Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Personlig, modern & harmonisk – drömlyan i Göteborg är perfekt inredd!

Älskar man att laga mat och 

att ha gäster är ett kök på 

25 kvadrat inte fel. Och läget på Kungshöjd i Göteborg är perfekt.

Lägenheten hade allt Fredrik Lilja och Peter Buchschatz

 önskade. Det stora köket såklart, men de föll även för att den är så väldisponerad. Sovrum och gästrum i fil i den bortre änden av lägenheten utgör en mer privat del, medan övriga ytor är mer sociala. Och den lilla balkongen mot innergården var en fin bonus.

Paret flyttade in i sin drömlägenhet på Kungshöjd under senhösten 2015. Området ligger mitt i Göteborg där stadens centrala gator blir till backar och husväggarna klättrar uppför den ”kungliga höjden”. Huset är byggt år 1903 och området Kungshöjd ingår i Göteborgs program för bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Det 25 kvm stora köket har plats­byggd inredning hand­målad i varm­grå ton, och gott om konst på de vita väg­gar­na. Bordet är tillverkat i indu­striell stil, och skinn­stolarna är från Johanson design. Förvarings­system Stacked, från Muuto, matta Björk av Lena Bergström för Designhouse Stockholm.
Skinn­stolarna Mind är formgivna av Alexander Lervik för Johanson design. I fönstret bords­lampa av Michael Anastas­si­ades, från Flos, och keramik från Market  29.
Tak­kronan Crown från italienska Nemo, bidrar till det levande intrycket.
Förvarings­systemet Stacked, i design av Julien De Smedt för Muuto, inbjuder till skapandet av nya kombi­nationer. Uppe till vänster, en svartvit etsning av konstnären Per Anders Palmqvist.

I Fredriks och Peters lägenhet finns många originaldetaljer kvar, som vacker stuckatur och takrosetter. Bostaden har tidigare använts som kontor, och för att skapa en modernare och mer funktionell planlösning flyttades bland annat köket från ena änden av lägenheten till den andra.

Lägenheten är på 125 kvadratmeter fördelade på fyra rum och kök. Det senare är definitivt hemmets mittpunkt med en matplats där det finns gott om plats för sena middagar.

– Sällskapsytorna var viktiga för oss när vi stod inför valet av lägenhet. Vi tittade först på några lägenheter med separat matsal, men när vi såg bilderna från denna pärlas 25 kvadratmeter stora kök blev vi helt sålda. Vi vill kunna bjuda hem alla våra vänner på middagar och samlas kring ett stort gemensamt bord, säger Fredrik.

I köket finns en rolig mix av ny design, och på väggarna hänger tavlorna tätt. Det är konst som ropats in på auktioner, ärvts eller köpts direkt av konstnären. Paret tycker om att handplocka målningar och fotokonst och båda är överens om att det måste kännas helt rätt innan en tavla förtjänar ett spikhål i väggen.

På bordet, ting till lyst: Vas av Andreas Engesvik för Muuto, ljus­hållare Kin och ljusstake Liljan från Skultuna, samt ljusstake Liten från Svenskt tenn. Småfåglar från Artilleriet.
Arvegods och nydesignat. Soffan från Sits är klädd i ett sammetstyg från Carlucci. Soffbord från danska Actona, stor sittpuff i skinn från Furninova. Oljemålningen över soffan av Mattias Sammekull. Takkrona i design av Gino Sarfatti, Flos.
På golvet möts en kinesisk staty, en kopia av en av soldaterna i terrakottaarmén som grävdes fram i Kina på 1970-talet, och Markus Johanssons bläck­fisklampa Cirrata, från Oblure. Stor skinnpuff från Furninova och fåtölj Lady, Homeline.

Som pricken över i hänger en stor armatur över matbordet, en modern kandelaber från italienska Nemo. Fredrik, som har ett stort intresse för belysningsdesign, hade fått syn på lampan och såg till att den beställdes – innan de ens flyttat in.

– Det var en chansning, men den gick hem, konstaterar han.

I sovrummet har de låtit en snickare bygga en garderobsvägg med tidsenliga garderobsdörrar, och i det ena – lite mindre – sällskapsrummet som paret kallar ”biblioteket”, fick samma snickare bygga ett lägre hyllsystem som sträcker sig över en hel vägg. Även detta med tidsenliga snickeridetaljer.

Innan de flyttade in lät de också slipa och vitlackera alla golv, utom just i sovrummet. Här valde de i stället en heltäckningsmatta.

– Vi ville ha ett rum som var lite annorlunda. Dessutom är det väldigt skönt att kliva upp på morgonen och sticka ner tårna i en lurvig matta, säger Peter.

På sidobordet säll­skapar Harri Kos­kinens lampa Cosy, från Muuto, med två antika bojaner, inköpta på auktion. Inglasat foto av modefoto­grafen Elisabeth Toll, en nära vän till Peter.
Bakom dubbel­dörrarna ligger biblioteket med låg platsbyggd bokhylla. Hornet på fot, från Östlingh & Schedin, smälter nästan samman med William Morris tapetmönster, Honeysuckle & tulip. Takkronan kommer från Fredriks farmor. Grönblå puff, Hay, soffa från Eilersen och antik orientmatta inköpt på Bukowskis.

Peter och Fredrik är båda måna om att bevara och förstärka den atmosfär lägenheten i sig uttrycker. Att helt stilbryta med den fasta interiören skulle ta bort sekelskifteskänslan som de tycker så mycket om.

Delvis skiljer sig parets inredningssmak, vilket blev tydligt när de skulle flytta ihop och de respektive bohagen skulle jämkas samman till något nytt och enhetligt. Lösningen blev att göra sig av med ganska mycket, även om favoritsakerna naturligtvis fick följa med. Och numer samspelar Peters moderna stil med Fredriks mer antikt pampiga i en cool mix som ger prov på allsköns stilar och epoker.

– Vi har varit noga med att inte matcha för mycket, men ändå försöka hitta en balans i färg, material och form. Möblerna och inredningsdetaljerna som vi köpt gemensamt skulle kunna samspela med det vi har sedan tidigare.

Peter fungerar ofta som den kreativa idésprutan med ett öga för form och färg, medan Fredrik är skicklig på att matcha sina antikfynd med nyproducerad design. Som i ett hörn i vardagsrummet där en kinesisk staty umgås med både modern konst och unga formgivaren Markus Johanssons slingrande bläckfisklampa. En mix som får betraktarens öga att fastna för detaljerna, och väcker nyfikenheten på historien bakom föremålen.

Sovrummet med vit sänglampa, Caravaggio av Cecilie Manz för Lightyears, som smälter fint in i väggen och sängbord, House­doctor. I mässings­burken från Posh living förvarar Fredrik alla sina bröstnäs­dukar. Gul fågel från Artilleriet.
Sovrummet med överkast i sammet, från Svanefors, och sänglampor Caravaggio, Light­years. Mörkläggnings­gardin, Designers guild/Engelska ­tapetmagasinet. Taklampa Big bang från Foscarini.
Fredrik Lilja, 41, jobbar med försäljning på ett data- och analys­företag. Peter Buchschatz, 45, är projektledare inom marknad och kommunikation.

Peter älskar att laga mat, och när det kommer gäster är det oftast han som står vid spisen. Fredrik blandar välkomstdrinken, dukar bordet och välkomnar gästerna som oftast hamnar i köket medan de sista middagsförberedelserna pågår.

– Vi upplever att våra vänner trivs hos oss –de kommer ofta och stannar länge, precis som vi vill ha det, säger Peter.

Det tog sin rundliga tid att hitta rätt, men nu är Peter och Fredrik mer än nöjda med såväl läge som lägenhet.

– Vi reser gärna men värderar lika högt att vara hemma. Vi är så glada över vårt boende, trots att vår önskan om en solig balkong inte infriades fullt ut.

Efter snart två år i lägenheten är det mesta i ordning.

– Våra vänner frågar fortfarande, då och då, när det blir inflyttningsfest? ”Snart”, svarar vi, ”mycket snart”, säger Fredrik och skrattar.

Av: ANNA FURBACKEN

Foto: ANDERS BERGSTEDT

Ur Sköna hem nr 5 2017

Läs mer:

Tavlan satte tonen i det här eleganta hemmet med guldkant – se hur!

Drömhem sobert stylat med 1900-talets designklassiker

Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The great Gatsby, titta in!