Foto: Anne Nyblaeus

Så blev inredarens uteplats på 40 kvadrat till en färgstark oas i city

Inredaren och "hippiesjälen" Lena Berglund har en egen oas hemma på innergården i Stockholms innerstad. Här samlar hon stilar från världens alla hörn och, förstås, vännerna!

Inredaren Lena Berglund bodde som ung sju år i Amsterdam och arbetade som inköpare och designer. Sedan dess talar hon flytande nederländska och använder gärna design från Holland i sina inredningar. Hon blandar alla möjliga inredningsprojekt: hus i Marbella, privatbostäder, kontor, hotellinredningar och de spektakulära toaletterna på Mood i Stockholm, är några exempel.

–Jo, jag är bred när det gäller mina uppdrag som både finns inom den offentliga sektorn och den privata. När det gäller offentlig miljö gillar jag att ta ut svängarna lite mer och försöka vara friare i tanken, säger Lena.

Vi hänger här ute från tidig vår in i sena september
Uteplatsen har ett mörkbetsat trägolv som tål både svensk väderlek och allmänt slitage. På den stora Webergrillen lagar Lena mat åt familj och vänner. Foto: Anne Nyblaeus
Uteplatsen på innergården tillhör bara Lena, är på hela 40 kvadratmeter och inredd som en lyxig riad (innergård, trädgård). Muren skyddar från insyn och skapar rumskänsla. Soffor och spaljé från Dedon, matta av Vivienne Westwood för The rug company, mönstrade småbord från B & B Italia, soffbord i keramik och järn från Élitis. Foto: Anne Nyblaeus

Själv bor hon med sonen Daniel, 18 år, i en trerummare i Vasastan i Stockholm.

–Men lägenheten i sig är inte märkvärdig, däremot är uteplatsen det. Så fort vädret tillåter hänger vi på den från tidig vår in i sena september, berättar Lena.

Jag älskar att laga mat, flera gånger i veckan har jag gäster

Uteplatsen nås från vardagsrummet, den är på hela 40 kvadratmeter och har ingen insyn alls. Höga murar ger skydd. Platsen är som ett extra umgängesrum, exklusivt och mycket rumsligt inredd med stor matta, låga loungemöbler och franskt keramikbord på järnfötter. Här finns också en grill från Weber, gott 0m praktiska småbord och en matplats.

–Jag älskar att laga mat, och flera gånger i veckan har jag gäster. Att samlas en tisdag är lika trevligt som en lördag. Jag är social och tycker om att leva nära min "urban tribe".

Trädgårdsbord med plats för krukor, örter och lyktor, bordet har Lena själv byggt ihop av ett metallunderrede och träskivor. Foto: Anne Nyblaeus
Svalkande lemonad på uteplatsen före maten. Små satsbord, B & B Italia. Foto: Anne Nyblaeus
Orädda mönstermixar, gott om praktiska småmöbler som flyttas runt efter behov, dekorativa detaljer och generöst med textil ger uteplatsen vardagsrumskänsla. Både avslappnat och inbjudande! Foto: Anne Nyblaeus

Inredningsstilen beskriver Lena som en salig men ganska härlig röra. Hon reser minst en vecka per månad, dels till sina inredningsprojekt i södra Spanien, dels till kärleken Traci i USA - flickvän sedan drygt ett år tillbaka. Den stilblandade inredningen på uteplatsen vittnar om inspiration från platserna hon på ett eller annat sätt passerar. Lena har en avspänd stil och är orädd för färg. I flera år pendlade hon mellan Sverige och Thailand, det thailändska spåret syns på flera ställen.

–Jag har jobbat med inredning i drygt 20 år, och har alltid gillat färg och form. Jag är en hippiesjäl som tycker om nya intryck, och jag har inget emot att flytta runt!

Ur Sköna hem nr 6 2019

LÄS MER: Terrass med två våningar och pergola – snacka om himlen runt hörnet!
LÄS MER:
Se gröna oasen med drömläge vid lummiga Vasaparken & trädgård på taket!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!