Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johan Carlson

Paradlägenhet XS – se snygga lösningarna i minitvåan på 36 kvm!

Minitvåan ryms i vad som tidigare var en av Stockholms första funkis-biografer. Efter förvandlingen bor man här i dag i en paradlägenhet XS.

Huset i korsningen Valhallavägen/Erik Dahlbergsgatan uppfördes 1932 i typisk funkisstil och var ritat av en av Stockholms mesta arkitekter, Björn Hedvall. I bottenvåningen inrymdes en biograf som fick namn 

efter kvarteret, Paraden. Efter femtio år som biograf övertogs lokalerna av en reklambyrå, och nu har foajén transformerats till restaurang Paraden och salongen har blivit bostäder.

Soffa Savannah och bord av Monica Förster för Erik Jørgensen. Kuddar och träskål, Walles & Walles, blågrön kudde, Nordiska galleriet. Porslin, Marimekko. Lampa och golvkruka i mässing är också av Monica Förster, från Lightyears respektive Skultuna. Matta Maze, Glowb. Foto: Johan Carlson
Stol Unna med handkarvat mönster, i form av Monica Förster för bosniska Zanat. Bord med marmorskiva, inredningssten.se, vas av Carina Seth Andersson, Marimekko.

Bakom förvandligen står byggbolaget Glommen &  Lindberg, som för bostäderna anlitade arkitekt Andreas Martin-Löf:

– Projektet innebar två inspirerande utmaningar, berättar han. Att förvalta Björn Hedvalls fantastiska funkisarkitektur och att utforma små, unika och superexklusiva lägenheter.

De kompakta lägenheterna har i de flesta fall ljusinsläpp från två håll och även uppifrån via ljusgårdar. Biosalongens arkitektur finns kvar i synliga pelarväggar och balktak, vilket ger lägenheterna en skulptural kvalitet. Vid sidan om minitvåorna finns också några etagelägenheter.

I allrummet samsas soffgrupp, matplats och kök. Utanför de högsmala fönster­dörrarna finns franska balkonger. Pelare och takbjälkar är skulpturala minnen från tiden som biosalong. Observera det höga värmelementet.
I allrummet samsas soffgrupp, matplats och kök. Utanför de högsmala fönster­dörrarna finns franska balkonger. Pelare och takbjälkar är skulpturala minnen från tiden som biosalong. Observera det höga värmelementet.

– Det kompakta boendet har flera orsaker, fortsätter han. Dels är det så pass dyrt i Stockholms innerstad i dag, att man behöver tänka smått för att folk ska ha råd, dels har sakerna vi har i hemmet blivit mindre – ingen har ju till exempel en tjock-tv. Slutresultatet blev ett antal lägenheter med höga krav på allt, utom stora ytor.

Byggbolaget kallar också lägenheterna för ”Paradvåningar XS”.

För inredningen svarar Monica Förster och även hon lät husets historia inspirera:

Mässingsdetaljer – och i en del lägenheter burgundyfärger i mattor och på väggar – refererar till biosalongen på ett sätt som ska kännas igen, utan att kännas retro.

Sovrum med fransk ­balkong mot gården. Sängbord Breeze och mässingskruka av Monica Förster, för ­Swedese respektive Skultuna. Kuddar, Mimou, Nordiska galleriet och Walles & Walles, som också har pläden. Taklampa Eos av gåsfjädrar, från danska Vita.
Sovrummet har fönsterdörrar i två väderstreck, dessa mot ett ljusschakt. Skrivbord ­Lisabo, Ikea. Skrivbordslampa, R.o.o.m, spegel, Asplund.

Badrumsgolv och bänkskivor är tillverkade i dekton, en tålig mineralblandning, medan köksluckor, badrumsskåp, garderober med mera, är specialritade och färgsatta i mjuka grå toner i kontrast till ek, betong och mässing. ”Lite välkomnande hotellkänsla”, kallar hon det.

Även visningslägenhetens harmoniska möblering, som Sköna hem fotograferat, består till stor del av Monica Försters formgivning. Här syns bland annat hennes uppmärksammade soffa och soffbord för danska Erik Jørgensen liksom en taklampa för Lightyears.

Litet och lyxigt med mässings­detaljer. Bänken under handfatet är tillverkad av mineralmaterialet dekton, som också återkommer i badrumsgolvet och i bänkskivan i köket. Skåpet till vänster är special­ritat och rymmer bland annat tvättmaskin. Blandare Eve, Tapwell.

Stolarna runt matbordet bär också hennes signatur och är tillverkade av Zanat. Det lilla möbelsnickeriet utanför Sarajevo i Bosnien har med Monica Förster som designansvarig och formgivare de senaste åren fått en bra skjuts ut i Europa med traditionellt handkarvade mönster på modernt formgivna möbler.

Arr: CHARLOTTE PETTERSSON

Text: DAN GORDAN

Foto: JOHAN CARLSON

Ur Sköna hem nr 9 2017

Läs mer:

Snyggt & smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil