Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna och Johan Boklunds hus från 1909 är byggt efter ett original i Amerika.
Anna och Johan Boklunds hus från 1909 är byggt efter ett original i Amerika.
Anna och Johan Boklunds hus från 1909 är byggt efter ett original i Amerika.
Anna och Johan Boklunds hus från 1909 är byggt efter ett original i Amerika. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Parets sekelskiftesvilla är en kopia av originalet i USA

Johan och Anna har ägnat snart 20 år till att ge Villa Habo dess sekelskifteskaraktär åter. Plastmattor och masonitskivor har åkt ut till förmån för slipade trägolv och pärlspont. Och inredningen kommer uteslutande från antikaffärer och loppisar.

Villa Habo i Mörarp strax utanför Helsingborg ruvar på en spännande historia. För idén till huset föddes när ett par svenskar var på resa i Amerika kring förra sekelskiftet. 

Där förälskade de sig i ett hus, och blev så fångade av arkitekturen att de tog med sig ritningar och fotografier hem till Sverige och lät bygga en exakt kopia av det amerikanska originalet – som alltså blev Villa Habo.

Det såg ut att ha allt det där som vi båda älskar, den lite äldre stilen med charmiga detaljer.

– Huset har därefter gått i arv i samma släkt sedan det byggdes, berättar Anna. Kedjan bröts först när Johan och jag passerade genom Mörarp och såg Till Salu-skylten på gräsmattan till detta fantastiskt spännande hus. Vi föll båda för det direkt! Det såg ut att ha allt det där som vi båda älskar, den lite äldre stilen med charmiga detaljer.

Anna och Johan Boklund trivs i ”Amerikahuset” Villa Habo utanför Helsingborg. Här bor de sedan 2003 med två tonåringar, två hundar och en katt. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Hemma hos familjen Boklund

Här bor: Anna och Johan Boklund, barnen Anton, 16 år och Emma, 14 år. Johan jobbar på Volvo Truckcenter och Anna jobbar deltid på advokatfirma samt deltid med eget företag inom hudvård och kvinnligt ledarskap. 

Var: I Mörarp utanför Helsingborg.

Huset: Ett stenhus som byggdes år 1909 efter ett original i Amerika. Boytan är 300 kvm. 

Instagram: @villahabohemochfinloppis 

Den gröna tapeten från Hornbach harmonierar fint med den gröna kakelugnen. Spelbord från Väla Antik, tavlan är inköpt under en resa i England. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Vardagrummet är inrett med en älskad Chesterfieldgrupp och udda vintagefynd. Soffgrupp från Väla Antik, fåtöljer från Helsingborgs Auktionskammare, soffbord från inredningsbutiken Bali i Helsingborg. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
I hallen sitter medaljongtapet och vitmålad bröstpanel. Bakom spegeldörren med originalpatina döljer sig en gästtoalett. Emmafåtölj från Helsingborgs Auktionsverk, bord från Röda Korset, mattan är arvegods från USA. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

När de kom hem ringde de genast till mäklaren för att boka en visning och när de äntligen fick komma dit visade sig huset faktiskt ha precis det de drömde om. Det fanns ett lugn och en själ i Villa Habo som båda genast kände av när de klev in genom dörren.

– Vi köpte huset i oktober 2003, fortsätter Anna. Det blev också vårt första gemensamma hem. Vi flyttade ihop i huset och påbörjade en ny fas i livet.

Det var inte mycket invändigt som skvallrade om att det var ett sekelskifteshus, det låg plastmattor i många av rummen

Det första Johan och Anna gjorde när de hade fått nycklarna till Villa Habo var att köra dit utrustad med en skruvmejsel för att plocka bort masonitskivorna som dolde framsidans glasveranda. De blev helt överlyckliga över att hitta snickarglädje och fantastiska bågformande fönster under skivorna – precis som de hade hoppats på.

– Huset var absolut beboeligt och de förra ägarna hade gjort ett jättejobb med den gamla torpargrunden, då man hade grävt ur och bytt alla gamla golvbjälkarna. Dessutom hade de gjutit nya fundament till kakelugnarna. Men det var inte mycket invändigt som skvallrade om att det var ett sekelskifteshus, det låg plastmattor i många av rummen och satt omålade furulister längs med golven. Ovanvåningen var dessutom oisolerad.

Familjen som byggde huset hade förälskat sig i ett hus under en resa i USA. De tog med sig ritningar och fotografier hem till Sverige och byggde 1909 Villa Habo i Mörarp efter en amerikansk förlaga. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Köket är stort och rymligt, här finns plats att både umgås kring matbordet och slå sig ner i fåtöljen medan maten tillagas. Köksinredningen från Marbodal är från 80-talet men var i så bra skick när Anna och Johan köpte huset att de valde att behålla det tills vidare. Fåtöljen är arvegods från USA. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
I köket har Anna och Johan satt upp tidstypisk pärlspontpanel och lagt in ett schackrutigt golv, vilket ger en genuin och ombonad känsla. På väggen sitter ett vackert skåp från Helsingborgs Auktionskammare, bord från Ilva, stolarna är köpta på Blocket, taklampa från Ikea. Panelen är målad med kulör S3502Y. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Anna och Johan började med nedervåningen, där de återställde taken och satte stuckatur. De omålade furulisterna ersattes av höga vitmålade golvsocklar med profil. De slipade även alla gamla trägolv, i de rum där det fanns sådana, därefter lutades och oljades de.

