Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På en lugn liten gata tio minuters promenad från Båstads centrum ligger Johannas och Andreas härliga sommarboende. På den vänstra kortsidan avslutas huset med en lådliknande utbyggnad som förr inrymt ett postkontor.På en lugn liten gata tio minuters promenad från Båstads centrum ligger Johannas och Andreas härliga sommarboende. På den vänstra kortsidan avslutas huset med en lådliknande utbyggnad som förr inrymt ett postkontor.På en lugn liten gata tio minuters promenad från Båstads centrum ligger Johannas och Andreas härliga sommarboende. På den vänstra kortsidan avslutas huset med en lådliknande utbyggnad som förr inrymt ett postkontor.
På en lugn liten gata tio minuters promenad från Båstads centrum ligger Johannas och Andreas härliga sommarboende. På den vänstra kortsidan avslutas huset med en lådliknande utbyggnad som förr inrymt ett postkontor. Foto: Anne Nyblaeus

Postkontor i Båstad blev Johannas lyxiga sommarhus med pool

Blått och vitt är sommarens färger hemma hos familjen Håkansson i Båstad. Sekelskiftesvillans klassiska look blir en perfekt inramning till sköna semesterdagar nära havet.

Vid 1900-talets början var Malen, ett område i Båstads östra del, en kurort dit folk vallfärdade för att ta del av den friska havsluften. Badgästerna byggde sommarresidens på de magra markerna intill de långgrunda stränderna där djuren tidigare gått på bete. Namnet kommer av ordet mal, grovt strandgrus.

I en av villorna från denna tid har Johanna och Andreas Håkansson sin sommarbostad.

– Vi sökte efter ett ställe i närheten av Båstad för att komma närmare familj och vänner som vistas här under sommarhalvåret, berättar Johanna. Slutligen hittade vi detta pittoreska hus i ett för oss utmärkt läge. Vi ville hålla oss från Båstad centrum där det blir så väldigt mycket folk på sommaren. Men ville samtidigt ha gångavstånd till restauranger och folkliv – och gärna cykelavstånd om våra två barn, Gabriel och Ella, får sommarjobb.

Johanna har själv drivit upp det vita bollhavet med hortensior. Den rundade fasaden med fönstergalleriet, bakom Johanna, låter ljuset strömma in i huset.Johanna har själv drivit upp det vita bollhavet med hortensior. Den rundade fasaden med fönstergalleriet, bakom Johanna, låter ljuset strömma in i huset.Johanna har själv drivit upp det vita bollhavet med hortensior. Den rundade fasaden med fönstergalleriet, bakom Johanna, låter ljuset strömma in i huset.
Johanna har själv drivit upp det vita bollhavet med hortensior. Den rundade fasaden med fönstergalleriet, bakom Johanna, låter ljuset strömma in i huset. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummet ligger i direkt anslutning till köket så att man kan umgås samtidigt som någon fixar i köket. Den djupa och generösa soffan liksom bordet kommer från Posh living. Den multikolorerade pläden från Ezcaray/Mariana Madero agenturer är köpt hos Studio J i Båstad.Vardagsrummet ligger i direkt anslutning till köket så att man kan umgås samtidigt som någon fixar i köket. Den djupa och generösa soffan liksom bordet kommer från Posh living. Den multikolorerade pläden från Ezcaray/Mariana Madero agenturer är köpt hos Studio J i Båstad.Vardagsrummet ligger i direkt anslutning till köket så att man kan umgås samtidigt som någon fixar i köket. Den djupa och generösa soffan liksom bordet kommer från Posh living. Den multikolorerade pläden från Ezcaray/Mariana Madero agenturer är köpt hos Studio J i Båstad.
Vardagsrummet ligger i direkt anslutning till köket så att man kan umgås samtidigt som någon fixar i köket. Den djupa och generösa soffan liksom bordet kommer från Posh living. Den multikolorerade pläden från Ezcaray/Mariana Madero agenturer är köpt hos Studio J i Båstad. Foto: Anne Nyblaeus
Köket är ritat av en köksarkitekt och har fått profilerade skåpluckor målade i en neutral greige ton som passar bra in i Johannas och Andreas inredningskoncept med blåvitt. En bild på Pinterest inspirerade till de tre industriliknande lamporna som hänger på rad över köksön. Spisen från Ilve var ett visningsexemplar och blandaren i mässing kommer från Tapwell. Sittpallar med lädersits från Tolix.Köket är ritat av en köksarkitekt och har fått profilerade skåpluckor målade i en neutral greige ton som passar bra in i Johannas och Andreas inredningskoncept med blåvitt. En bild på Pinterest inspirerade till de tre industriliknande lamporna som hänger på rad över köksön. Spisen från Ilve var ett visningsexemplar och blandaren i mässing kommer från Tapwell. Sittpallar med lädersits från Tolix.Köket är ritat av en köksarkitekt och har fått profilerade skåpluckor målade i en neutral greige ton som passar bra in i Johannas och Andreas inredningskoncept med blåvitt. En bild på Pinterest inspirerade till de tre industriliknande lamporna som hänger på rad över köksön. Spisen från Ilve var ett visningsexemplar och blandaren i mässing kommer från Tapwell. Sittpallar med lädersits från Tolix.
Köket är ritat av en köksarkitekt och har fått profilerade skåpluckor målade i en neutral greige ton som passar bra in i Johannas och Andreas inredningskoncept med blåvitt. En bild på Pinterest inspirerade till de tre industriliknande lamporna som hänger på rad över köksön. Spisen från Ilve var ett visningsexemplar och blandaren i mässing kommer från Tapwell. Sittpallar med lädersits från Tolix. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalen är liksom övriga huset inrett i en blandad kolonial- och industristil. Hissgardinerna är sydda i ett Ralph Lauren-tyg, mönstrade skåpet är arvegods.Matsalen är liksom övriga huset inrett i en blandad kolonial- och industristil. Hissgardinerna är sydda i ett Ralph Lauren-tyg, mönstrade skåpet är arvegods.Matsalen är liksom övriga huset inrett i en blandad kolonial- och industristil. Hissgardinerna är sydda i ett Ralph Lauren-tyg, mönstrade skåpet är arvegods.
Matsalen är liksom övriga huset inrett i en blandad kolonial- och industristil. Hissgardinerna är sydda i ett Ralph Lauren-tyg, mönstrade skåpet är arvegods. Foto: Anne Nyblaeus
Sommarkänslan är omedelbar när man kliver in i villans rymliga hall. Det vitlaserade trägolvet fortsätter i resten av huset, utom just innanför entrén där man valt kakelplattor som passar husets sekelskiftesstil. Den blåvita färgskalan och möbler i rotting associerar till kolonialtidens stil.Sommarkänslan är omedelbar när man kliver in i villans rymliga hall. Det vitlaserade trägolvet fortsätter i resten av huset, utom just innanför entrén där man valt kakelplattor som passar husets sekelskiftesstil. Den blåvita färgskalan och möbler i rotting associerar till kolonialtidens stil.Sommarkänslan är omedelbar när man kliver in i villans rymliga hall. Det vitlaserade trägolvet fortsätter i resten av huset, utom just innanför entrén där man valt kakelplattor som passar husets sekelskiftesstil. Den blåvita färgskalan och möbler i rotting associerar till kolonialtidens stil.
Sommarkänslan är omedelbar när man kliver in i villans rymliga hall. Det vitlaserade trägolvet fortsätter i resten av huset, utom just innanför entrén där man valt kakelplattor som passar husets sekelskiftesstil. Den blåvita färgskalan och möbler i rotting associerar till kolonialtidens stil. Foto: Anne Nyblaeus

Bakom en tät häck och ett rart vitt staket tronar den charmiga villan om ca 200 kvm, omgärdad av ett hav midjehöga vita hortensior. Ett rundat burspråk vetter mot gatan, och i husets ena ände finns en liten utbyggnad och en extra entrédörr som skvallrar om husets förflutna som postkontor.

Från entrén med det vackert snidade trappräcket i gjutjärn nås en stor rymlig hall. Härifrån kommer man direkt in i vardagsrummet varefter köket, med en generös köksö i mitten, öppnar upp vänd mot husets baksida och poolterrass. Efter köket kommer matsalen och en liten charmig glasveranda på husets ena kortsida. Det har blivit familjens favoritrum där det spelas mycket brädspel.

Vi gjorde en ordentlig omdisponering när vi tog över huset. Vi öppnade upp på nedre plan för att skapa rymd och rumsenheter som flöt in i varandra.

– Vi gjorde en ordentlig omdisponering när vi tog över huset, säger Johanna. Vi ville öppna upp alla rum på nedre plan, skapa rymd med rumsenheter som flyter in i varandra men undvika väggar som stoppar energiflödet. Samtidigt har vi varit noga med att behålla tidstypiska detaljer som exempelvis de fina originalfönstren. Entréns vackra trappräcke lät vi en hantverkare återskapa efter gamla bilder vi letat upp.

De flesta ändringarna har paret kommit på själva.

– Vi tittade på en massa bilder och inredningar innan vi satte igång, Pinterest har varit en stor inspirationskälla. Däremot tog paret hjälp av en arkitekt med att rita köket.

– Här ville vi undvika dyrköpta misstag, säger Johanna. Arkitekten kom med många bra tankar och idéer, som att använda kvartsit i stället för traditionell marmor i bänkskivan. Den klarar både fläckar och 600 graders värme. Vi befinner oss ofta i köket och det bakas mycket här, därför kändes det viktigt med ett funktionsdugligt kök som både är snyggt och lätt att hålla rent.

På hallbordet har familjen samlat havssnäckor, en sjöhäst och andra reseminnen, samt böcker om bygden.På hallbordet har familjen samlat havssnäckor, en sjöhäst och andra reseminnen, samt böcker om bygden.På hallbordet har familjen samlat havssnäckor, en sjöhäst och andra reseminnen, samt böcker om bygden.
På hallbordet har familjen samlat havssnäckor, en sjöhäst och andra reseminnen, samt böcker om bygden. Foto: Anne Nyblaeus
Johannas och Andreas sovrum på övervåningen har utgång till balkongen, och fönstret ramas in av blåvita gardiner från Ralph Lauren. När huset renoverades öppnade man upp till nock och blottlade takbjälkarna. Byrån köpt i antikaffär.Johannas och Andreas sovrum på övervåningen har utgång till balkongen, och fönstret ramas in av blåvita gardiner från Ralph Lauren. När huset renoverades öppnade man upp till nock och blottlade takbjälkarna. Byrån köpt i antikaffär.Johannas och Andreas sovrum på övervåningen har utgång till balkongen, och fönstret ramas in av blåvita gardiner från Ralph Lauren. När huset renoverades öppnade man upp till nock och blottlade takbjälkarna. Byrån köpt i antikaffär.
Johannas och Andreas sovrum på övervåningen har utgång till balkongen, och fönstret ramas in av blåvita gardiner från Ralph Lauren. När huset renoverades öppnade man upp till nock och blottlade takbjälkarna. Byrån köpt i antikaffär. Foto: Anne Nyblaeus
Det lilla postkontoret har förvandlats till gästrum med egen ingång. Den blåblommiga tapeten Bramble är från William Morris och på golvet en heltäckande sisalmatta. ”Jag är speciellt förtjust i det rummet, som tidigare varit postkontor och har sin egen, alldeles speciella själ. Vi har till och med postkontorets plåtskylt kvar!”, säger Johanna.Det lilla postkontoret har förvandlats till gästrum med egen ingång. Den blåblommiga tapeten Bramble är från William Morris och på golvet en heltäckande sisalmatta. ”Jag är speciellt förtjust i det rummet, som tidigare varit postkontor och har sin egen, alldeles speciella själ. Vi har till och med postkontorets plåtskylt kvar!”, säger Johanna.Det lilla postkontoret har förvandlats till gästrum med egen ingång. Den blåblommiga tapeten Bramble är från William Morris och på golvet en heltäckande sisalmatta. ”Jag är speciellt förtjust i det rummet, som tidigare varit postkontor och har sin egen, alldeles speciella själ. Vi har till och med postkontorets plåtskylt kvar!”, säger Johanna.
Det lilla postkontoret har förvandlats till gästrum med egen ingång. Den blåblommiga tapeten Bramble är från William Morris och på golvet en heltäckande sisalmatta. ”Jag är speciellt förtjust i det rummet, som tidigare varit postkontor och har sin egen, alldeles speciella själ. Vi har till och med postkontorets plåtskylt kvar!”, säger Johanna. Foto: Anne Nyblaeus
Glasverandan, kallat Solrummet, är familjens favoritrum och inredd med ljusa sköna soffor, sisalmatta och en klappstol. ”Stolen är ett arvegods och säkert mer än 100 år gammal”, säger Johanna. Taklampan i vitt bomullstyg kommer från Artilleriet.Glasverandan, kallat Solrummet, är familjens favoritrum och inredd med ljusa sköna soffor, sisalmatta och en klappstol. ”Stolen är ett arvegods och säkert mer än 100 år gammal”, säger Johanna. Taklampan i vitt bomullstyg kommer från Artilleriet.Glasverandan, kallat Solrummet, är familjens favoritrum och inredd med ljusa sköna soffor, sisalmatta och en klappstol. ”Stolen är ett arvegods och säkert mer än 100 år gammal”, säger Johanna. Taklampan i vitt bomullstyg kommer från Artilleriet.
Glasverandan, kallat Solrummet, är familjens favoritrum och inredd med ljusa sköna soffor, sisalmatta och en klappstol. ”Stolen är ett arvegods och säkert mer än 100 år gammal”, säger Johanna. Taklampan i vitt bomullstyg kommer från Artilleriet. Foto: Anne Nyblaeus
Johanna har dukat upp utomhus med blåvitt porslin, husets färgtema, varav en stor del inhandlats på auktionshuset Metropol.Johanna har dukat upp utomhus med blåvitt porslin, husets färgtema, varav en stor del inhandlats på auktionshuset Metropol.Johanna har dukat upp utomhus med blåvitt porslin, husets färgtema, varav en stor del inhandlats på auktionshuset Metropol.
Johanna har dukat upp utomhus med blåvitt porslin, husets färgtema, varav en stor del inhandlats på auktionshuset Metropol. Foto: Anne Nyblaeus
Skönt poolhäng på husets baksida. Terrassen var i gott skick då familjen övertog huset, men då fanns ingen pool; den har varit Andreas projekt.Skönt poolhäng på husets baksida. Terrassen var i gott skick då familjen övertog huset, men då fanns ingen pool; den har varit Andreas projekt.Skönt poolhäng på husets baksida. Terrassen var i gott skick då familjen övertog huset, men då fanns ingen pool; den har varit Andreas projekt.
Skönt poolhäng på husets baksida. Terrassen var i gott skick då familjen övertog huset, men då fanns ingen pool; den har varit Andreas projekt. Foto: Anne Nyblaeus

Till skillnad från husets i övrigt vitmålade väggar målades köket i en sober greige ton.

– I köket ville vi ha en blandad stil med industriell look och nationalromantik, säger Johanna. Profilerna på skåpluckorna mjukar upp känslan, medan lampor i industristil på rad ovanför köksön får köket att kännas samtida. Det känns som att vi hittat en bra balans mellan gammalt och nytt i vårt hem. Jag tycker om att ha en röd tråd och inte blanda ”femton” olika stilar, säger Johanna och skrattar.

New England och kolonialstilen har varit stora källor till inspiration. Rottingstolar, blåvita textilier, korgar och havssnäckor bidrar till looken.

Jag tycker om att ha en röd tråd när jag inreder och inte blanda femton olika stilar

– Vi ville att inredningen skulle vara mjuk, behaglig och harmonisk med en klar sommarkänsla. Det är nog extra tydligt i vårt gästrum, som ligger i det tidigare gamla postkontoret ut mot gatan. Här tapetserade vi med en blåblommig Morristapet och satte upp hissgardiner i vitt skirt linne. Mer sommar än så blir det inte!

Huset på Malen har allt man kan önska sig, tycker familjen Håkansson.

– Vårt hem i Stockholm är inte alls lika charmigt, säger Johanna. Andreas skulle nog gärna flytta hit på heltid, huset är ju beboeligt på vintern, men jag är inte riktigt där, än, även om Båstad har mycket att erbjuda året om.

Se även: