Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Paulinas lilla vindsvåning har färg från golv till tak och rosa är den röda tråden i hemmet.
Paulinas lilla vindsvåning har färg från golv till tak och rosa är den röda tråden i hemmet.
Paulinas lilla vindsvåning har färg från golv till tak och rosa är den röda tråden i hemmet.
1 AV 2
Byggnadsantikvarien Erika Åberg ger sina bästa råd
2 AV 2
Paulinas lilla vindsvåning har färg från golv till tak och rosa är den röda tråden i hemmet.
Foto: Patric Johansson

Paulinas etta förvandlades till fyra: ”Vårt happy place”

En etta som blivit en fyra – på bara 45 kvadrat. Paulina Modlitba kände direkt att vindsvåningen var rätt.

– Jag började gråta när jag klev in här första gången.

På kanten till Mariaberget på Södermalm i Stockholm ligger huset från 1888 där Paulina Modlitba bor. Råvinden byggdes om till lägenheter på 90-talet. 

– Alla lägenheter upp till femte våningen har högt i tak och stuckaturer. Häruppe däremot är allt omvänt, moderna strikta raka linjer som bryts av träbjälkar. Det är lågt i tak och vi slår i huvudet hela tiden, men det är härligt att lägenheten har former som är lite ovanliga, säger Paulina.

Lägenheten på Södermalm i Stockholm är både hem och kontor för Paulina Modlitba. Hon arbetar med innovation och investeringar i techbolag i sitt eget företag We should be friends, som jobbar för att få fler kvinnor i startup- och teknikvärlden. Foto: Patric Johansson
Bakom soffan har yngsta sonen sitt krypin. Ikeasoffan är kvar från lägenhetens tidigare ägare, men har fått nytt tyg. ”Vissa möbler passar bara här, så jag fick ta över en hel del”, säger Paulina. Soffbordet är formgivet av Ulf Scherlin och är ett second hand fynd. Matta, Layered. Foto: Patric Johansson
Bakom soffan syns glasväggen som skiljer vardagsrumdelen från yngsta sonens lilla sovkabyss. Pläden och de randiga och prickiga kuddarna är från Afroart. Foto: Patric Johansson

Den avlånga ettan på 45 kvadrat plus 11 kvadrat biyta – det är ytan under snedtaket som inte räknas som boyta – hade byggts om i omgångar. När Paulina klev över tröskeln för fem år sedan fanns fyra rum. 

– När vi var på visningen kände jag direkt: ”this is it”. Jag började gråta när jag klev in, det var väldigt emotionellt. 

Den stora rosa soffan är allas vårt happy place.

Läget gör att Paulina Modlitba känner sig extra privilegierad. Hon driver sitt eget företag We should be friends som arbetar med innovation och investeringar i techbolag, och modererar, föreläser och jobbar för att få med fler kvinnor i startup- och teknikvärlden. Hon beskriver sig själv som en nomad som jobbar både hemma och på rörlig fot.

– Kaffebar vid Bysistorget är mitt andra kontor. Där har jag suttit och jobbat mycket och haft möten, och jag hade en dröm om att få bo i närheten.

På soffbordets marmorskiva står en byst föreställande Paulinas äldste son i 3D- printad version. Foto: Patric Johansson
Bokhyllan fanns redan på plats när Paulina flyttade in. Pallen är från Afroart. Foto: Patric Johansson
De blågröna sovrummen bryter av mot allt det rosa och gula i lägenheten. Här är yngsta sonens lilla inbyggda rum vid vardagsrumshörnan. Skåpen är både förvaring och stege upp till sängen. ”Sängen fanns här när vi flyttade in, men jag byggde till en liten vägg så att sonen inte skulle rulla ur sängen”, säger Paulina. Foto: Patric Johansson

Det fick hon. I kvarteret bredvid, närmare bestämt. Paulina vann den långdragna budgivningen och fick den perfekta lägenheten för en ensamstående förälder med två barn och varannan-veckasliv. Klimatsmart är den också, med den lilla ytan.

– Här har vi precis det vi behöver. Man måste inte bo så stort och mina barn vet inget annat än det här. Den stora rosa soffan är allas vårt happy place. Förutom att ha någonstans att sova skulle det räcka med den.

Nu fick jag en möjlighet att omge mig med färg.

Rumsindelningen i den före detta ettan var alltså redan klar, med en liten sovakbyss vardera till Paulina och äldste sonen, och ett ännu mindre krypin med inbyggd våningssäng till den yngsta sonen.

– Det jag gjort är att bygga förvaring och bygga en liten vägg vid våningssängen så att sonen inte skulle rulla ner. Jag har också gjort om badrummet och köket, och målat om.

I köket finns inget direkt ljusinsläpp, så här behövdes ljusa färger, tyckte Paulina. ”Luckorna är från Picky living, men jag valde den citrongula färgen. Den gör mig glad. Sedan bröt jag av med svart diskho och blandare, och bänkskiva med svarta inslag.” Ripsmatta, handdukar och korgfat, Afroart. Foto: Patric Johansson
Lampan på köksbänken heter Pantop portable och är från Verpan. Foto: Patric Johansson
Målningen ovanför köksbordet är gjord av Jennie Petersen. ”Jag såg den på ett galleri på. Hornsgatan och tyckte att den hörde hemma hos mig. 'Det känns som du på bilden', sa en kompis.” Taklampan är S4 ellipse från Filigrana light. Foto: Patric Johansson

Färgvalen, ja. De måste vi fördjupa oss i.

– Jag visste inte att jag hade det i mig. Det är första gången jag satt min egen prägel på en lägenhet utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Men jag älskar färg och är lite känd för att välja färg. Nu fick jag en möjlighet att omge mig med färg – och det blev en utdragen process, men det rosa landade jag i ganska snart.

Det krävs väldigt lite för att det ska se överbelamrat ut.

Badrummet var först ut. Paulina blev inspirerad av ett reportage hos inredningsarkitekten Daniel Heckscher, som hade rosa kakel med röd fog i hallen. 

– Jag gick till butiken och gissade mig fram bland nyanserna. Det blev vinröd fog för mig, för det gav mer karaktär. Och så gult tak – gul är en färg som gör mig glad.

Paulina har målat om den återbrukade byrån i sitt sovrum, och bytt handtagen till stora knoppar från Panduro som hon målat syrenlila. Överkast från Afroart. Foto: Patric Johansson
När Paulina klev in. i hallen första gången kände hon direkt att det var här hon ville bo. Foto: Patric Johansson
Kaklet i badrummet är rosa med vinrödfog. Paulina fick inspiration till kombinationen i ett inredningsreportage. Handdukarna är från Bongusta. Foto: Patric Johansson

När Paulina väl hade fastnat för det rosa och det glada gula, var nästa steg att måla hela vardagsrummet och även köket i rosa. Citrongula skåpluckor med runda infrästa grepp livar upp lite extra. Sovrummen bryter av i blågrönt. Det finns dock en utmaning med livet med snedtaket. 

– Det är compact living här och det krävs väldigt lite för att det ska se överbelamrat ut. Det är viktigt med förvaring, annars blir det stökigt. 

Det har Paulina löst, bland annat med ny och platsbyggd hylla och skåp i köket. Avsaknaden av balkong har hon också hittat en lösning på. 

– Vid två av fönsterparen finns det en liten platå med staket runt, där man faktiskt kan sitta. Där har jag utsikt snett ner mot Söder Mälarstrand och Kungsholmen, säger Paulina som bullar upp med kuddar och tar kaffe där ute när det börjar bli varmt. Maximalt mys både på och under takåsen, alltså. 

Se även: Briljanta knepet när du ska måla hemma