Hemma hos sötsakernas kung Roy Fares!

Allt Roy Fares gör är så smakfullt! Se hur Mr Cake himself har inrett sin sekelskiftes­våning mitt i Stockholm.

Stephanie Bjelkestam

Mr Cake himself – Roy Fares – har många bollar i luften just nu. Han jonglerar med uppdragen som en fullfjädrad cirkusartist. Med andan i halsen kommer han hemspringande denna tidiga förmiddag från egna stället Mr  Cake, med färska croissanter i ena handen och mobiltelefonen i den andra. Han har varit uppe sedan fem i morse, och är på strålande humör.

Roy Fares skiner ikapp med Mr Cakes lysande logotyp i bakgrunden. Foto: Stephanie Bjelkstam

Men att vara kokboksförfattare, konditor med eget kafé och bageri, programledare i flera tv-produktioner och numer designer med egen köksproduktserie, ja, det tar allt lite på krafterna.

Tidiga morgnar och långa arbetsdagar gör att hemmets lugna vrå har blivit än viktigare för Roy, som ofta landar i favoritfåtöljen för att kolla på tv, film och sociala medier.

– Egentligen kopplar jag bara av helt när jag går och lägger mig. Jag har svårt att bara sätta mig ner och inte göra någonting. Jag umgås på mobilen, läser mejl, kollar Instagram och håller på mest hela tiden, men jag tycker inte att det är jobbigt, det är en del av mitt liv. Att checka ut från sociala medier skulle ge mig mer stress än att vara där.

Roy flyttade från Libanon till Sverige med sin familj när han var 6 år. Med mamma, pappa och två äldre bröder rotade han sig i Örebro innan flyttlasset gick till Stockholm 2003, närmare bestämt till Gamla Enskede.

Därefter blev det Östermalm av en slump, men inte riktigt det ”östermalmska” Östermalm, påpekar han.

– Där vi bor är det en blandning av Östermalm, Norrmalm och City. Jag gillar den ”viben”, med sköna och härliga människor.

Roy bor med sin sambo i ett av stadsdelens lite lugnare kvarter, men ändå med huvudstadens utbud och frestelser alldeles runt knuten. Kullerstensgator, det bruna tegelhuset från 1912, småspröjsade fönster och frodig grönska ger en känsla av Londons Chelsea.

Lägenhetens 105 kvm är fördelade på tre rum och kök, med klassiska parkettgolv, pardörrar, serveringsgång och balkong mot stor gård.

– Jag gillar verkligen sekelskifteshus. Det är lite mer karaktär med burspråk, öppen spis, högt i tak och knarrande parkettgolv.

När de flyttade in i lägenheten för snart tre år sedan var den i gott skick men några ytskikt förbättrades.

– Lägenheten var jättefin, men det var tre olika golv, så vi kopierade originalgolvet i vardagsrummet och lät lägga in nya i hall, kök och sovrum. Det var även fina träpaneler i vardagsrummet och vi satte upp likadana i matrummet, så att det skulle bli enhetligt. Annars har vi bara målat om och tapetserat hall, sovrum och gästtoalett.

Hemmet känns maskulint, med sober färgskala och svarta accenter. En elegant cocktail av modernt och klassiskt.

– Min stil är lite Ralph Lauren, lite maskulint och lite internationellt.

Roy samlar ofta vänner hemma som slår sig ner i den grå djup-häftade soffan från Englesson. Själv dyker han ner i den sammets-klädda älsklingsfåtöljen från samma ställe. Brickbordet är från Svenskt tenn och fotpallen är klädd i tyg från Ralph Lauren. Foto: Stephanie Bjelkstam

Hur skiljer sig era olika stilar?

– Min sambo gillar mer antikt, han skulle nog vilja ha ett slott, haha. Det ska vara putsat silver och glänsande kristall, medan jag inte är så prålig och gillar en enklare och modern touch. Han gillar även art deco, men jag är inte så mycket för just den stilen. Vi gillar båda konst och contemporary art med inslag av popart, som tavlan med Mimmi Pigg.

Hur inredningsintresserad är du?

– Jag tycker det är jätteroligt med inredning och blir mer och mer intresserad nu när vi har ett hem vi vill bo länge i. Det känns kul att blanda gammalt med nytt, men det blir inte mycket vintage.

Tavlan är ur Roys bok Sweet spots of New York, och är taget av Wolfgang Kleinschmidt. ”Jag har lekt lite med bilden för att få en 3 D-känsla”, säger Roy. Marmorbordet har Roy designat; en svetsare har gjort underredet. Tak­krona, design Gino Sarafatti, från Flos och servis Royal Copenhagen. Foto: Stephanie Bjelkstam
Roy Fares är en mästare på sötsaker. Foto: Stephanie Bjelkstam

Hemma hos Roy finns även en lekfullhet som tar sig uttryck i smurfar, spel och legoslott.

– Vi gillar att dricka vin och bygga lego. Det här legoslottet har vi lagt många timmar på, och lika mycket kärlek som pengar, säger Roy med ett skratt och visar det magnifika legobygget på matsalsbordet. Det ska bli en present till brorsonen.

Matsalsbordet har Roy formgivit själv; han har låtit tillverka det svarta stålunderredet hos en smed, som han sedan har parat ihop med en skiva carraramarmor.

Hur inreder ni tillsammans?

– Jag är den som tar tag i ett projekt och initierar förändring. Men vi möts väldigt lätt i vad vi vill göra. Vi är ju två som bor ihop.

Så vad är nästa inredningsprojekt?

– Vi vill måla om sovrummet, och drömmen är att designa och få en platsbyggd garderob där. Vi planerar också att byta ut soffan, mer lounge.

ofta kring köksbordet från Hay för en bit mat och umgänge. Stolar från Ikea; lampan är köpt i Köpenhamn. Foto: Stephanie Bjelkstam
Roy och hans partner älskar att bygga med lego ihop. ”Det här magnifika­ sago-slottet har vi byggt till min sambos brorsdotter som present.” Foto: Stephanie Bjelkstam

Roy gillar förändring för att få nya energier och vill inte fastna i gamla hjulspår.

– Det behöver inte alltid kosta jättemycket. Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum. Sedan kanske man ångrar vissa inköp. Det tar ibland lite tid för ens smak att mogna.

Att klä om en fåtölj kan ge nytt liv åt ett rum.

Roys nya ”baby”, Mr Cake, ligger bara runt hörnet från bostaden. Det populära kaféet äger och driver han tillsammans med kollegan Mattias Ljungberg, och duon slog sina mjölpåsar ihop i september.

– Kön kan fortfarande ringla ut på gatan ibland, och varje gång blir jag lika överväldigad och glad i hjärtat.

Roy själv är förstås ställets magnet, men de härliga bakverken lockar både fans och nya kunder. Här frestar amerikanska ”more-is-more”-bakverk lika mycket som svenska klassiker.

– Fast allt med en twist och touch av oss, tillägger Roy.

Därför spelar inredningen precis lika stor roll som de maffiga bakverken.

Mr Cake har inneburit en lång process där tusentals beslut lett fram till en atmosfär med internationella, klassiska och lekfulla inslag i lite mörkare färgskalor. Den mysiga belysningen är signerad Roys kompis Johannes från Växjö elektriska, en närbelägen lampaffär dit Roy glider över med jämna mellanrum, mest för att fika och snacka.

Perfekt bakade tårtor och cheesecakes är som små konstverk, lika vackra som goda. Foto: Stephanie Bjelkstam
Bredvid den öppna spisen står Roys ögonsten, fåtöljen No 23 formgiven av Mats Theselius. ”När jag fick chansen att köpa den till ett förmånligt pris från Källemo slog jag till direkt!” Den blå vasen på golvet är en annan favorit, som han har fått av sin farmor. Foto: Stephanie Bjelkstam

Med en tajt agenda finns det inte mycket fritid över, men vännerna är en viktig ingrediens i tillvaron.

– Vi gillar när vänner kommer över och hänger. Vi tänder brasan, ugnsbakar lite kyckling och rotfrukter, kollar film och umgås. Folk får komma och gå som de vill. Lite som ett kollektiv.

Hur skapar du stämning hemma?

– Jag tänder mycket ljus och köper blommor. Blommor gör att det känns mer levande och skapar en inbjudande känsla i ett hem.

Över ett sideboard från Posh living hänger ett verk signerat super-mäklaren Fredrik Eklunds pojkvän Derek Kaplan, som är konstnär i New York. Lampa av Flos, Växjö elektriska. Foto: Stephanie Bjelkstam
”Den här tavlan, med Mimmi och Musse Pigg i Chanels parfym-flaska, föll jag för. Den är målad av en gatukonstnär, Oliw87, och köpt på Wallery gallery. Lekfull och färgsprakande.” Foto: Stephanie Bjelkstam

Vad vill du att folk ska känna när de kommer hem till er?

– Jag hoppas att vänner kan tycka att det är fint, men inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.

Inredning är ju inte till för andra, utan för en själv. Det ska kännas som ett hem, det är inget showroom.

Roy försöker balansera livets goda med träning på gym. Eller så beger han sig ut i naturen för att springa. Den gröna oasen Humlegården ligger ett ögonkast från Roys lya och där hämtar han faktiskt andan ibland och slår sig ner på en parkbänk. Och drömmer om att en vacker dag ha ytterligare 50–60 kvm yta. Han ser en kombination av en walk-in-closet, badrum och sovrum, lite som en hotellsvit. I kikaren har han också att öppna fler Mr Cake.

– I write my own future, säger han med glimten i ögat.

Ur Sköna hem nr 3, 2018

LÄS MER: Se hur Antikrundans konstexpert Claes Moser vågar hänga sina tavelskatter
LÄS MER: Välkommen hem till Amelia Adamos vackra (men något kontroversiella) Dalarövilla