Foto: Stephanie Sifvert

Rania Shemoun Olsson: ”Drömmen om en pool bestämde valet av hus”

Nyhetsankaret Rania Shemoun Olsson är tacksam för att hon stod på sig och köpte en tomt med plats för en stor pool. Under det gångna coronaåret tillbringade hon och familjen många härliga soltimmar i den. Vardagskvalitet, lyx på hemmaplan och hög mysfaktor är viktigt för Rania. Välkommen på en exklusiv tur i hennes härliga hem!

Carolina Chreisti

I Rania Shemoun Olssons villa i Stockholmsförorten Älvsjö är ledstjärnorna ”mysigt, charmigt och busigt”. Svart, vitt och grått dominerar, och det svartvita går igen såväl exteriört, i den vita tegelfasaden som bryts av svarta fönsterkarmar och svart tak, som inomhus där kök och matplats går i svartvitt. Hemmet har sedan kryddats med möbler, kuddar och tapeter i nyanser av rosa och vinrött, samt hyllor och lampor i skinande mässing.

– Jag vill ha det snyggt och fint hemma, men inte stelt. ”Mysigt” är ändå viktigast för mig, säger Rania och bjuder på kaffe från familjens espressobryggare, en investering som höjt mysfaktorn i hemmet.

Rania Shemoun Olsson

Ålder: 45 år.

Bor: I en tegelvilla från 1948 på två våningar samt källarplan, i Älvsjö.

Familj: Maken Mattias, 48 år, och barnen Imra, 11, och Tigris, 15.

Gör: Journalist, programledare och nyhetsankare på TV4.

Bakgrund: Utbildad i journalistik vid Kaggeholms folkhögskola. Har läst filmvetenskap på Karlstad universitet, en liten avstickare när Rania fick för sig att hon skulle bli filmregissör. ”Man måste ju drömma lite”, skrattar hon, apropå studievalet. Jobbade först på en lokal tv-kanal i Värmland, sedan som reporter och programledare för nyheterna på TV4 Värmland. Sedan 2008 på TV4 i Stockholm. ”Vi blev nominerade till vår första Kristallen för TV4:s specialprogram om coronaviruset våren 2020, där tittarna fick ställa frågor till olika experter, säger Rania stolt.

Aktuell: Med Ekonominyheterna på TV4 hela våren, Nyhetsmorgon då och då. Senare även 2021 års upplaga av Kungahuset. 

I fönstret står minnessaker och en handmålad, handblåst lampa, inköpta på Bali på den sista resan familjen hann göra innan pandemin slog till. Foto: Stephanie Sifvert
Rania Shemoun Olsson har jobbat länge på TV4. ”Förra våren blev vi nominerade till vår första Kristallen för TV4:s specialprogram om coronaviruset, där tittarna fick ställa frågor till olika experter”, säger hon stolt. Foto: Stephanie Sifvert
I kökets ”kaféhörna” sitter Rania gärna och läser en bok, surfar eller spanar in när barnen kommer hem från skolan. ”Det är en av hemmets mysigaste platser, jag älskar att sitta här och dricka kaffe. Det ska in ett bord här, men jag har inte hittat rätt än.” Foto: Stephanie Sifvert
På husets framsida finns äppelträd, buskar och en imponerande hög silvergran. ”Den är mäktig, men svajar lite läskigt när det blåser hårt.” Foto: Stephanie Sifvert

Bakom teven syns en fondvägg med medaljongmönster i guldigt beige.

– Jag tyckte vi skulle ha lite kunglig glans här hemma också, ler Rania – som själv var programledare för Kungahuset i julas, i vilket hon följde och intervjuade kungafamiljen under hela 2020.

Men Ranias bostadsresa startade långt ifrån de svenska kungliga slotten.

– Vi tvingades fly hela familjen från inbördeskriget i Libanon när jag var tre och ett halvt år, berättar Rania.

Året var 1978 och flykten skedde i en boskapsbåt på en farofylld färd över Medelhavet. Ranias mamma spydde av sjösjuka hela vägen från Beirut till Cypern – med en nio månader gammal bebis i famnen, Ranias lillebror. 

– Jag kommer inte ihåg mycket mer än vad mamma har berättat. Men det var några dramatiska händelser innan vi flydde, då min pappa höll på att bli mördad. Vi flyttade ner i källaren när det bombades som mest, jag fick lunginflammation där och enligt mamma var jag väldigt illa däran.

Precis som i dag behövs såväl kontakter som pengar för att fly, samtidigt som det finns folk som skor sig på flyktingar.

– När alla flyktingar kom till Sverige för några år sedan började jag reflektera mer över var jag kommer ifrån. Jag vet ju att jag har flytt ett krig, men då kände jag plötsligt att ”jag är ju själv en båtflykting!”. Så från det till att nu, som jag tycker, ha ett jättefint hus med pool … Det fanns ju inte på världskartan då. Det handlade bara om att överleva, säger Rania och tillägger eftertänksamt:

– Vilket steg jag har tagit. Men det har inte varit lätt, det har varit supertufft. 

Även hallen har fått randig tapet. Jag ville ha en bas i svartvitt för att kunna dekorera med färg. Foto: Stephanie Sifvert
På husets baksida finns den älskade poolen och en stor uteplats där familjen grillar och äter alla måltider sommartid. Stenläggningen och trädäcket på baksidan är nya och har ersatt gräs och buskar. Foto: Rania Shemoun Olsson
Vid matplatsen är planen att ersätta fönstret med en dörr som ska leda ut till en terrass ovanpå garagetaket utanför. Foto: Stephanie Sifvert

 

Familjen Shemoun hamnade efter flykten i miljonprogrammens Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm. De hade knappt några pengar, och Ranias föräldrar kämpade med att bara lära sig språket i början. Rania kände starkt inom sig redan i unga år att hon ville göra nytta, förmedla saker.

– Jag drömde om att bli journalist, helst utrikesreporter, berättar Rania som än i dag brinner mest för att förmedla just utrikesnyheter. 

Men det krävdes en del att ta sig till drömjobbet hon har i dag, som journalist, programledare och nyhetsankare på TV4.

– Inte bara mentalt utan också att bryta sig loss från normer och en kultur som kanske inte alltid tillåter vissa saker. Som att flytta hemifrån själv för att plugga, även om mina föräldrar ville att jag skulle utbilda mig. Och jag var väldigt bestämd, säger Rania. 

Att hon lyckades känns inte helt överraskande. Rania utstrålar en slags naturlig framåtanda och säkerhet, och en sprudlande öppenhet som smittar av sig. 

Bostadsresan slingrade sig sedan till Kaggeholms folkhögskola för journalistikstudier, vidare till Karlstad där Rania träffade sin blivande man, värmlänningen Mattias, och fick fast tjänst på TV4 Värmland. De flyttade ihop i en hyrestrea, och tio år senare flyttade de till Stockholm när Rania fick jobb på rikstäckande TV4. Flyttlasset gick till Älvsjö, och efter att först ha mellanlandat i en radhusliknande bostadsrätt, såg de sig om efter ett större hus, då de nu hunnit få två barn.

Denna gång blev det Ranias mångåriga drömmar om en pool som fick styra valet av hus.

Men det tog några år och ett antal ratade objekt innan de hittade rätt hus.

– Antingen var tomten för liten för en pool, eller hade hur mycket berg som helst. Eller så var det en bra tomt, men utan solläge. 

Längst bort i trädgården finns en utedusch. De vita stenarna ger känslan av ett exotiskt resmål. Foto: Rania Shemoun Olsson
Soffa, fotpall, soffbord och de små mässingsfärgade sidoborden är alla från Soffa direkt. Rosa sammetsfåtölj från Åhléns. Rania gillar detaljer i guld och mässing. De små guldhyllorna på väggen är från Ellos, den ljusgrå mattan med guldstrimmor kommer från Chilli. Golvlampa från Beliani design, takoch bords-lampa i märket Perla av Åsa Ingrosso. ”Jag är väldigt nöjd med dem. Åsa Ingrosso inreder så snyggt, tycker jag.” Foto: Stephanie Sifvert
Piedestal med guldfat från Plantagen och rottingfåtölj från Jysk. Foto: Stephanie Sifvert

Tegelhuset från 1948 som familjen till slut valde, har större delen av tomten på baksidan i solläge – och där ryms drömpoolen! Huset var ursprungligen ett trähus som en ägare efter det satt mörkbrun tegelfasad på. Men Rania, som inte var förtjust i det bruna, såg till att teglet målades vitt. Och det första hon ville göra på insidan var att ta bort två fönster som satt på vardagsrummets kortsida. 

– Jag ville öppna upp helt så att man kunde kliva rakt ut till poolen. Så vi satte in stora vikdörrar i glas i stället.

Fasaden och vikdörrarna är bara två av flera renoveringsprojekt som huset har genomgått. 

Om man frågar Mattias – som kommer upp från källaren där han hemmajobbar – vem som varit drivande i projekten, kallar han skämtsamt Rania för beställaren och honom själv för verkställaren. 

– Ja, Mattias är mer av en ”handyman”. Men jag är inte hopplös, det är jag faktiskt inte, säger Rania med ett skratt.

Jag gillar att bryta normer, att något händer inredningsmässigt

Förra sommaren, då de flesta fick semestra hemma på grund av pandemin och så även den reseälskande familjen Shemoun-Olsson, var förstås poolen extra uppskattad.

– De varma dagar då jag var ledig, eller när vi kom hem från jobbet och skolan tidigt och kunde hoppa i plurret … Det är vardagskvalitet för mig!

Det gångna nyhetsåret har varit minst sagt intensivt, med både pandemin och presidentvalsdramatiken i USA som inneburit såväl extrainsatta program som intensiv nyhetsbevakning och -rapportering för Rania. 

– Stressiga jobbperioder gör att man ”zoomar ut” och inte hinner umgås i familjen, vilket är en baksida. Men det underlättade att även barnen blev intresserade och insatta i USA:s valsystem. Det var lärorikt och roligt för oss alla, minns Rania som nu fått mer tid med man och barn igen.

Hemmet betyder mycket för Rania – och kanske allra mest när jobbet är intensivt. 

– Jag sitter i öppet landskap, det är teamwork och mycket diskussioner. Då är det viktigt att kunna koppla av och koppla bort när man kommer hem, att landa i sig själv. 

Ranias högklackade favoritskor uppradade på mattan kommer från Guess och Karen Millen. ”Jag har inga problem att gå i klackar, tycker att jag får bättre hållning i det. När jag var yngre ville jag, förutom att bli journalist, öppna en skobutik! Det kanske får bli så i framtiden”, säger Rania med ett skratt. Foto: Stephanie Sifvert
Väggarna har tapetserats om till randigt i accentfärgen vinrött, som plockas upp i mildare form i sängens rosa kuddar och pläd. Foto: Stephanie Sifvert
Handfatet i mässing är från Noro och köpt på Kakelgallerian. Duschblandare från Tapwell och duschväggarna i svart spröjs från Macro design. Klinkern på golvet i marockansk stil är från Lhådös, och Rania och Mattias valde en mix av olika plattor. Foto: Stephanie Sifvert

Det märks att familjen är Rania väldigt kär – och därför är det också viktigt att hemmet är en plats där barnen trivs och vill vara mycket – även under de kräsna tonåren. Och det mesta finns faktiskt på hemmaplan! Huset stoltserar med ett litet gym i källaren, samt ett biorum (som nu tjänstgör som Mattias arbetsrum), komplett med projektor och duk, röda sammetsgardiner och filmaffischer på väggarna.

– Det är så häftigt att vi lyckats med att barnen vill vara hemma. Och att även andras barn vill komma hit och hänga, säger Rania med ett skratt.

Hur vill du beskriva din inredningsstil?

– Jag gillar att bryta normer, att något händer inredningsmässigt, säger Rania och exemplifierar med mattan i vardagsrummet, grå med insprängda strimmor i mässing och guld.

– Min son Tigris tyckte den var konstig när vi såg den i affären, medan jag gillade att mönstret i den gör att den ”poppar”. Utan det hade den bara varit en vanlig ljusgrå matta, berättar Rania entusiastiskt. 

Rania blickar vi ut över tomten och säger att hon längtar efter sommaren. Att få plocka fram solstolarna, badkläder, grillen, utemöblerna. Ta fram syren- och hortensiaträden ur vinterförvaringen i garaget.

– Och så ska vi plantera fler buskar och växter. Och en ny spaljé ska upp mot tegelmuren … Jag har så många planer!

Ur Sköna hem nr 5 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen