Paret Videll tog över hästgården: ”Hela huset lutade”
Utvändigt är huset helt nytt men inomhus finns den historiska känslan bevarad i modernt rustika rum där allt är lite snett och vint under de trärena takbjälkarna. I familjen Vidells kreativa händer har den gamla hästgården utanför Kristianstad fått ett nytt, spännande liv.
På en liten hästgård ett stenkast från det lilla samhället Vä på Kristianstadsslätten bor familjen Videll. Runt gården sträcker sig ängar, åkrar och hagar med betande hästar. Hallarödsgården är daterad till 1826, men husen är från 1865 eftersom en stor brand ödelade det mesta av gårdens byggnader året dessförinnan.
Att Jessica och Christoffer Videll med barnen Elliot och Ella skulle hitta sitt eget lantliga paradis just här var verkligen en slump. När de 2019 fick höra talas om att gården var till salu bodde de bara en liten bit härifrån och var just i färd med att köpa ett annat hus, berättar Jessica.
– Vi var egentligen mitt i en budgivning, men med facit i hand var det tur att vi inte köpte det huset, säger hon.
Christoffer & Jessica Videll
Ålder: Han är 36 år, hon är 37 år.
Gör: Han jobbar med affärsutveckling, hon är säljare inom heminredning.
Familj: Elliot, 14, och Ella, 12 år. Till familjen hör även franska bulldoggen Babben, ragdollkatten Elsa, stallkatterna Sixten och Lutte, c-ponnyn Curry och minishettisarna Mysan och Ullis, som är gårdens maskotar.
Bor: På Hallarödsgården i ett 186 kvadratmeter stort boningshus från 1865 i Vä utanför Kristianstad.
Instagram: @hallarodsgarden
När familjen gick på visningen av Hallarödsgården kunde de konstatera att det fanns en hel del att göra på såväl boningshuset som gårdens övriga byggnader som alla var i behov av renovering. Men gården erbjöd också stora möjligheter, förklarar Jessica:
– Läget här kändes helt perfekt för oss, lantligt och lite avskilt men ändå nära byn och barnens skolor. Här fanns även fina beteshagar och ett rymligt gammalt stall för våra hästar, ridning är min och Ellas passion, säger Jessica.
Familjen tyckte även om det stora, charmiga bostadshuset, och så den 200 kvadratmeter stora ladan som man kunde göra något spännande med, berättar Christoffer:
– Jessica var den som redan på visningen såg husets potential. Hennes första intryck var ”wow, vilka möjligheter, det här köper vi” medan jag snarare kände ”oj, vad mycket att göra”, säger Christoffer.
Jag vet att det alltid blir bra i slutänden när vi drar i gång ett projekt efter Jessicas vision
Det blev en budgivning om gården som familjen gick segrande ur. Sedan påbörjades en stor renovering med hjälp av en arkitekt. Familjen visste från början att de ville skapa en öppen planlösning i huset för att få sammanhängande umgängesytor och maximera ljusinflödet. Men ursprungstanken var ändå att spara så mycket som möjligt av den befintliga inredningen.
– Man måste så klart ha lite respekt och ödmjukhet inför ett gammalt hus när man gör en stor renovering. Sedan upptäcker man alltid saker som man inte kan förbereda sig på, säger Jessica.
Och så blev även fallet med Hallarödsgården. Under familjens renovering uppdagades gamla fuktskador i såväl ytterväggar som golv, berättar de.
– Hela huset lutade och det behövde rätas upp för att få en fungerande takavrinning. Från nocken ner till sockeln var differensen hela 15 centimeter, säger Jessica.
Vi var tvungna att ta bort ena gaveln på husets ovanvåning, vilket vi inte hade räknat med. Därigenom tillkom nya idéer och uppslag på hur vi ville ha det i huset
Arkitektens förslag, att ta bort innertaket ovanför trappan, var en sådan sent tillkommen idé.
– Genom att vi öppnade upp där slapp vi ha en alltför brant trappa som vi hade behövt med innertaket kvar. Vi är så glada för den lösningen, för det är en av de absolut snyggaste detaljerna i huset, säger Jessica.
Både hon och Christoffer är väldigt nöjda med resultatet av den omfattande renoveringen, som i perioder kunde vara väldigt påfrestande, berättar Christoffer.
– Ja, det ska man vara ärlig med. Ibland undrade vi verkligen vad vi hade gett oss in på, och då är det lätt att man börjar tvivla på sina val, säger han.
I backspegeln kan man konstatera att det mesta i huset har förnyats. Ny fasad, nytt tak, nya fönster och dörrar, ny el på hela gården, nya badrum, nya vattenledningar, dräneringen runt hela huset har gjorts om, nya innerväggar och innertak.
– Vi har i princip ett helt nybyggt hus i en gammal huskropp. Det som skvallrar om husets höga ålder är alla synliga takbjälkar som är i original. Och så proportionerna, huset har kvar sin charm i allt snett och vint, säger Jessica.
Som en fågel Fenix har Hallarödsgården alltså återuppstått ur spillrorna ännu en gång, den här gången i en kostym anpassad efter dagens önskemål och moderna behov.
På en stor gård som den här finns alltid något att göra så det är tur att vi båda är lite rastlösa och älskar att ha nya projekt
Med den nya inbjudande planlösningen är det öppet i princip på hela nedervåningen. I det öppna, ljusa köket kontrasterar modern köksinredning från Ballingslöv med matplatsens hemsnickrade matbord gjort av återbruksvirke.
– Vi är extra nöjda med hur köket blev, det är verkligen hjärtat i vårt hus, säger Jessica.
Familjens inredningstips:
Egendesignade möbler av återbruk och loppisfynd gör inredningen personlig.
Inred med gedigna naturmaterial som trä, sten och glas. Mjuka upp med textilier och fårfällar för att skapa en inbjudande, ombonad känsla.
Monokrom färgsättning. En bas av svart och vitt med inslag av grått blir tidlöst och gör sig bra till trärena detaljer.
Bra belysning är viktigt i ett hem. Vi har valt en enhetlig lösning med enkla glödlampor på svarta socklar, som passar fint till rummens rena, avskalade känsla.
Ta in trädgården. Plocka in ängsblommor och vackra gräs att sätta i vas. Det skapar en härligt somrig stämning.
Inredningen är genomgående en personlig mix av gammalt och nytt, trämöbler med patina och modern design med industrikänsla. Den monokroma färgsättningen med mycket svart och vitt gör sig bra mot patinerat trä, detaljer i sten och gröna växter. Jessica, som är florist i grunden och i dag jobbar i inredningsbranschen, är ofta den som har visionerna.
– Men vi tycker båda att det är kul med stil och inredning. Vi pratar ihop oss om hur vi vill ha det och så löser vi det tillsammans, säger Jessica.
Så här års finns det även gott om tid för att bara vara och njuta av det nya livet på gården. Familjen bjuder gärna in släkt och vänner på middag på den stora uteplatsen där man ser hästarna beta i hagen på kullen intill.
– Vi har haft turen att hitta vårt drömhem här. Känslan när vi kliver innanför dörren är lycka och välbefinnande. Förhoppningsvis kan vi föra gården vidare i generationer framåt, säger Jessica.
LÄS MER: Mönsterdrottningen Missoni visar lyxhuset: ”Återvunnet”
LÄS MER: ”Renoverarparet” satte sin prägel på huset från 1920
LÄS MER: Mixa lantligt och modernt – så får du till trendstilen