Foto: Mikael Lundblad

Personligt inredd trea i Kransen fylld med konstfulla väggar

Brokig konst, mjuka mattor på golv och väggar, och hundratals böcker berättar historien om familjen Westergren. I den harmoniska trean i Midsommarkransen har varje föremål sin historia – och sin plats.

Josephine Blix

örutom att ha ett ovanligt vackert namn står det klart att Midsommarkransen är en stockholmsstadsdel som bär på många berättelser om sin samtid. Visste du till exempel att stans första bensinpump låg precis här i hörnet av Julikullen där familjen Westergren bor, att den hette Mack och att det är därför vi på vardagsspråk säger att vi ska svänga förbi ”macken” när vi ska till en bensinstation? Nu vet du. 

De utmärkande tegelhusen som går under namnet ”Tellusborgarna” var några av de första bostadshusen som byggdes här kring förra sekelskiftet, då som

arbetarbostäder åt dem som jobbade i tegelbruket, beläget här under början av 1900-talet.

Bord Wave från Fjords by Hjellegjerde köpt via Lauritz. Stol Primo från Swedese. Soffa, Mio. Kuddar i linne, Granit. Zebramönstrad kudde, H&M Home. Lampa, köpt secondhand. Den marockanska mattan på väggen är av kaktussiden och köpt på Bukowskis. Golvmatta, Linie design. Blandad konst, ­arve­gods och poster från Fotografiska. Foto: Mikael Lundblad
Bord från Ellos och mat- stolar från Carl Hansen & søn köpt via Lauritz. Bredvid fönstret, print från Cosa home stories och affisch av Ulf Lundell. Golvvas Paprika från Upsala-Ekeby. På bordet, vas från 2 Little spoons och en värmeljushållare från Tom Dixon. Lampan i fönstret är egengjord med skärm från Ikea. Läderpall från Ox design. Matta från Ikea. Väggfärg, Alcro kashmir Duva. Foto: Mikael Lundblad

Sedan Sofia Westergren flyttade till ”Kransen” för nio år sedan har hon velat bo just precis i det här huset. När hennes och maken Pelles första barn Hugo kom till världen för tre år sedan bodde de i en liten lägenhet tvärs över gatan till omtalade kvartersbiografen Tellus. De hade precis börjat fundera på att flytta till större när de snubblade över annonsen med trean på 89 kvadratmeter, ett kvarter bort.Kanske kan man lära känna oss lite genom att läsa

på bokryggarna och se vad vi korkar upp till helgen

– Det var en kvart kvar på måndagsvisningen, så vi tog Hugo i en bärsele och sprang över. Vi kände nog på en gång att det var rätt, och efter en offensiv budgivning blev lägenheten vår, säger Sofia.

Hon har inte flyttat så många gånger i sitt liv, det nostalgiska i henne gör att hon blir väldigt fäst vid en plats.

Litografi med kaniner av Marianne de Geer, lampa från Jotex och en liten samling vaser, blandat arvegods och presenter, på mässingsbricka, H&M Home. Foto: Mikael Lundblad
Dagbädd och glasbord från Ikea. Kuddar från H&M Home. Lampa, Ikea. Tavla med trapphusmotiv köpt på loppis, tavla med grönt motiv, arvegods, och print Vaginan från Rodebjer/ Grandpa. Foto: Mikael Lundblad

– Samtidigt kan jag drömma mycket och stort, men känslan av ”hemma” är ändå alltid det viktigaste, säger Sofia, och fortsätter:

– Pelle har, på riktigt, flyttat 14 gånger så han har inte samma behov av att rota sig. Det kanske är bra, då kommer vi i alla fall inte fastna någonstans bara för den sakens skull!

Det mjuka eftermiddagsljuset hittar in i vardagsrummet på Tellusborgsvägen. Väggarnas brokiga konst, möbler valda med omsorg, en uppsjö av vackra kokböcker från världens alla hörn, och massor av goda viner, hjälper till att svara på frågan om vad som egentligen är ”hemma” för Sofia och Pelle.

– Jag vet inte, men kanske kan man lära känna oss lite bara genom att tassa runt här, läsa på bokryggarna och se vad vi korkar upp till helgen. Vi är nog lite livsnjutare; vi älskar att resa, dricka vin och bläddra i kokböcker även om vi aldrig lagar något ur dem. Både jag och Pelle har vuxit upp i hem med många möbler och udda ting. Vi trivs bäst när det inte är alltför avskalat, även om det inte får bli stökigt! Jag ska på intet sätt försöka förminska mitt eget kontrollbehov … säger Sofia och skrattar.

Sängbord, Jotex. Överkast Anatolian throw, köpt på Artilleriet. Linnekuddar och sängkläder, H&M Home. Sänglampor från Granit. Matta, Mio. Korkbänk från Ikea. Tavellist från Norrgavel. Prints, Moma Barcelona och Moderna museet. Foto: Mikael Lundblad
Bokhylla, String. Stol Thonet no. 30. Foto: Mikael Lundblad

Innan familjen flyttade in fanns här ett standardkök.

– Vi ville utnyttja takhöjden bättre eftersom köket är väldigt litet. Jag har alltid gillat valnöt, och tänkte att mörka golv kan vara bra för att dölja bebiskladd. Eftersom vi älskar kökshäng var vi överens om bistrokänslan, men vi ville ändå inte ta i så mycket att det inte längre skulle passa med resten av huset. Det blev halvkaklade väggar med dekorlist. I dag är vi nöjda, men det var ganska tålamodsprövande för både Pelle och min pappa att renovera kök tillsammans samtidigt som Pelle hade Hugo, då 9 månader, på höften och den där känslan av att inte räcka till någonstans.

Det stora, gedigna matsalsbordet i vardagsrummet är sprunget ur den romantiska tanken på stora stimmiga middagar med vänner som aldrig vill gå hem.

– Men, reality strikes, säger Sofia. Hugo sover precis intill så det var inte så genomtänkt. Nu blir det alltid att vi tar in alla stolar i köket när vi har folk här, det är också mysigt.

Den halvkaklade väggen och dekorlisten ger bistrokänsla. Stolar, Thonet no 14. Lampa Ballon från Herstal. Bokställ från Peter Boy design, köpt på Lauritz. Foto: Mikael Lundblad
Foto: Mikael Lundblad

Förutom köket har Pelle och Sofia inte gjort några större förändringar. De förra ägarna hade gjort allt det där tråkiga som att dra om el och slipa golv.

– De hade till och med valt fina färger i vardagsrum och sovrum. Men vi brassade på med en riktigt mörkblå färg i hallen.

Även om Pelle och Sofia tar alla inredningsbeslut tillsammans är Pelle den som har stenkoll på konstauktioner.

– Mycket av konsten är sådant vi har fått av våra släktingar och Pelles låtsaspappa som är superintresserad. Med konst gäller det nog att inte vara så brydd om vad som passar ihop. Vänta inte på den perfekta tavelväggen, tänk i stället att allt du tycker om kommer att göra sig fint där uppe.

Nu har Sofia och Pelle fått sitt andra barn, sonen Ed som hunnit fylla ett, och med det kommer tankarna på nästa bostadsbyte.

 – Vi får plats här ett tag till, samtidigt gillar man ju inte känslan av att något är helt klart. Just nu drömmer vi om att köpa loss vinden ovanför. Det skulle ge oss 50 kvadratmeter till i effektiv boyta. Tänk! Ett jätteprojekt naturligtvis, men också ganska ”drömmigt”.

Ur Sköna hem nr 14 2018

Arr: Josephine Blix & Louisa Hammarbäck Text: Josephine Blix Foto: Mikael Axelsson

Läs mer:

Se Tommy Hilfigers glamourösa 525 kvadrat-lya i ikoniska Plaza hotel, New York

Inred drömmigaste uteplatsen – våra 7 bästa knep

11 sätt att inreda en mysig balkong