Så får Maria sin trädgård att blomma året om
Trädgårdsdesigner Maria Dremo Sundström tycker att form och struktur är underskattat när det gäller trädgård. Likaså att kombinera olika bladverk.
– Det är fint med kontraster som ändå bidrar till en harmoni, säger hon.
Masseffekt är ett ledord i Maria Dremo Sundströms trädgård. Som i den ellipsformade rabatten framför glashuset. Bara hakonegräs i mängd, som vajar lätt i vinden och skänker en känsla av lugn. En mycket värdig ersättare till den lilla runda gräsmattan som fick stryka på foten när glashuset skulle byggas för ett par år sedan.
Vi ville inte gå över en gräsmatta fram till glashuset, utan ha något slags gångväg. Och en rabatt med grusgång runtom blev väldigt fint
– Vi ville inte gå över en gräsmatta fram till glashuset, utan ha något slags gångväg. Och en rabatt med grusgång runtom blev väldigt fint. I maj kommer det dessutom upp allium i hakonegräset, som svävande lila klot. Allium är en av mina favoriter – så vacker!
Glashuset kom till när barnen blivit vuxna och studsmattans epok var över. Maria hade drömt om något orangeriliknande som dels kunde tjäna som vinterförvaring åt alla ömtåliga växter, men också en plats att sitta skyddat i vår och höst, med utsikt över både trädgården och huset. Marias pappa, som är pensionerad arkitekt, ritade upp glashuset medan hennes ytterst händige make Henrik byggde med hjälp av sin svärfar.
Förra sommaren stod det ursnygga svarta glashuset klart, och blev precis vad familjen Dremo Sundström önskat sig: En egen liten värld i det stora pilträdets skugga, där man ser allting från ett annat perspektiv jämfört med vyn från huset och altanen. Och lite som att flytta ut i en sommarstuga på vårkanten:
Det gör ju inget om det regnar, blåser eller är kallt. Man får ändå en stark trädgårdskänsla och samtidigt skydd från vädret
– Det gör ju inget om det regnar, blåser eller är kallt. Man får ändå en stark trädgårdskänsla och samtidigt skydd från vädret. Det är en behaglig miljö härinne eftersom vi också har en kamin.
Familjen Dremo Sundström bor på den skånska slätten utanför Lund i ett 70-talsområde med klassiska typhus i tegel, med en planlösning som lätt kunde ändras. När de hittade huset 2002 var det flera saker de föll för, berättar Maria. Framför allt det ogenerade läget längst bort i bostadsområdet, utan insyn från något håll, och med naturen alldeles inpå knuten, liksom skola och förskola.
Men trädgården var inte jätteupphetsande. Mestadels gräsmatta, några träd, blandad häck runtom och en uteplats av dansk sjösten. En enda rabatt fanns, som löpte längs med tujadelen av häcken. Först byttes uteplatsen mot ett trädäck, sedan planterades två bokhäckar framför däcket. Resten ritade Maria upp. Hon tycker att det har underlättat mycket att ha en genomtänkt plan att arbeta efter. Då kan man göra saker efter hand i trygg förvissning om att allt hänger ihop.
Jag visste redan då att jag verkligen ville ha en tydlig struktur, skönhet året runt och en lättskött trädgård. Man skulle kunna se den från olika håll
– Jag visste redan då att jag verkligen ville ha en tydlig struktur, skönhet året runt och en lättskött trädgård. Man skulle kunna se den från olika håll, men inte avslöja allt, utan locka till upptäcktsfärd med hjälp av olika rum, konstaterar Maria.
Siktlinjer fanns också med i Marias huvud när hon planerade. Var man än satt, skulle det finnas något fint att vila ögonen på, även längre bort. Växter är självfallet stommen i trädgården, men Maria säger att hon varken är någon samlare av unika växter eller blomningsfixerad. Förtjust i växter är hon däremot, men bladverk är viktigare än blommor, och viktigast av allt när det gäller växtligheten är struktur och harmoni.
Jag tycker mycket om kontraster och olika kombinationer som bildar en harmoni. Det ska vara både spännande för sinnet och lugnt för ögat
– Jag har nog mer valt bulkväxter i trädgården, sådana som är ganska vanliga och som trivs. Jag tycker mycket om kontraster och olika kombinationer som bildar en harmoni. Det ska vara både spännande för sinnet och lugnt för ögat, vilket också är något jag tänker på när jag jobbar med att rita trädgårdar åt andra.
Maria har också satsat på en trädgård som ska vara vacker året om. Då är vintergröna växter som buxbom, idegran, tuja, skuggröna, vintergröna, japansk starr och klätterbenved bra.
– Men även vissna perenner som kärleksört, solhatt och lavendel är vackra på vintern, liksom olika grässorter. Många är så fixerade vid blomningen på sommaren och glömmer de andra årstiderna, men man kan njuta av trädgården året om. Tänk bara så fint det är med julrosorna som blommar i snön, eller kopparlönnens fantastiska stam på vintern!
Tips: Odla perenner och träd i kruka
Maria Dremo Sundström odlar gärna perenner i krukor, som kan flyttas runt och skapa nya arrangemang i trädgården. Även träd och buskar som exempelvis japansk lönn, rönnsumak och hortensia klarar sig fint i kruka. Så här gör du:
• Satsa på bra jord: som exempelvis urnjord. För hortensior och lönnar kan man även blanda i lite rododendronjord.
• Ju större kruka, desto bättre: Minst 40–50 centimeter. Lägg en krukskärva i botten så att dräneringshålet inte täpps till av jord. Välj också frosttåliga krukor.
• Använd frigolit: Om det blir kallt på vintern kan man ställa krukan på lite frigolit och svepa in den i bubbelplast (med lite juteväv och snöre runtom blir det snyggare!). Man kan också förvara krukorna i ett uterum eller ett garage.
LÄS MER: Parets magiskt vackra trädgård – skapad av återvunna växter
LÄS MER: Stärkelsefabrikens ruin blev Gustav Ovlands drömträdgård