– Med andra ord har nedervåningens renovering till största delen bestått av kosmetiska ingrepp, förklarar Anna. I köket räckte det med att vi lade in ett nytt golv och satte pärlspont på väggarna för att hela rummet skulle få en helt ny känsla. Där valde vi att behålla köksinredningen från 1980-talet tills vidare. Det är ett klassiskt lantkök som funkar tills vi har tid att byta ut det.

På andra och tredje våningen var det desto mer jobb. Där revs allt ut så att det bara återstod ytterväggar och brädgolv. Eftersom de började om totalt där tog de hjälp av ett byggföretag med rivning och det större arbetet med att regla och gipsa.

– I och med renoveringen fick vi också möjlighet att ta fram alla gamla fina takbjälkar i de flesta rummen, det ger en rustik och härlig känsla.

Vitrinskåpet från Helsingborgs Auktionsverk agerar skafferi för torrvaror med rader av vackra och dekorativa plåtburkar från äldre tider. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Stilleben bestående av inbundna böcker, skulpturer, ljusstakar och uppstoppade fåglar möter besökaren på flera ställen i huset. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Den vackra kakelugnen är original. Ljusstakarna på spiselkransen är köpta på loppisar under åren, det har blivit en kul grej att samla på ljusstakar. Fynden måste uppfylla två kriterier, att det är ett par samt att de inte får kosta mer än 50 kronor paret. Figurinen från 30-talet är av Bornholmslera och signerad O.R. Den gedigna bokhyllan är köpt på Blocket och kommer från en sekelskiftesvilla på Tågaborg i Helsingborg. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Det som i dag är den översta våningen var från början en kallvind, som man nådde genom en liten lucka i taket på andra våningen. Idag är vinden förvandlad till gästrum och förvaring, och den lilla luckan är ersatt av en vacker trappa i spännande design som ger rummet en modernare karaktär och harmonierar med den imponerande takhöjden på nästan fem meter.

– Trappan till gamla vinden är vi jättenöjda med. Den är tillverkad av smide med plansteg och handledare i trä, berättar Anna.

Trots det lyckade resultatet i vardagsrummet på övre plan är det vardagsrummet på nedervåningen som är favoritrummet. Den ståtliga gröna kakelugnen ger hela rummet en speciell karaktär och drar blickarna till sig direkt när man kliver in i rummet.

Enligt uppgift har den stått i ett privat bibliotek på en av de finare adresserna i Lund.

– Det är nog det rum som speglar vår stil och oss allra mest. Och Chesterfieldgruppen som står där är nog vårt bästa köp genom alla år. Enligt uppgift har den stått i ett privat bibliotek på en av de finare adresserna i Lund. Den hamnade sedan hos en antikhandlare här i stan. 

– Vid första besöket var gruppen såld till en dansk kund, men då den stod kvar även när vi besökte butiken en andra och tredje gång, så lyckades vi till slut få köpa den – dessutom till ett väldigt fördelaktigt pris. Ägaren till butiken muttrade att möbelgruppen hade tagit upp plats i butiken tillräckligt länge och ville därför bli av med den samma dag.

Vardagsrummet på andra våningen har ett modernare formspråk med öppet upp i nock och en nyinstallerad trappa från Smidesdesign i Magnarp. Plansteg och handledare är tillverkad av Helsingborgs Finsnickeri. Soffan är en gåva från en granne, fåtöljerna kommer från Helsingborgs Auktionskammare, mattan och brickbordet med en inskription ”Hemingway” är arvegods från USA. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Anna och Johan byggde en tvättkommod av ett skåp från Larssons Lager i Landskrona. Handfat, kranar och lampor, Ikea. Spegeln är ett loppisfynd från Hannas Loppis i Långlöt, Öland. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Den glasade dubbeldörren till sovrummet har försetts med skir spets. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Anna och Johan älskar att besöka antikhandlare och loppisar runtom i södra Sverige och på Öland, som är deras andra hem. Varje sommar tillbringar de flera veckor på Öland och fyller upp sitt förråd med vintagefynd som de sedan byter ut hemma och säljer via Instagram.

– Dessutom öppnar vi upp vårt hem några gånger varje vår och höst då vi har finloppis i Villa Habo och säljer ut lite av det vi hittat på våra resor, berättar Anna.

Vi tittar gärna på engelska serier på tv och inspireras av miljöerna där

Kärleken till antika möbler och vackra vintagefynd är synlig i varje vrå. Även om de bor i ett sekelskifteshus och har försökt återskapa en tidsenlig inredning, finns en tydlig touch av engelsk kolonialstil med inslag av mörkt trä och vackra blickfång med udda fynd från alla loppisutflykter.

– Vi tittar gärna på engelska serier på tv och inspireras av miljöerna där, säger Anna med ett leende. Och för mig är det viktigt att skapa ett lugn i inredningen och en miljö där hela familjen kan koppla av under alla årstider. Vi hade en dröm om hur det skulle bli när vi köpte huset och nu när vi ser tillbaka känner vi att vi nog har lyckats ta oss dit. Inredningen på Villa Habo speglar vilka vi är och den inredningsstil vi älskar.

Se även: