Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Från stugan på 40 kvadrat till lyxhuset på 150 kvadrat har Peter lyckats skapa ett riktigt drömhem med utsikt över skärgården.
Från stugan på 40 kvadrat till lyxhuset på 150 kvadrat har Peter lyckats skapa ett riktigt drömhem med utsikt över skärgården.
Från stugan på 40 kvadrat till lyxhuset på 150 kvadrat har Peter lyckats skapa ett riktigt drömhem med utsikt över skärgården.
Från stugan på 40 kvadrat till lyxhuset på 150 kvadrat har Peter lyckats skapa ett riktigt drömhem med utsikt över skärgården. Foto: Anne Nyblaeus

Peter rev sportstugan för att bygga lyxiga skärgårdshuset på Ingarö

Högt upp på en klippa ute på Ingarö i Stockholms innerskärgård har vinimportören Peter Stern skapat sitt eget paradis. Men det krävdes mycket dynamit för att mejsla fram idyllen.

Peter Stern bor till vardags i en våning i Stockholm, men tar varje möjlighet att åka ut och njuta av naturlivet som sommarstället på Ingarö erbjuder. Inredningen präglas av en eklektisk och avslappnad atmosfär med starka influenser från New England-stilen. Det är ljusa och luftiga rum med tidlösa möbler och flera uteplatser i olika väderstreck.

Från poolen och det generösa terrassdäcket har man härlig utsikt över vattnet. En frodig trädgård är anlagd i asiatisk och provensalsk stil, och har nyligen fått tillökning av ett växthus. Via en lång trappa nås en brygganläggning med båtplats, bastu och umgängesytor. Här kopplar Peter av med sin son och tankar energi.

– Från 2008 bodde jag och min dåvarande fru Camilla här på somrarna, i en liten sportstuga på 40 kvadratmeter. År 2011 bestämde vi oss för att riva den och bygga nytt från grunden. Det var en dröm som äntligen blev verklighet. Sex månader senare firade vi midsommar och öppnade en flaska champagne på terrassen till vårt nyinvigda sommarställe som i dag är 150 kvadratmeter stort! Det gick väldigt snabbt att få det färdigt och hela byggprocessen dokumenterades med kamera – det är jag glad för i dag!

Utsikten från huset över fjärden. Alldeles nedanför berget har Peter sin båtbrygga och bastu. Foto: Anne Nyblaeus
Bästa utsiktsplatsen! Peter Stern har en härlig vy mot sjön från sitt sommarställe på Ingarö. Foto: Anne Nyblaeus
Trädgården ritades och utfördes av trädgårdsarkitekten Maria Andersson från Zetas. Hon skapade olika rumsenheter i trädgården inspirerad av både asiatisk och fransk stil. Foto: Anne Nyblaeus
Eftersom vi redan hade bott i många år på tomten visste jag hur huset skulle upplevas.

De åkte ut till byggplatsen i princip varje dag för att se att allt gick rätt till. Hustillverkaren Trivselhus levererade själva huskroppen, men kök, badrum och diverse extra tillägg är specialbyggda enligt parets önskemål eftersom de ville sätta sin personliga prägel på huset. Inspirationen hämtades från vänners skärgårdshus, resor och hotell.

Tomtens nivåskillnader krävde en hel del sprängningar för att man skulle kunna skapa terrasserna som omger huset. Det ledde till oväntade utmaningar.

– När vi bestämt var terrasserna skulle ligga insåg vi att poolen skulle hamna på fel nivå, och att vi behövde spränga ännu mer berg för att få det rätt. Jag hade en klar bild av hur det skulle se ut, och det var viktigt att få det korrekt från början – det blir bara svårare och mer kostsamt att korrigera i efterhand, berättar Peter.

Peter förbereder middagen med egenodlade grönsaker och örter. Växthuset tillkom förra året och odling har blivit ett stort intresse. Foto: Anne Nyblaeus
Hallens ljusa terrakottagolv leder tankarna till Medelhavet och fanns på Nacka byggnadsvård. Foto: Anne Nyblaeus
Ljusa linnegardiner från Les tissus Colbert ger en mjuk inramning åt det inbjudande vardagsrummet som inretts med generösa howardsoffor, lätta korgmöbler från Artwood och kuddar från Walles & Walles. Soffbord från Oscar & Clothilde och sidobord, Pierre & Peter’s. Foto: Anne Nyblaeus

Med facit i hand kan han konstatera att bygget ändå blev dyrare än budgeterat.

– Men vi ville inte göra avkall på vår vision. Eftersom vi redan hade bott i många år på tomten visste jag hur huset skulle upplevas, var sovrummet skulle ligga, vilken utsikt jag ville ha från vardagsrummet, och så vidare.

Vi använde överbliven sprängsten till att anlägga gångar i gräsmattorna.

Trädgården är en viktig del av sommarstället, och anlades med hjälp av Zetas trädgård.

– Vi använde överbliven sprängsten till att anlägga gångar i gräsmattorna och till att kanta murarna till rabatterna, säger Peter. 

– Ironiskt nog hade vi hunnit frakta bort en hel del när vi senare insåg att vi behövde mer sten till bland annat trappor. Jag fick då leta sten, som skulle passa i färg med den befintliga, hos en stenfirma, och det kändes ju väldigt knasigt med tanke på allt som slängts!

Den öppna planlösningen inbjuder till umgänge kring matlagningen. Foto: Anne Nyblaeus
Svarta vitrinskåp från Posh living. Det charmigt patinerade bordet har tidigare stått i en fransk bistro. Servetterna med broderade korallmotiv hittade Camilla i Frankrike. Foto: Anne Nyblaeus
Köket går i grafiskt svartvitt och kommer från Tibrokök. Bänkskiva i vit carraramarmor från Stenfirma Bror Törner. Tavlan med hummern är målad av Ove Pihl. Foto: Anne Nyblaeus
Vi har bott på flera trevliga hotell som gett oss massor med inspiration till hemmet.

Peter startade sitt första vinimportföretag Primewine i början av 2000-talet. Han sålde det 2015, men har fortsatt i samma bransch med ett nytt vinimportföretag, Tuesday wine, som i dag är ett av de största i Sverige med fokus på bag-inbox-viner, men även finare viner till restauranger.

– I samband med mitt arbete blir det många roliga resor, framför allt till Italien, säger Peter. 

– Vi har bott på flera trevliga hotell som gett oss massor med inspiration till hemmet. Badrummets utformning med dess gula gardiner till exempel, är inspirerat av Mount Nelson hotel i Kapstaden, och det italienska kulthotellet Il pellicano på den toskanska kusten.

Badrummets eleganta speglar är från Kisek i Båstad. Foto: Anne Nyblaeus
Från det marmorklädda badrummet kan man kliva direkt ut i trädgården. Gula gardiner ger en solig look – inspirerat av det italienska hotellet Il pellicano i Porto Ercole. Över badkaret hänger ett fotografi av Slim Aarons. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummet har en karibisk air med vita väggar, hög sänggavel och solspeglar, allt från Ellos, så även nattduksborden. Orange mohairpläd från Stackelbergs. Foto: Anne Nyblaeus
Jag vet inte hur det kommer att se ut men det ska bli väldigt roligt att se resultatet!

Från bryggan utgår många sköna båtturer i skärgården på sommarhalvåret. Utöver alla utomhusaktiviteter sommarstället erbjuder har Peter lagt sig till med ytterligare en passion, nämligen odling av frukt och grönt i växthuset han lät uppföra förra året.

– Odling är en hel vetenskap i sig, konstaterar Peter. Mina besök på olika vingårdar har gett mig kontakter med många vinodlare, och det har inspirerat mig att börja experimentera på egen hand. Jag fick med mig en vinranka från Chile som jag planterat här, och den stortrivs. Men framför allt experimenterar jag med grönsaker som tomat, gurka, lök och olika örter. Jag har lärt mig vikten av att skapa olika jordsorter och ser själv vilken skillnad det blir beroende på vilken gödning jag använder. Det är jättespännande!

För livsnjutaren Peter är lantstället en perfekt plats att laga mat, äta och dricka gott på, umgås med sin son och träffa vänner. Här finns alltid något att göra och se fram emot.

– I höstas planterade jag tulpanlökar av olika sorter. Jag vet inte hur det kommer att se ut men det ska bli väldigt roligt att se resultatet!

Se även: