Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johan Sellén

Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna

För sin förmåga att omvandla det alldagliga till drömrum har Louise Hjort utsetts till Årets trendsättare. Egna hemmet är experimentverkstad för flödet av smarta och snygga inredningsidéer.

När Louise Hjorth för cirka två år sedan fick frågan vad hon skulle jämföra sin lägenhet med, om det var ett konstverk, utbrast hon:

- Picasso! Färgglatt och vågat, men ändå med stil och harmoni.

Men det var då. Gamla nyheter! Denna skånska stockholmska är nämligen inte sorten som stagnerar. Färgglatt är redan glömt. Först ersattes det av en fas med fäbless för mörka, gråsvarta fonder - men sedan har Louise målat om igen.

- Visserligen är både köket och badrummet fortfarande ganska mörka, men vardagsrummet har fått en riktig uppfräschning. Golvet är ljusare, och hela hallen ommålad, och ett barnrum har gått från mörkt till mycket ljusare. Det är väldigt fräscht, säger hon entusiastiskt.

I det eleganta vardagsrummet har Louise nyligen målat om väggarna i Soft shadow från Nordsjö. Linnegardinerna är uppsydda hos Gotain. Modulsoffa Mammut, Sweef, kuddarna kommer med soffan. Soffbord i marmor, fåtölj, bords- och golvlampa, allt från Gubi. Stora tavlor med vit struktur, Von Essen design. Tavlan mellan fönstren har Louise gjort med måttbeställd inramning från AA glas. Matta, Sthlm mattor. Foto: Johan Sellén
Rummet är smyckat med krulliga ornament och dekorativa spegelramar som Louise designat och låtit tillverka. Sidobord, Gubi. Bordslampa, Sleepo. Foto: Johan Sellén
Rivig, rolig, rastlös, rejäl och lyxig, allt på samma gång: Louise Hjorth är helt självlärd när det gäller design, men har på kort tid tagit inredningsvärlden med storm. Den egna våningen har magnifika originalstuckaturer, men det har inte hindrat henne att tillverka och sätta upp ännu fler. Foto: Johan Sellén

- Vi skulle kunna kosta på oss lite mörkare färger eftersom lägenheten har ett väldigt fint ljusinsläpp, fortsätter Louise, och konstaterar att tack vare den rejäla takhöjden känns de 115 kvadratmetrarna nästan som det dubbla.

Hon och maken Anders flyttade in här i fyrarummaren 2015, lustigt nog är det samma hus som Louises mamma växte upp i, en persikofärgad 1800-talsbyggnad mitt på Östermalm, med balkong, spröjsade fönster och bevarad krusidullstuckatur. Detta är nu inget som hindrat Louise från att ”smacka upp” några stuckaturer ytterligare för egen hand.

Vi skulle kunna kosta på oss lite mörkare färger eftersom lägenheten har ett väldigt fint ljusinsläpp

Denna 32-åriga inredningsdesigners signum har blivit att ta de alldagligaste rum och smakfullt pimpa dem med inbyggda bokhyllor och nogsamt utskurna ornament. En sagolik prinsessdröm av modernt snitt. Eller, kanske bättre att likna det vid Hjorths uttalade förebild: lyxiga boutiquehotell. Som inspiration nämner hon bland annat Blakes i London, en stad som också var Louises under några år.

Född i Stockholm, uppvuxen i Skåne, och med sejourer också i Madrid och Köpenhamn - där hon utbildade sig till hudterapeut med laser som specialitet - återvände Louise för drygt tio år sedan till den svenska huvudstaden. Full av erfarenheter från utlandsåren.

Från ordinärt till lyxigt sov/gästrum (och ibland barnrum) med boutiquehotellskänsla. Stuckaturer och spegelramar gjorda av Louise själv. Sänggavel och sängkläder från Mille notti. Taklampa från Newport, bordslampa, Vaughan, och sänglampa, Markslöjd. De grå linnegardinerna plus tunnare i chiffong har Louise låtit sy upp. Foto: Johan Sellén
Elegant designade inbyggda bokhyllor har blivit Louise Hjorths signum och väg till succén som inredare, och utnämningen 2020 till ”Årets trendsättare”. Dessa är målade i Nordsjös Soft shadow. Skulpturhuvudet, från Oscar & Clothilde, har Louise målat kleinblå. Bordet i massiv ek är Louiseformgivet och därefter färdigställt av en snickerifirma. Ovanpå ligger en brun marmorskiva, Dark emperador, och på den, ytterligare en liten skiva som går att snurra så att alla kan nå salt, peppar och annat som kan krydda upp en middagstillställning. Vit kruka från Sleepo. Stolar, Gubi. Foto: Johan Sellén
Träskulpturer från Newport. Svart hand, Fat cat. Inramad plansch, Poppy posters. Foto: Johan Sellén
Var inte rädd – det är bara en röd dörr! Med ett lejon! ”Det var en otroligt vanlig vit säkerhetsdörr som jag tänkte att man kunde göra något kul med”, förklarar Louise Hjorth om ytterdörren. Louise har även klistrat listerna på dörren. Klappen i form av ett lejon är en extradetalj för att dörren såg så tråkig ut, inte för att knacka och be om att bli utsläppt, skrattar Louise. Foto: Johan Sellén

- Jag är en sådan person, jag älskar att resa och träffa nya människor. Jag tänker inte så mycket, jag bara kör! Det syns i min inredning, jag kan gå ”loco” ibland, säger Louise.

Att bli inredare var en dröm som blossade upp när Louise var gravid med sitt första barn, dottern Adele, som fyller fem i år.

- Det var bra tajming, när jag var mammaledig fick jag, som många andra, tid att tänka. Jag var lite osugen att gå tillbaka till hudterapeutjobbet och kände att jag var redo för något nytt, säger Louise.

Jag tänker inte så mycket, jag bara kör. Det syns i min inredning, jag kan gå loco ibland.

- Av en ren slump kom det upp att en influencer behövde en inredare, och jag klampade in med Adele under armen och sökte det jobbet: ”Jag gör det gratis!” Det där är jag i ett nötskal! Sedan växte det, plötsligt hade jag en full inkorg och hann aldrig gå tillbaka till hudterapeutjobbet. Första dagen efter mammaledigheten sa jag upp mig. Haha, jag hade knappt tid att säga upp mig!

År 2020 utnämndes Louise av inredningssajten Rum21 till Årets trendsättare. Att framgången kommit så snabbt tror hon beror på - förutom hårt jobb och ett jäklaranamma förstås - det frikostiga delandet av bilder från den drömmiga bostaden på hennes Instagramprofil @louisehjorthdesign.

Ett avundsvärt lyxigt kök enligt de flesta – men energiska Louise är redan redo med nya idéer. Lättare sagt än gjort, ”det är så himla dyrt att göra om ett kök, att måla om ett vardagsrum är en mycket lättare förvandling”. Skåpluckorna är från Picky living och i mörkt grå färg med koden NCS S 8000-N. Matbord från Eberhart furniture. Foto: Johan Sellén
Ännu ett av Louises hemmabyggen, ett rum som från början var alldeles alldagligt innan Louise ”gick helt loco”. Hon har själv designat bokhyllan med inbyggd belysning och formgivit alla stuckaturer som hantverkare sedan satt upp, ”Man sågar ut, häftar på och limmar lite, smackar på bara!” Stol från Gubi. Foto: Johan Sellén
Det lyxiga badrummet med Louises favoriter i hemmet – handfaten. ”De är så vackra, jag skulle vilja ta med mig dem om vi flyttar!” Hon minns inte varifrån de kommer, men liknande finns hos bland andra Gemlook och Viadurini. Kaklet som Louise valde är mörka, stora plattor på 60x60 cm, vilket hon menar är ett sätt att få badrummet att se större ut. Även den gigantiska spegeln hjälper till. Tavla av Ulf Lundell. Vas, H&M Home, doftljus, Bedford. Foto: Johan Sellén
I hallen hänger inramade familjefoton av Louise, maken Anders och barnen Adele, 5, och Alessio, 3 år. ”Det är fint när man kan kombinera design med något personligt”, tycker Louise. Sidobord, Newport, pall, Sleepo. Till höger skymtar sovrummet, där mattan är likadan som i vardagsrum och kök för att skapa en enhetlighet. Sängram från Ellos, sänggavel och sängkläder, Mille notti. Sängbord, Sweef. Foto: Johan Sellén

- Jag lägger upp mycket bilder på idéer och design, framför allt bokhyllorna har blivit väldigt kända. Nu kan man se dem i många svenska hem. Antar att det summerar hela trendsättargrejen, spekulerar Louise.

- Det är ju inte jag som har kommit på själva bokhyllorna, de har alltid funnits, men jag gör dem med min touch genom att jobba mycket med speglar, belysning och dekor. Och gärna någon form av förvaring längst ned, för det behöver alla. Om man vill ha teve och sådant kan man gömma sladdar och annan teknik som får det att se stökigt ut. Det är en kombination av design och smarta lösningar.

Inredning är en stark passion. Jag tänker inte att det är ett jobb, det är ett genuint intresse.

- Jag har inte pluggat någonting av detta, fortsätter Louise. Det är bara en stark passion som funnits med sedan barndomen. Och lite handlar det nog om att jag har fått se så mycket av det goda livet i London och alla de andra platserna där jag varit och hämtat inspiration. Hur vackert det kan vara. Jag tänker inte att det här är något jobb, det är ett genuint intresse. Det är så kul!

Ur Sköna hem nr 4 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Badkar mitt i badrummet med sjöutsikt – så fick Annica & Mikael till spakänslan hemma