Hallen med högblankpolerat stengolv i schackmönster påminner om en liten lobby - ett av Carolines signum som designer. Garderoberna är inbyggda och trollar effektivt bort alla ytterkläder och skor. Detta är egentligen den mörkaste delen i våningen, men ljuset från vardagsrummets stora fönster reflekteras nu i den höga spegeln som fällts in på höger sida om entrén.

Till vänster om hallen öppnar sig ett stort rum med vardagsrum, kök och favorithörnan i det runda burspråket i husets ena hörngavel.

- Burspråket var det vi föll för när vi kom in i lägenheten första gången, säger Therese.

Burspråket har en sittbänk med vita, lättvättade sittdynor och kuddar i Ralph Lauren-tyg. Räfflat soffbord från Asplund, taklampa från Newport Foto: Anne Nyblaeus
Blått och guld är hemmets röda tråd, in i minsta detalj. Kudde från Tove Hultberg och guldmönstrat fat från Jonathan Adler Foto: Anne Nyblaeus
Thereses och Filips rymliga sovrum känns som en minisvit med mjuk heltäckningsmatta, inbjudande inbyggd sittplats och smart förvaring. Foto: Anne Nyblaeus

 

På sommarhalvåret är gatorna nedanför avstängda för trafik, och biltrafiken ersätts med uteserveringar och ett rikt folkliv.

- Det känns lite som att befinna sig på Manhattan, tycker Therese. Från burspråket har man en härlig utsikt över gatulivet, samtidigt som man har kontakt med köket och vardagsrummet. Det är alltid någon som sitter där, där är god energi!

I vardagsrummet står två soffor mittemot varandra och längs ena väggen finns platsbyggda bokhyllor. Den vita mattan har specialgjorts för rummet. Mattans meanderbård går i ljust duvblått och lejongult, två färger som återkommer på flera håll i inredningen.

I rummet tronar en 400 kilo tung mastodontspis i vit carraramarmor, även den specialritad, och har gett nytt liv åt en vägg som tidigare kändes naken och identitetslös.

- Vi ville ha en stor rymlig matsal och Caroline specialritade ett bord åt oss där vi lätt får plats tolv personer.

Äldsta dottern ville ha en lite mer vuxen ton i sitt rum och fick zebramönstrade tapeter från Ralph Lauren. Sängöverkast från Himla och kuddar från Zara home. Hästbild av Anne Nyblaeus, horsetalesbyanne.com. Foto: Anne Nyblaeus
Från sovrummets myshörna har man utsikt mot bakgården. Här finns smart inbyggd förvaring undertill, allt specialritat av Caroline Roth/ indochinedeco.com. Lådorna har mässingshandtag från Buster +Punch. Blå kuddar från Tove Hultbergs butik och molntapet från Fornasetti. De ateljésydda hissgardinerna och den heltäckande mattan ger ytterligare mysfaktor. Foto: Anne Nyblaeus

De genomskinliga stolarna ger en visuell rymd åt rummet och gör att bordets räfflade träkolonner kommer fram. Den räfflade ytan tas upp i det runda soffbordet i burspråket som också har räfflade kanter.

- Det är sådana detaljer som gör att hemmet håller en röd tråd och som skapar just den harmonin vi var ute efter, säger Therese Sovrumsavdelningen ligger till höger om hallen med döttrarnas tre sovrum och masterbedroom. Flickorna fick välja varsitt tema i sina rum, men även här följs en röd tråd genom att man har samma matta, samma gardiner och har hållit samma färgton i de olika tapeterna.

Thereses och Filips 40 kvadratmeter stora sovrum är inrett som en minisvit. Här finns ett inbjudande burspråk med platsbyggd sittmöbel och smart förvaring. De platsbyggda garderoberna har dörrar med cirkelformade lister, inspirerat av garderoberna på Grand hôtel i Stockholm.

- Vårt hem blev precis så bra som vi önskade, säger Therese. Vi njuter verkligen av varje rum. Barnen har sin myshörna och vi vuxna har vår egen plats dit vi kan dra oss tillbaka när vi vill ha lugn och ro.

Styling: Caroline Roth

LÄS MER: Barnfamiljens mysiga vindsvåning är full av konst & rå betong – kika in!

LÄS MER: Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna