1 AV 2
Andreas och Susanne antog utmaningen att bygga nytt på en ö mitt ute i Stockholms skärgård.
Foto: Mikaela Lundblad
2 AV 2

Så byggde familjen sitt drömhus på ön utan bilväg

Andreas och Susanne längtade efter ett sommarhus i skärgården och en naturtomt på en liten ö utan vägar som fick dem på fall. I dag är det här platsen hela familjen helst åker till, såväl vinter som sommar. Här njuter de av ett kravlöst liv i det nybyggda huset som diskret smälter in bland klippor och tallar.

Isabelle Olander

Lilla Skarprunmarö, eller Skarprunmarn som man oftast säger i skärgården, ligger norr om Runmarö i Stockholms skärgård. Här, insprängd bland blåbärsris, ljung, knotiga småtallar och kala klippor, fann Susanne Franzon och Andreas Zartmann sin drömtomt.

Även om de hade börjat fundera på att skaffa en större båt, hade de längtat efter ett fritidshus som inte låg för långt från hemmet i Nacka. Och ön där tomten låg, med sin vackert karga natur, var de väl bekanta med efter båtfärder i den här delen av skärgården. Ett extra plus var att Vaxholmsbåtarna går hit året om, så på bara en timme skulle de kunna vara på lantstället närhelst andan föll på.

Trots att det var mitt i smällkalla vintern som det var visning bestämde de sig på stubben. Obebyggda tomter i skärgården är ovanligt, och den här hade också nära till ytterskärgården.

Det ljusgrå köket har direktaccess ut till terrassen som går runt hela huset. Sittpallar, Designtorget, bänk, Fermob. Kuddar från House Doctor och mönstrad duk från Ohlssons Tyger. Foto: Mikaela Lundblad
Vy över de två gästhusen som ligger på andra sidan gångbron som förbinder alla byggnaderna. Här bor familjens äldre döttrar när de hälsar på med sina respektive. Foto: Mikael Lundblad
Naturens färgskala passar i skärgårdshuset. Träbricka, Nicolas Vahé. Tallrikar, glas och vas från Iittala, bestick från Gense och servetter från Himla. Brun skål, Iris Hantverk. Foto: Mikael Lundblad

Susanne Franzon och Andreas Zartmann

Ålder: Andreas och Susanne är båda 50 år.

Yrke: Andreas är vd, Susanne är affärsområdeschef.

Familj: Maja, 11, och de utflugna barnen Emelie, 29, och Linnea, 26 år.

Bor: Lägenhet i Nacka samt på lantstället på Lilla Skarprunmarö. På tomten finns också två gästhus där familjens äldre barn med respektive bor då de hälsar på.

Just nu: Har påbörjat arbete med att bygga trappor som ska smälta in och underlätta i den branta omgivningen.

Huset blev verkligen över förväntan, det fanns ingenting vi ångrade

När det var dags att välja husleverantör föll valet på Sommarnöjen, bland annat på grund av deras erfarenhet av att bygga lösvirkeshus i skärgårdsnatur. Dessutom erbjöds familjen ett samarbete med en arkitekt som de genast fick stort förtroende för. Bygget kom i gång snabbt, och i maj 2019 var det dags för inflytt för en otålig familj.

– Huset blev verkligen över förväntan, säger Andreas. Det fanns ingenting vi ångrade.

Den stilrena byggnaden med generösa fönsterpartier och trädäck tycks nästan smälta in i den klippiga naturtomten. Fasaden i stående träpanel behandlades med järnvitriol och förstärker intrycket av en huskropp som nästan är ett med sin omgivning. 

På tomten finns ytterligare två gästhus där familjens äldre barn bor då de hälsar på. I ett av gästhusen finns en bastu med stora fönster och egen terrass på taket. De mindre husen är sammankopplade med det större genom en gångbro. En trevlig lösning som gör att flera hus upplevs som ett och ändå ger möjlighet till avskildhet för flera generationer.

Susanne skördar gärna ur pallkragarna inför middagens salladsfix. Foto: Mikael Lundblad
Beslag med brunt läder blev fint mot de grå fronterna. Skärbrädor från Iris Hantverk och Ikea. Liten träbricka med oljor, Iris Hantverk.Ljusblå skålar i fönstret och stor skål, Iittala. Foto: Mikael Lundblad
Andreas och Susanne har valt en skandinaviskt ljus stil invändigt som lätt kan förändras genom byte av textilier.Soffan från Mio fick flygas hit med helikopter då familjens tomt inte är lätt att frakta möbler till. Betongbord, House Doctor. Foto: Mikael Lundblad

Men att bygga nytt på en avskild plats utan vägförbindelse har sina utmaningar. Ändå menar Andreas att en obebyggd tomt alla gånger är att föredra framför en där det kanske redan står äldre hus.

– Om man får möjlighet att komma över en obebyggd tomt så blir det mycket enklare och mindre kostsamt än om man kanske måste riva befintliga byggnader om de är i dåligt skick, säger han. Och så är så klart en bra och genomarbetad detaljplan en stor fördel i det kommande arbetet, liksom bra dialog med kommunen.

Andreas och Susanne vill också råda dem som går i samma tankar att kontraktera en totalentreprenör. Särskilt om man ska bygga på en ö utan vägar. 

– Logistiken är komplicerad som den är och det gäller att gardera sig för allt och tänka till innan. Här hos oss finns till exempel bara smala gångstigar, bara en sådan sak, säger Susanne.

Även om de varit mer än nöjda med sin entreprenör och arkitekt uppstår det alltid oförutsedda saker vid ett bygge. Och det är bra att ta till när det gäller budgeten.

– Det gäller att kalkylera noga och ställa många frågor. Men allt blir ändå väsentligt dyrare än vad man från början tänkt – det gäller nog generellt för alla byggen, säger Andreas med ett skratt.

Det vackra huset på Skarprunmarn med sin fiffiga gångbro smälter in så bra att det knappt syns i den karga naturen. Den minimalistiska fasaden är behandlad med järnvitriol. Foto: Mikael Lundblad
Parets sovrum går i samma färgskala som övriga huset. Pall, Ikea, mönstrat överkast från Afroart, pläd och alla kuddar, House Doctor. Foto: Mikael Lundblad
Skärgårdstomtens vindpinade tallar påminner om japanska bonsaiträd Foto: Mikael Lundblad

Han funderar över ifall de skulle ha gjort samma resa igen, skulle de då ha valt att ändra något? Nja, inte mycket. Möjligtvis skulle det vara detta som de flesta familjer brottas med, den eviga frågan om mer förvaring. Och i ett sommarhus handlar det mycket om sådant som måste skyddas under den kalla årstiden.

– Ja, vi insåg rätt fort att det finns väldigt mycket som ska förvaras på vintern, säger Susanne. Utemöbler, verktyg och leksaker!

Även om vår stil nog har blivit renare och enklare med tiden så är det kul att satsa på detaljer som sticker ut i en anspråkslös miljö

Inomhus har familjen valt enkla, hållbara material av hög kvalitet och tidlös design. Det hela andas ljus och rymd, och stilen ska hålla år efter år. Att miljön hemma ska utstråla harmoni och även ge inspiration har varit viktigt. Till den enkla basen har de adderat inredningsdetaljer som skapar personlighet, känsla och värme.

– Det är i detaljerna vi har möjlighet att sväva ut, säger Susanne. Även om vår stil nog har blivit renare och enklare med tiden så är det kul att satsa på detaljer som sticker ut i en anspråkslös miljö.

Hon fortsätter:

– Våra inköp tar ofta lång tid. Vi avvaktar hellre och är utan än att impulsköpa något som inte känns rätt.

Andreas sysselsätter sig gärna med SUP, stand up paddle board. Foto: Mikael Lundblad
De stora glaspartierna i parets sovrum är som en tavla i sig. Korg, Meraki. Stol, Svenssons i Lammhult. Foto: Mikael Lundblad
Dags för utflykt! Susanne, Andreas och dottern Maja gillar att ta båten för middag på någon skärgårdskrog i närheten. Foto: Mikael Lundblad

Det rum familjen trivs allra mest i är köket. Matlagning är ett stort intresse, så att få vara tillsammans i det stora rummet och hjälpas åt att laga goda middagar är bland det bästa de vet. På sommaren är det nog platsen kring grillen som är favoriten. Och under kyligare dagar myset runt den öppna brasan.

– Det är helt underbart att tända i kaminen efter en stärkande promenad i naturen en vacker och kylig höstdag, säger Andreas.

Familjen älskar friluftslivet och är ute så mycket de kan, alla årstider. De älskar lugnet här på ön och att man är i helt händerna på vädrets makter.

– Inget slår tystnaden och stillheten när man kommer ut, säger Susanne. Men det kan lika gärna vara starka vindar som river i tallarna och iskalla vågor som slår mot klipporna. Det gör att livet på ön aldrig blir tråkigt, varje årstid är unik. Det är en häftig känsla att omgivningen är så mäktig och man får en enorm respekt för naturens krafter.

Hon fortsätter:

– Det underlättas så klart av att huset är helt nytt och långsiktigt underhållsfritt så vi kan vara här året om. Även om fina julidagar så klart smäller högt!

En typisk sommardag går de upp tidigt när solens strålar börjar värma och äter gemensam frukost ute på terrassen. Sedan är det dags för dagens första dopp och efter lunchen packas väskor och båt för en tur till någon badklippa eller strand. Kanske blir det en tur till Sandhamn för glassinköp. Cirkeln sluts med matlagning, grillning och middag på terrassen.

– Sedan brukar vi bara krypa upp i soffan för film eller sällskapsspel, säger Susanne.

I framtiden hoppas familjen kunna njuta av sitt skärgårdshus i många år till, varvat med golf och skidåkning. Kanske någon resa till Europa nu när möjligheten ges. Men de känner ändå att de gärna bara blir här på ön. Ett hektiskt liv med krävande jobb efter turbulenta tider gör att de mer än någonsin behöver en plats där de alla bara kan få vara.

– Huset betyder allt för oss, säger Susanne. Det var från början tänkt enbart som sommarhus men det är här vi hittar lugnet hela året. I mörker och ensamhet, i sol och ljus. Vi är så tacksamma. 

Inredning i ett nybyggt hus – Susannes bästa tips

Nybyggda hus får mer själ genom personliga prylar.

Mjuka till intrycket i rummen med mycket härliga tyger, ombonade textilier och sköna kuddar.

Välj tidlösa och hållbara material som du inte tröttnar på.

Satsa på detaljer som sticker ut, men håll dem gärna i naturtoner.

Plocka in naturen. Ta gärna in en vacker gren eller annat fint som vass och strandfynd. Det suddar ut gränserna mellan ute och inne.

LÄS MER: Emelie och Martin köpte samma hus – två gånger 

LÄS MER: Fallfärdiga svinhuset blev familjens sommardröm: ”Vårt må bra-ställe”