Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
En ny flaggstång och en ny ligusterhäck välkomnar längs infarten till Johanna och Anders Lind Bagge, på Rastaborgs slott. Foto: Svante Öquist / Stephanie Sifvert

Så blir slottsparken hos Lind Bagge: ”Växtlig oas”

Anders och Johanna Lind Bagge är nyinflyttade i Rastaborgs slott och i full färd med att ge slottsparken ett lyft. 

Till sin hjälp har paret anlitat Sköna hems bloggare Svante Öquist, som tillsammans med sin partner Niclas Steeve, ska ge trädgården sin forna glans tillbaka.

Rastaborgs slott på Ekerö i Stockholm byggdes under 1600-talet och är sedan tidigare i höst hem åt Anders och Johanna Lind Bagge. De senaste veckorna har arbetet med trädgården påbörjats och en 120 meter lång ligusterhäck har planterats längs med infarten till slottet – något Svante Öquist skrivit om i sin blogg på Sköna hem

– Vi har fått i uppdrag att göra trädgården som ligger i träda. Den har inte skötts på många år så vi vill ge tillbaka dess forna glans och återupprätta allting. Eller det är ju en park – det här är ett slott med jättestora ytor. Och allt måste ses över, berättar Svante Öquist för Sköna hem. 

Under hösten har Svante Öquist och Niclas Steeve planerat, förberett och planterat ute på Rastaborgs slott. Foto: Svante Öquist

Han och Niclas Steeve driver tillsammans Villa Sundahl Trädgård och har i samråd med makarna Lind Bagge bestämt att slottsparken ska moderniseras, men att det måste göras med respekt för historien.

– Vi ska plantera framför entrén och flyglarna så att trädgården lever upp till det som slottet står för. Det är ju otroligt fint renoverat både exteriört och interiört så vi vill få trädgården att komma upp i samma klass, säger Svante Öquist.

Ny flaggstång på Rastaborgs slott

Nyligen installerades en 18 meter lång flaggstång på gårdsplanen framför slottet och runt den ska Svante och Niklas så småningom anlägga en året-runt-plantering, kanske med buxbom. Även utanför slottets flyglar ska trädgårdsduon anlägga rabatter.

Svante Öquist beskriver uppdraget som ett ”drömjobb”:

– Vi har inte börjat skissa på helheten utan vi ser det här som ett långtgående projekt. En trädgård lever ju, det är inget man gör på två månader och sedan är det klart. Det är inte bara att stoppa ner några plantor. Det här är ju en stor park som ska bli en enhet med allt annat. 

”Han är helt superlycklig när han får åka omkring på sina maskiner”, säger Johanna Lind Bagge om maken Anders. Foto: Svante Öquist

På ägorna finns också ett nytt växthus som ska bli orangeri till våren. Johanna Lind Bagge berättar för Sköna hem om planerna:

 – Det är lite vitt och kalt just nu, men det ska bli en riktig oas där man kan gå ner och värma sig framför brasan. Eller ha möten, fika och laga mat där. Nu läggs marrakech-golv så tanken är att man ska kunna sätta sig och mysa i anslutning till hundgården som är där, så att vi är med hundarna hela tiden. 

https://www.instagram.com/p/CkiscSHIBij/

Hon har också planer om nya grindar, plantering vid grindstugan och inte minst utomhusbelysning. Paret Lind Bagge ska även få hjälp att ta itu med den forna äppellunden.

– En gång i tiden var det lantbruk här och här fanns en av Europas främsta äppelodlingar, som vi vill återskapa här på baksidan av slottet.

Johanna Lind Bagge om Anders äppelfobi

Johanna berättar att en specialist ska artbestämma alla äpplen (”det finns allt från stora röda äpplen som man tror är dekarationsäpplen, till små, ungefär som körsbärsäpplen”). Och i vår ska Svante och Niclas påbörja arbetet med att beskära träden. 

Men Johanna, hur går äppellunden ihop med Anders äppelfobi som jag har hört om?
– Ja, det här är ju jätteroligt va. Han har äppelfobi men det finns så många äpplen så han har till och med ätit ett äpple. Så goda är de! Men äter man ett äpple själv får man gå långt bakom Anders. Äppelpaj älskar han och det har jag bakat mycket. Jag tror att han kan komma över sin äppelfobi med tanke på den fantastiska äppelodling som finns här.

I sin Mello-låt sjunger ju Anders ”I'm sitting here in my apple tree”, har han suttit i något äppelträd än?

– Han har inte suttit i ett äppelträd men han har åkt under och städat. Han är helt superlycklig när han får åka omkring på sina maskiner. Han är jätteduktig i trädgården, Anders. Han är grym på att gräva och greja. Jag kallar honom för Byggare Bob.

Till sist, kommer ni fira jul på slottet i år?

– Ja, gud ja! Jag ska sätta upp julstjärnor och adventsljusstakar. Och vi har redan satt upp belysning i flaggstången. Vi är riktiga julnördar, more is more! Fast det måste vara lagom stilfullt förstås, man får inte ”overdo it”. Och så blir det Anders nya jullåt som får gå hela tiden.

https://www.instagram.com/p/CkygnjpsjVI/?hidecaption=true

Här hittar du Svante Öquists blogg!