Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Serner och Andrea Guerra planterade de första vinstockarna 2018. Två år senare kom deras första vin ut på Systembolaget.Emma Serner och Andrea Guerra planterade de första vinstockarna 2018. Två år senare kom deras första vin ut på Systembolaget.Emma Serner och Andrea Guerra planterade de första vinstockarna 2018. Två år senare kom deras första vin ut på Systembolaget.
Emma Serner och Andrea Guerra planterade de första vinstockarna 2018. Två år senare kom deras första vin ut på Systembolaget. Foto: Magdalena Björnsdotter

Paret bytte Toscana mot Gotland – startade egen vingård

Premium Kärlek uppstod när Emma Serner, 30, och Andrea Guerra, 33, träffades på en vingård i Toscana. I dag har de bytt Chianti mot Hamra på Gotland där Emma har sin släkt, och tillsammans har de förverkligat sin dröm om en ekologisk vingård anpassad efter vårt nordiska klimat.

– Häromdagen fick jag en uppenbarelse. Herregud, vi äger en vingård här, det är så coolt! säger Andrea.

Den mättade sensommarsolen lyser över södra Gotlands vidder när vi kör ner mot Hamra och destinationen Långmyre Vineri. Det är lätt att förstå varför öns södra tipp, Sudret, har blivit mångas sommarparadis. Naturen är vackert karg, havet är alltid nära och himlen är på något sätt högre just här. Lite Medelhav – och ändå så väldigt gotländskt. Men för Emma Serner och Andrea Guerra som drog i gång sin Kravcertifierade vingård för fem år sedan är det här så mycket mer än bara ett trivsamt säsongsliv. De bor och verkar här året runt, med ett jordbruk som kräver uppmärksamhet många av dygnets timmar.