Paret renoverade hus från 1700-talet: ”Tog fyra år”
1700-talshuset vid vattnet i Öregrund där familjen Bergström firar jul är numera – efter flera års renovering – både varmt och inbjudande. Följ med in i husdrömmen som blev en sannsaga!
Man förstår på sätt och vis varför Lotta och Niclas Bergströms hus i Öregrund kallas Långkatekesen. Det är för det första långt, men också stort: ungefär 250 kvadratmeter fördelade på ett plan. Och över det långsmala 1700-talshuset i trä vilar också ett slags sakral stämning, särskild när julen står för dörren.
Sju kakelugnar, varav fem fungerande, samt en vedspis i köket, ger en ombonad stämning både i doften från de sprakande vedträna och visuellt. Och de gamla trägolven, höga trösklarna, vinda vinklarna och små dörröppningarna i huset blir en charmig kontrast till den ändå helt moderna vardag med arbete och hushållsbestyr som levs här.
Både Lotta och Niclas arbetar på ett techföretag i Uppsala drygt en timme bort, och de levde lägenhetsliv under många år. Men hemifrån flyttade de nu vuxna barnen Max och Fanny, och fram kom en pandemi som i all dess förskräcklighet också samtidigt förändrade möjligheterna till hemarbete för dem båda. Helt plötsligt kunde de satsa på att göra om huset till ett nytt permanentboende, och inte bara ha det som sommarhus. Allt som allt tog projektet fyra år att genomföra.
Vi köpte huset möblerat och har behållit många av de gamla möblerna och detaljerna.
– När vi köpte huset visste vi inte att vi skulle bli heltidsboende i Öregrund, men vi har alltid tyckt om området och haft kopplingar hit, till Lottas familjs sommarställe, berättar Niclas, och fortsätter:
– Under de fyra vintrar som gått har vi haft snickare, elektriker och rörmokare här, som bit för bit hjälpt oss att renovera huset till ett fungerande heltidsboende.
Långkatekesen har haft en brokig historia innan det blev familjen Bergströms: som stadsjordbruk, restaurang och hotell, och hem åt flera sjökaptener, för att nämna några inslag. En större renovering gjordes på 1930-talet, men senare hamnade huset på dekis. Kärlek och omtanke, och en hel del envishet, har krävts av Lotta och Niclas för att lyfta huset in i samtiden, utan att förstöra dess unika karaktär.
Låt det ta tid, och ha en klar målbild när ni sätter i gång en sån här renoveringsresa
– Vi köpte huset möblerat och har behållit många av de gamla möblerna och detaljerna, säger Lotta. Det kändes som möblerna hade sitt permanenta hem här. Vissa har vi målat och klätt om. Och så har vi använt tapeter från Lim & handtryck som passar väl med husets ålder. Men man ska inte vara rädd för att bryta av med moderna inslag, den moderna belysningen i kökstaket är ett exempel vi tycker blev lyckat.
Sedan Lotta och Niclas flyttade hit har släktens julfirande följt med, då huset bjuder på både traditionell julstämning och gott om sovplatser åt alla gäster.
Vad blir då nästa projekt? Jo, här finns en vacker, stenlagd innergård, där ett brygghus till våren ska förvandlas till konstgalleri. Och så vill paret Bergström utveckla sin verksamhet med bed and breakfast, som de redan tjuvstartat lite. På instagramkontot @langgardenoregrund kan man följa den utvecklingen i realtid.
Lotta och Niclas vill skicka ett par tips till alla läsare som funderar på att dra igång ett liknande projekt:
– Låt det ta tid, och ha en klar målbild när ni sätter i gång en sån här renoveringsresa. Vägen kan bli halvlång, jättelång eller helt evinnerligt lång, och då är det bra att ha ett tydligt mål att se fram emot, säger Niclas, och Lotta fyller i:
– Och våga fråga. Vi kunde absolut ingenting om byggnadsvård och renovering när vi började, men man lär sig enormt mycket när man väl sätter i gång. Vissa tyckte kanske att vi var lite tokiga som köpte huset i det skick det var då, men det har varit en oerhört belönande upplevelse.
Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson
Huset i Öregrund kan sägas ha en inbyggd klassisk julkänsla, med inredning, tapeter och en färgpalett som överensstämmer med vår bild av en mysig och traditionell jul.
1. Carl Larsson i nytappning
Det gamla huset har fått tapeter i en stil som passar huset. Äldre mönster men i ny tappning i färgerna grönt, rött och grått skapar en uppdaterad Carl Larsson-stämning. Vitmålade tak och snickerier i vitt eller grått ger fräschör. En och annan detalj har lämnats trärena – eller med färgrester kvar för att påminna om äldre färgsättning. Till detta är det möblerat med nygjorda möbler i enkel stil som påminner om äldre tiders estetik och funktionella tänkande i ett sådant här hus. Men möblemanget är långt mer praktiskt för dagens behov. En och annan gammal möbel finns för känslans skull.
2. Litet ger stor effekt
När julen sitter i väggarna är det lätt att få till den totala julkänslan. En grankvist med röd rosett, små buketter i grönt och rött, några röda amaryllisar och röda bär – häpp, så är julen här! Till och med en ensam röd grytlapp markerar helgens intåg. De mer kraftfulla julmarkörerna är girlangen av gran, bär och kottar samt den fint dekorerade ytterdörren.
LÄS MER: Lyx eller budget – ser du skillnad på juldukningarna?
LÄS MER: Linda skickade ett sms till sin man: ”Hittat vårt hus”