Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
– Jag är oerhört visuell och intuitiv som person, och miljöer påverkar mig starkt. Därför är det viktigt för mig att trivas i mitt hem, att varje blickfång känns tillfredsställande och inspirerande, säger Pernilla.– Jag är oerhört visuell och intuitiv som person, och miljöer påverkar mig starkt. Därför är det viktigt för mig att trivas i mitt hem, att varje blickfång känns tillfredsställande och inspirerande, säger Pernilla.– Jag är oerhört visuell och intuitiv som person, och miljöer påverkar mig starkt. Därför är det viktigt för mig att trivas i mitt hem, att varje blickfång känns tillfredsställande och inspirerande, säger Pernilla.
1 AV 2
– Jag är oerhört visuell och intuitiv som person, och miljöer påverkar mig starkt. Därför är det viktigt för mig att trivas i mitt hem, att varje blickfång känns tillfredsställande och inspirerande, säger Pernilla.
Foto: Alice Johansson / Alice Johansson / BN
2 AV 2

Regementsbostaden blev Pernillas bohemiska hem

Intill Göteborgs hamninlopp har kreativa färgälskaren Pernilla Algede skapat ett bohemiskt och levande hem i en varm och jordig färgpalett.

Endast ett stenkast från Göteborgs karga skärgård, med utsikt över Göta älvs hamninlopp, bor kreatören Pernilla Algede med sin 5-årige son Alfonso. Här har hon skapat ett bohemiskt och färgstarkt hem lika varmt och inbjudande som hennes personlighet.

– Jag är oerhört visuell och intuitiv som person, och miljöer påverkar mig starkt. Därför är det viktigt för mig att trivas i mitt hem, att varje blickfång känns tillfredsställande och inspirerande, säger Pernilla.

Pernilla är född och uppvuxen i Göteborg, och trivs med närheten till såväl stadens puls som havets brus. Hon bodde tidigare i ett vackert 40-talshus som hon totalrenoverat, men hon insåg så småningom att huset, liksom trädgården, kändes för stort för henne och sonen. När en av bostäderna i det gamla sjöfartsregementet blev till salu började det genast klia i fingrarna på Pernilla.

– Jag går alltid på känsla och blev förälskad i både lägenheten och området. Jag hade direkt en plan för hur jag ville renovera och lyfta lägenheten för att skapa vårt nya hem.

– Ändå behövde jag lång tid för att känna in mig. Jag gick på visning flera gånger, cyklade runt i området, lekte på lekplatsen med min son och pratade med grannarna. Tills jag kände att jag redan bodde där, berättar Pernilla.

Pernilla är en sakletare av rang, och hemmet är fyllt av secondhandfynd.Pernilla är en sakletare av rang, och hemmet är fyllt av secondhandfynd.Pernilla är en sakletare av rang, och hemmet är fyllt av secondhandfynd.
Pernilla är en sakletare av rang, och hemmet är fyllt av secondhandfynd. Foto: Alice Johansson
Den gula hallen är målad i Jotuns Masala och skapar ett glatt välkomnande.Den gula hallen är målad i Jotuns Masala och skapar ett glatt välkomnande.Den gula hallen är målad i Jotuns Masala och skapar ett glatt välkomnande.
Den gula hallen är målad i Jotuns Masala och skapar ett glatt välkomnande. Foto: Alice Johansson / Alice Johansson / BN
Matsalsbordet i ek har följt med Pernilla i flera år och bär spår av många härliga middagar. Runtom står stolar från Madame Stoltz, och i taket armaturer från Elektrotekniska byrån.Matsalsbordet i ek har följt med Pernilla i flera år och bär spår av många härliga middagar. Runtom står stolar från Madame Stoltz, och i taket armaturer från Elektrotekniska byrån.Matsalsbordet i ek har följt med Pernilla i flera år och bär spår av många härliga middagar. Runtom står stolar från Madame Stoltz, och i taket armaturer från Elektrotekniska byrån.
Matsalsbordet i ek har följt med Pernilla i flera år och bär spår av många härliga middagar. Runtom står stolar från Madame Stoltz, och i taket armaturer från Elektrotekniska byrån. Foto: Alice Johansson
De platsbyggda bokhyllorna i vardagsrummet är målade i samma kulör som väggarna, Siluette från Jotun. Soffan Epok från Svenska hem har sällskap av ett lågt soffbord som leker med proportionerna, från Ellos.De platsbyggda bokhyllorna i vardagsrummet är målade i samma kulör som väggarna, Siluette från Jotun. Soffan Epok från Svenska hem har sällskap av ett lågt soffbord som leker med proportionerna, från Ellos.De platsbyggda bokhyllorna i vardagsrummet är målade i samma kulör som väggarna, Siluette från Jotun. Soffan Epok från Svenska hem har sällskap av ett lågt soffbord som leker med proportionerna, från Ellos.
De platsbyggda bokhyllorna i vardagsrummet är målade i samma kulör som väggarna, Siluette från Jotun. Soffan Epok från Svenska hem har sällskap av ett lågt soffbord som leker med proportionerna, från Ellos. Foto: Alice Johansson

Bostaden ligger i en av flera regementsbyggnader i området Nya varvet. Det byggdes redan år 1802 som bostadskasern, området har sedan utökats med flera symmetriskt placerade byggnader för att skapa en herrgårdsliknande miljö. Bostadskasernerna byggdes i första hand som logement åt manskap, och bostäder åt tjänstemän med familjer.

– Då bodde kaptenerna med sina familjer här. Barnen gick i skola på vinden, och byggnaden där jag har min ateljé fungerade som stall åt hästarna. Jag älskar att vi ser en del av havet och de stora båtarna glida in och ut i hamninloppet.

När Pernilla köpte fyrarummaren våren 2021 var visionen tydlig. Köket skulle flyttas, elen dras om och de hoplappade golven skulle ersättas med nya, vackra brädgolv.

– Det var viktigt för mig att ändra om i planlösningen så att den skulle passa oss. Jag ville bygga ett nytt kök i den gamla matsalen, så att det första man möter efter hallen är köket och två stora vackra sällskapsrum i fil.

Jag skulle beskriva min stil som uttrycksfull, ombonad och något excentrisk

Eftersom Pernilla har lång erfarenhet av renovering visste hon precis vilka hantverkare hon skulle ta hjälp av. Hon ringde in ett team av snickare, målare och elektriker, och två månader senare var hennes nya hem färdigt för inflytt.

– Jag har tagit hjälp av hantverkare som jag jobbat med flera gånger tidigare, de är fantastiskt duktiga. Jag har ritat och beställt allt, och de har sedan byggt kök och garderober, lagt nytt golv, bytt tak och målat alla ytskikt. Alla rum har även fått takrosetter, det fanns inte ursprungligen men kändes rätt och tidsenligt.

Pernilla är inte rädd för färg. Det första som möter är en gul hall som inte bara skapar ett glatt välkomnade utan även höjer förväntningarna. Rum för rum bjuder sedan hemmet på en mustig färgskala som domineras av jordiga kulörer där samtliga rum har sina egna uttryck. Som ett levande uppslagsverk inom färglära guidar hon oss genom kulörvalen.

Köket har Pernilla ritat själv och låtit en snickare platsbygga. Luckorna är målade i kulören Local green från Jotun, och bänkskivan är klädd med microcement.Köket har Pernilla ritat själv och låtit en snickare platsbygga. Luckorna är målade i kulören Local green från Jotun, och bänkskivan är klädd med microcement.Köket har Pernilla ritat själv och låtit en snickare platsbygga. Luckorna är målade i kulören Local green från Jotun, och bänkskivan är klädd med microcement.
Köket har Pernilla ritat själv och låtit en snickare platsbygga. Luckorna är målade i kulören Local green från Jotun, och bänkskivan är klädd med microcement. Foto: Alice Johansson
Det stora skafferiet rymmer såväl specerier som kaffebryggare, och är lika snyggt öppet eller stängt.Det stora skafferiet rymmer såväl specerier som kaffebryggare, och är lika snyggt öppet eller stängt.Det stora skafferiet rymmer såväl specerier som kaffebryggare, och är lika snyggt öppet eller stängt.
Det stora skafferiet rymmer såväl specerier som kaffebryggare, och är lika snyggt öppet eller stängt. Foto: Alice Johansson / Alice Johansson / BN

– Jag går helt på känsla när det gäller färg, men brukar alltid falla för en naturlig och varm palett med några tydliga kontraster. Köket, som är handmålat i Jotuns Local green, var bestämt från början. Jag älskar den ärtiga gröna färgen mest av alla. Sedan ville jag hitta en blek nyans av kökets gröna till det angränsande rummet, men där fick jag blanda och mixa i det oändliga, inget blev rätt i själva rummet, då ljuset och grönskan utanför påverkar upplevelsen. Men till slut fastnade jag för en gul kulör, Siluette, som på plats upplevs som grön, berättar hon och fortsätter:

– Sovrummet är målat med Jotuns Soft och garderoberna i Granskugga, en färgställning jag älskade i mitt förra hem. Alfonso fick bestämma en grönblå ton till sitt rum, Jotuns Lövsal. I tv-rummet ville jag ha murrigt och mysigt så där använde jag Golden bronze. Den gula hallen kändes viktig för att skapa kontrast till de jordiga tonerna i de angränsande rummen.

Platsbyggda bokhyllor, vackra skåp och personliga tavelväggar, tillsammans med stora gröna växter skapar en ombonad känsla.

– Jag skulle beskriva min stil som uttrycksfull, ombonad och något excentrisk. Förhoppningsvis upplevs mitt hem som avslappnat, inspirerande och tillåtande. Jag är oerhört sentimental i min inredning, här finns många ärvda möbler, konst från vänner, och prylar som betyder mycket för mig.

Bokhyllorna rymmer kära reseminnen, unika prylar och keramik från bland andra Floramor & krukatös och Vintagemagasinet. Spegeln, från Sleepo. Sammetsfåtöljen, Åhléns.Bokhyllorna rymmer kära reseminnen, unika prylar och keramik från bland andra Floramor & krukatös och Vintagemagasinet. Spegeln, från Sleepo. Sammetsfåtöljen, Åhléns.Bokhyllorna rymmer kära reseminnen, unika prylar och keramik från bland andra Floramor & krukatös och Vintagemagasinet. Spegeln, från Sleepo. Sammetsfåtöljen, Åhléns.
Bokhyllorna rymmer kära reseminnen, unika prylar och keramik från bland andra Floramor & krukatös och Vintagemagasinet. Spegeln, från Sleepo. Sammetsfåtöljen, Åhléns. Foto: Alice Johansson
Den mörka kulören i tv-rummet, Jotuns Golden bronze, gör tavlorna mer framträdande. Posters från Kima Edell, Mrs Mighetto och Marimekko samsas med Pernillas egna motiv. Soffa Söderhamn från Ikea.Den mörka kulören i tv-rummet, Jotuns Golden bronze, gör tavlorna mer framträdande. Posters från Kima Edell, Mrs Mighetto och Marimekko samsas med Pernillas egna motiv. Soffa Söderhamn från Ikea.Den mörka kulören i tv-rummet, Jotuns Golden bronze, gör tavlorna mer framträdande. Posters från Kima Edell, Mrs Mighetto och Marimekko samsas med Pernillas egna motiv. Soffa Söderhamn från Ikea.
Den mörka kulören i tv-rummet, Jotuns Golden bronze, gör tavlorna mer framträdande. Posters från Kima Edell, Mrs Mighetto och Marimekko samsas med Pernillas egna motiv. Soffa Söderhamn från Ikea. Foto: Alice Johansson

Pernilla faller sällan för inredningstrender men har alltid varit fascinerad av gediget hantverk, udda prylar, kontraster och starka uttryck. Växter, keramik och textilier betyder för henne harmoni, och hon blir stressad av alltför minimalistiska miljöer.

– Jag inspireras mycket av den färgsprakande, positiva stilen man kan se mycket av i Australien. Jag bodde i Melbourne under flera år och älskade att både mode och inredning sällan hade vitt, beige och svart med i bilden, utan oftare kulörer och mönster i en härlig mismatch. När det gäller inredning vill jag gärna värna om det gedigna hantverket och det tidstypiska, och förändrar hellre en möbel än köper nytt. Det är viktigt för mig att lämna efter mig respekt för, och bevis på, ett förvaltande av ett hem, om, och när, jag lämnar det till nya människor. Jag tycker själv att varje hem jag lämnat har varit så mycket bättre än då jag flyttade in.

LÄS MER: Stilkrock och starka färger i Cristinas sekelskiftesvåning 

LÄS MER: Sofia flyttade in med familjen i sitt barndomshem: ”Renoverade varje yta” 

LÄS MER: Familjen räddade Rockelstad slott av en slump – skulle rivas 

Se även: