Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nybleaus

Paret bakom Love warrior visar sin privata loftlägenhet (med snyggaste köket!)

Kärlekskrigarna Yvonne och Per land­ade på Södermalm i Stockholm. Med nya takfönster och en terrass lät de ljuset komma in i den stora vindslägenheten och gav loftet ett lyft.

De reste så mycket i sina respektive arbeten att de sällan hann träffas. För att kunna jobba tillsammans startade Yvonne Arentoft och Per Sandahl inredningsföretaget Love warriors. De reser fortfarande, men nu tillsammans, och för att plocka upp roliga och speciella prylar att sälja. 

– Vi är sakletare som reser världen över. Vi söker upp undangömda platser och små verkstäder och försöker hitta unika pärlor vi tycker saknas på marknaden. Förhoppningen är att hitta oemotståndliga föremål att ta med oss hem till Sverige. Det kan vara alltifrån vintagemöbler till flätade korgar, smycken, urnor och skulpturer.

Jag är allergisk mot vägghängda köksskåp. Ett kök blir mycket snyggare utan.
Köket kommer från italienska Arrital och bänkskivan är i ett material som heter Dekton och tillverkas i Spanien. Kakel Paris från Kakelspecialisten. Från takbjälkarna hänger ett specialbeställt barskåp. Foto: Anne Nybleaus
Närheten till uteplatsen gör köket ännu större och här blir det skön svalka under heta sommardagar. Det rustika matbordet kombineras med nätta rottingstolar från Dis. I vitrinskåpet vid matplatsen står glas och porslin, sådant man använder dagligen och som kan vara vackert att titta på. Foto: Anne Nybleaus

Resorna har också inspirerat till egen formgivning och tillverkning av bland annat passfodral och kimonor. Parets vindslägenhet i Sofo på Södermalm i Stockholm är på 150 kvm. När de hittade den för några år sedan var den i ”tråkigt nyrenoverat skick”, men de gillade läget.

– Vi ville gärna prova på att bo här i krokarna. Mentaliteten, vacker arkitektur och närheten till ett fantastiskt restaurangutbud lockade, säger Per. De bestämde sig för att renovera omhelt och hållet, och sätta sin egen prägel på lägenheten.

Vardagsrum och kök på var sida om hallen, i öppen planlösning. Vitt och brunt dominerar i inredningen. Soffa Ghost från Gervasoni, soffbord från Love warriors, gjorda av ”petrified wood”, trä där allt organiskt material blivit ersatt av mineraler. Fotokonsten på väggen ­och trästatyerna bakom soffan kommer från Love warriors. Foto: Anne Nyblaeus
Nischen under snedtaket har kaklats. Foto: Anne Nybleaus
Den gamla murstocken är en naturlig rumsavdelare mellan kök och vardagsrum. En samling ramar i olika storlekar och träslag blir ett vackert arrangemang. Foto: Anne Nybleaus

– Tanken på helrenovering dök upp när vi bestämt oss för att bygga nytt kök. Då visade det sig att golvet inte skulle orka med det nya köket som var planerat. Bjälkarna i taket kändes också fel, de stämde inte med den atmosfär vi ville ha, menar Yvonne. 

– En annan orsak till att renoveringen blev större än vi tänkt från början var att det fanns ett beviljat bygglov för en takterrass, säger Per.

Det tog ungefär 14 månader att bygga om lägenheten och familjen kunde i december 2016 flytta in i en lägenhet där ljuset nu äntligen flödade.

– En vindsvåning har ofta många vinklar och vrår som kan vara svåra att utnyttja. Dagsljuset kan också vara knepigt att nå. Det tror man inte, man tänker att en vindslägenhet har gott om ljus eftersom man bor högst upp i fastigheten, säger Yvonne.

Vitpigmenterade trägolv ger en varm ton åt sovrummet. Upp mot taknocken har ett fönster tagits upp för att få dagsljus i badrummet. Platsbyggda byråer tar vara på det svårmöblerade utrymmet under snedtaket. Sängkläder från Himla och fotokonst, Love warriors. Foto: Anne Nybleaus
Det första som möter är ett fotogalleri när man kliver över tröskeln till Yvonnes och Pers hem. Foto: Anne Nybleaus

Lösningen blev ett stort antal takfönster i hela våningen, innerdörrar med glas som släpper in ljus mellan rummen och ett stort glasparti ut mot den nybyggda terrassen.

Första tanken var att inreda vindsvåningen som ett New York-loft, men det blev mer en känsla av Paris, tycker Yvonne. Den röda tråden i lägenheten är svarta smideshyllor och fönsterspröjsar som de ritat tillsammans med en smed. En återhållen färgsättning i svart, vitt, brunt och grått blandas med naturliga material. 

– Det viktigaste av allt är ändå köket, det fick ta plats, för det är här vi hänger, säger Yvonne, som sett till att köket är fritt från överskåp.

– Jag är allergisk mot vägghängda köksskåp. Ett kök blir mycket snyggare utan.

De specialbeställda dörrarna till duschutrymmet följer samma formspråk som fönstren och terrassdörrarna. På väggarna sitter samma kakel som i köket, och golvet är likadant som det på terrassen, Cementine black & white, Kakelspecialisten. ”Om man håller sig till ett fåtal material bildar inredningen en helhet”, säger Yvonne. Foto: Anne Nybleaus
Inbyggt badrumsskåp med glasdörrar ger extrautrymme i mindre badrum – och gör att nyfikna gäster inte behöver öppna skåpsdörrarna i onödan. Foto: Anne Nybleaus
Yvonne Arentoft var konceptchef för SJ snabbtåg och Per Sandahl jobb­ade med marknads­föring innan de bestämde sig för att ­satsa på egna inrednings­företaget Love warriors. ”Namnet kommer från en gatuskylt i Hongkong. Men ­vissa tror att vi säljer sexleksaker.” Foto: Anne Nybleaus

Därför är köket försett med utdragslådor för porslin och husgeråd. Till och med kylen och frysen finns i lådor. I de små prång som alltid uppstår i en vindslägenhet har de fixat platsbyggd förvaring.

– Man får verkligen tänka till för att få in all den förvaring man önskar i en vindsvåning, man vill ju inte att det ska se ut som att man bor i ett förråd, säger Yvonne.

Är det här ert drömboende, kommer ni att stanna här?

– Vi får väl se vad som händer. Först ska vi avsluta vårt husbygge på 250 kvadrat i Åre. En plats och ett boende där alla fyra barnen med eventuellt blivande familjer kan samlas och umgås, utan att känna att man bor på varandra. Men inom fem år har vi flyttat härifrån om jag känner Per rätt, säger Yvonne.

– Jag har redan börjat titta runt, säger Per med glimten i ögat.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Yvonne och skrattar.

Ur sköna hem nr 3, 2018

LÄS MER: Jugendvilla som återställts till sin forna pärlglans med drömveranda – välkommen in!
LÄS MER: Förfallet gammalt missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering