Pampig compact living-etta med stuckatur och franska dubbeldörrar

Kungligt uppförd med stuckatur och pardörrar. I dag bebodd av två köksglada, med förkärlek för grafiska uttryck och popkonst. Detta stilbrytande compact living-hem är på en gång hejdlöst och väl avvägt.

Lägenhetern är 72 kvadratmeter stor och ligger i korsningen Kungsgatan/Drottninggatan, mitt i Stockholms epicentrum.

Takstuckaturer, bröstpaneler och franska dubbeldörrar med extra allt överallt. Överdådet var ganska svårt – men roligt – att förhålla sig till, när ägarna skulle sätta sin egen prägel på hemmet.

Lite som att leva i en gräddbakelse, underbart men krävande.

Vardagsrum/hall

Foto: Pernilla Hed

Vardagsrummet med köket rakt fram, hallen längst bort till vänster och närmast till vänster anas sovrummet/loftet med walk-in-closet under. Tavlorna har lägenhetsägaren målat utifrån gamla superhjälteserier. Fåtöljer, glasbord och golvlampa från Mio. Koskinn, Ikea, kuddar R.o.o.m.

Vardagsrum från en annan vinkel

Foto: Pernilla Hed

Hästlampa av Front för Moooi, vitlackad av ägaren.

Mer vardagsrum

Foto: Pernilla Hed

Lägenhetens väl tilltagna takhöjd gör att det ryms en walk-in-closet, ingång genom hallens spegeldörr, med sovrum/loft ovanpå. Och båda ytorna har fortfarande ståhöjd. Tavlorna i popart-stil behövdes som motvikt till all "gräddtårteaktig" stuckatur, motiven är från gamla serier med personlig knorr.

Kök

Foto: Pernilla Hed

Klinker i svart/vitt från Jarla kakel. Kökets stommar från Ikea, vitvaror Zanuzzi och fläkten är ritad av lägenhetsinnehavaren och specialtiillverkad. Bord från Mio. Öglanstolar köpta på Blocket . Taklampan har en skärm gjord av ett gammalt kärl för lösningsmedel från Spiti.

Badrum

Foto: Pernilla Hed

Huset som lägenheten ligger i byggdes från början för Oscar II:s älskarinnor så hans bild på väggen i badrummet var given. Motivet är målat direkt på den vita mosaiken av lägenhetshavaren själv. Stegen för handdukar är ett hemmabygge. Badkar och toalett från Gustavsberg, golvklinker, kakel och mosaik från Jarla kakel, tvättkorgar från äldre sortiment R.o.o.m.

Sovrum

Foto: Pernilla Hed

På sovloftet är det full ståhöjd. En igensatt dörrportal tjänstgör som huvudgavel med plats för böcker. Sängtextil från Lexington. Sängborden är små metallpallar från Mio. Skrivbord och skrivbordslampa från Mio, stol Louis Ghost från Kartell.

Publicerad i Sköna hem nr 2, 2014.

Läs också:

13 vackra badrum i viktoriansk stil

5 absolut vanligaste misstagen när vi ritar köket själv

8 smarta tips när du ska inreda ditt sovrum