Så blev kråkslottet från 1908 familjens drömhus
De rev och slet i sex månader. Till slut var glasbetong, blått kakel, klickgolv och faner borta och jugendhuset från 1908 steg fram i all sin prakt. – Lite som ett kråkslott fast utan tinnar och torn!, säger Sara och Andreas Damber.
Sara och Andreas Damber ville flytta från Stockholm till Skåne och hade siktat in sig på ett helt annat hus, men efter ett antal turer och många visningar sa mäklaren: ”Köp ett stenhus och ring Marie.” Så när den gamla lanthandeln i Nyhamnsläge dök upp slog Sara och Andreas till.
– Vi hade tur, ingen annan ville ha gatans fulaste hus. Så vi köpte det!
Sedan ringde de Marie, det vill säga inredaren Marie Olsson Nylander. Hon och hennes man Bill Nylander, kända från SVT:s Husdrömmar och Husdrömmar Sicilien, skyndade till för att hjälpa Sara och Andreas att få bort den marina 90-talsstilen och återställa huset till dess forna glans.
– Det var en speciell känsla att ägna så mycket tid åt att riva. Det var stressande när veckorna och månaderna passerade och vi bara kom mer och mer ”bakåt” i stället för att röra oss framåt. Till slut var det nästan bara den mäktiga trappan och ytterväggarna kvar. Vi minns tydligt dagen då vi började återställa och bygga upp allt igen. Sedan höll vi på i ytterligare sex månader innan vi kunde flytta in, men då var vi förstås långt ifrån klara, om man någonsin blir färdig i ett hus som detta, säger Sara.
Förut blandade vi många olika stilar, vilket skapade en viss stress hemma. I det här hemmet andas vi bättre
När inredandet tog vid lärde Marie familjen att tänka på ”den röda tråden”.
– Förut blandade vi många olika stilar, vilket skapade en viss stress hemma. Som om vi inte riktigt hade fått ihop en helhet. I det här hemmet andas vi bättre, säger Andreas.
De höga indiska dörrarna och de många lagom nötta skåpen får betraktaren att tänka på sagor och magi.
– Min fru hade valt och köpt alla skåp långt innan renoveringen var färdig. Det stressade mig en hel del då, men nu är jag glad att de står där de står, säger Andreas.
Läget nära havet i Nyhamnsläge norr om Höganäs blir speciellt eftersom huset är så högt. Från översta våningen ser man ut över Öresund och vidunderliga solnedgångar. Norrut stiger Kullaberg med öppna fält och väderkvarn långsamt upp mot högsta toppen Håkull.
Familjelivet levs på tre våningar med sovrum och avskilt badrum på entréplanet och en mellanvåning som påminner om en sekelskifteslägenhet i Stockholm. Här i kök och vardagsrum äts det familjemiddagar, spelas brädspel och pysslas. Döttrarna Nellie, 7 år, och Ida, 5, älskar att jaga varandra runt, runt på mellanvåningen.
Den magnifika trappan är navet i huset.
– När vi köpte huset låg det både plastmatta och klinker på trappstegen. Dessa tog vi bort och efter hårt slit lyckades vi återställa husets ryggrad, säger Andreas.
Längs halva mellanvåningen löper stora terrasser åt syd och väst. I somras lät familjen sätta in en ny balkongdörr direkt från köket till en av de stora terrasserna. Och förra hösten installerades en kamin på översta våningen.
– Bästa platsen i huset. Här kan jag sitta och se havet, båtarna och det sprakande brasan i kaminen, helt magiskt, säger Sara.
Andreas har också sin favoritplats högst upp i huset. Och där har han gjort ett avsteg från inredaren Maries röda tråd.
– Där sitter jag vid ett gammalt mahognyskrivbord från Jan Stenbeck, som jag köpte av Kinnevik när de bytte ut sin inredning för ett antal år sedan. Marie tyckte inte att det passade in men jag stod på mig, det är min arbetsplats, säger Andreas.
RENOVERINGSDAGS? SÅ HÄR TÄNKTE VI
Sara och Andreas Dambers tips och tankar om renovering av ett äldre hus:
1. Återskapa så gott det går – ta hänsyn till gamla fönsters storlek och proportioner. Se husets linjer – bygg inte för stor altan, för högt plank, för stor balkong. Se helheten!
2. Satsa pengar på rätt saker, som fönster. Vi köpte gamla fönster som sedan renoverades. Bättre än att köpa nya billiga fönster som inte passar in. Återskapa, bevara och tänk sund byggnadsvård, utan att bli nördig.
3. Sträva efter att ha enhetliga golv.
4. I ett stenhus som vårt är det fint att måla med kalkfärg för att få värme i rummen. Det blir skuggor på väggen bara genom stenens textur. Inte mycket mer behövs.
5. Ta vara på den rymd som finns. Hos oss är översta våningsplanet helt öppet och Öresund breder ut sig framför oss. När utsikten är så magisk behövs nästan inget mer. Vi rensade bland möblerna och tog bara in ytterst lite av vårt gamla bohag. Var sak har sitt hus, så uppe på översta våningen finns just nu en matta, en soffa, ett skrivbord, och inte mycket mer.
Sara och Andreas Damber är inte bara sådana som glatt kastar sig över en renovering av sisådär 400 kvadratmeter jugendhus. De är även entreprenörer i sina professionella liv.
Sara har grundat ett flertal olika rörelser för barns och ungas rättigheter, som organisationerna Child 10 och Youth 2030 samt stiftelsen Friends som arbetar mot mobbning. Tillsammans med Kinnevikgruppen har Sara även startat Reach for change, en stiftelse som under de senaste tio åren stöttat sociala entreprenörer i arton länder.
Andreas är den före detta kustbevakaren som nu skolar om sig till gymnasielärare, samtidigt som han driver två minigolfbanor, och i somras slog upp dörrarna till en helt ny piadinabar i Helsingborg.
Mäklaren som sålde huset till oss blev helt chockad och kunde inte fatta att det var samma hus!
Utöver att han serverar italienska varma mackor är han den händige i huset, och har hand om det mesta av det praktiska. Det är han som byggt ett plank runt hela tomten så att trädgården som förut mest var en tom yta nu blivit en familjens egen lilla oas. Alla fyra är också mycket nöjda med vad de åstadkommit inom husets fyra väggar.
– Vi bjöd in mäklaren och hon blev helt chockad. Kunde inte fatta att det var samma hus! Det kan vi nästan inte själva heller…
LÄS MER: ”Husdrömmar”-paret Nathalie och Imad renoverade ett townhouse i tre plan
LÄS MER: Paret bytte 44 kvadrat i Stockholm mot vacker 1800-talsgård i Onsala
LÄS MER: Rebecca flyttade in i sin farfars lägenhet – behöll allt