Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pernilla Wästberg

Nanna och Peter knackade dörr – hittade drömhemmet

Elegant, varmt och välkomnande – i Nannas och Peters lägenhet i centrala Malmö är trivseln ständigt närvarande. Med säker hand och internationell inspiration har Nanna skapat ett vackert hem som tilltalar både själ och öga.

Pia Mattsson

Den som söker han finner. Och för att finna behöver man inte alltid söka länge eller särskilt långt bort. När Peter och Nanna skulle skaffa ett gemensamt boende fanns det betydligt närmare än vad de hade vågat hoppas på; i portuppgången bredvid i samma hus.

– Vi ville gärna bo kvar i området där Peters lägenhet låg: mitt i stan och samtidigt på ett lugnt läge i en liten gränd. Men vi behövde större. Varför inte gräva där vi redan står, tänkte vi och började knacka dörr i huset för att höra om någon var på gång att sälja sin lägenhet. Andra dörren som Peter knackade på gav napp. Dåvarande ägare hade precis kontaktat en mäklare och skulle lägga ut sin lägenhet till försäljning – en fyra på 130 kvadratmeter med två balkonger. Vi fick gärna komma in och titta.

Om hemmet

Här bor: Nanna Severin och Peter Håkansson. Nanna är hudterapeut och arbetar för Dior på Kastrup Taxfree. Peter är Sales Manager inom industrimaskiner.

Var: Lägenhet i centrala Malmö.

Byggår: Bostadshuset är byggt 1910.

Boyta: 130 kvm bestående av 4 rum, badrum och gästtoalett samt två balkonger.

Inflyttningsår: 2011.

Prydnadsägg från Romanoff Collection, gjorda av en engelsk guldsmed. Foto: Pernilla Wästberg
På glasbordet i vardagsrummet står en bricka samt ljusstakar från H&M Home. Foto: Pernilla Wästberg
Nanna har en samling handmålade ikoner. En är antik från Serbien, de andra är kroatiska och köpta på galleri. De är en viktig detalj för Nanna, de påminner henne om sitt ursprung och sina föräldrar. Hallens byrå lät Nanna få målad i svart med olika inslag av guldfärg. På byrån står en bärnstensfärgad PH-lampa från en limited edition 2021. Skålar i guld och svart från Newport. Foto: Pernilla Wästberg
Estetik har alltid löpt som en röd tråd i Nannas liv. Det är viktigt att hemmet är välvårdat. Foto: Pernilla Wästberg
Askfatet med en soldat köpte Nannas farfar till sin hjärtas dam, Nannas farmor, under andra världskriget. Varje gång hon ser askfatet tänker hon på sin farmor. Skålen med lock är köpt på loppis. Foto: Pernilla Wästberg

Ljuset, takhöjden och planlösningen – med en social avdelning innehållande kök, vardagsrum och gästtoalett och en mer privat del med sov- och arbetsrum – fick Nanna på fall. Förra ägarna hade totalrenoverat lägenheten och gett den sitt vackra ursprung åter, med handgjorda väggpaneler i trä, renoverade stuckaturer och vitsåpade trägolv. Lägenheten var i toppskick.

– Vi hade inte varit i lägenheten många minuter innan vi både kände att allt stämde, säger Nanna. Det var som att komma till ett dukat bord. ”Här ska vi bo”, sa jag. ”Japp, sa Peter. Här ska vi definitivt bo!”

Det har gått elva år sedan Nanna och Peter flyttade in i lägenheten i det pampiga huset byggt 1910 i centrala Malmö. Under åren har förändringarnas vindar blåst genom de olika rummen; det enda som finns kvar från parets ursprungliga möbler är vardagsrummets randiga byrå och mattan under matbordet. Allt annat är utbytt.

Vi började knacka dörr i huset för att höra om någon var på gång att sälja sin lägenhet

– När vi flyttade ihop slogs två hem samman och inga av våra möbler passade speciellt bra ihop, säger Nanna. Därför har vi bytt ut det mesta efterhand. Däremot har vi inte möblerat om, vi hittade rätt placering på en gång.

Det är ett elegant hem; varmt och ombonat, nästan lite osvenskt i sin karaktär. De mustiga färgerna och de stora målningarna, ikoner, gulddetaljer, äkta mattor och många detaljer vittnar om personlig smak och mod att ta ut svängarna när det kommer till inredning.

– Peters smak är mer skandinavisk i botten, men med åren har han anammat mer av ”min stil” och trivs i det, säger Nanna. Men i Peters arbetsrum råder hans smak, mer strikt med Stringhyllor och PH-lampa. Mina helsvenska väninnor inreder också på ett annat vis än jag. Mycket ljusare och mer avskalat. Jag älskar att omge mig med småsaker som jag har hittat på loppisar i Berlin, i småbutiker i Paris och i Shanghai. Och så är jag väldigt förtjust i djupa färger.

Köksinredningen i grått från Ikea består av många vitrinskåp, vilket ger ett luftigt intryck. Inredningen som går ända upp till taket stämmer stilmässigt med det ideal som rådde när huset byggdes i början av 1900-talet. För Nanna som är svag för guld var det givet med guldfärgade beslag, blandare, samt köksredskap. Foto: Pernilla Wästberg
Det generösa matbordet med skiva av massiva plank samt smidesunderrede är tillverkat av Peters bror. Taklampa Sarfatti från Flos. Foto: Pernilla Wästberg
Klassiska eleganter tillsammans: sidebord i valnöt från Royal Design, liksom PH bordslampa. Förgylld ask med lock samt liten skulptur/fat från Newport. Foto: Pernilla Wästberg
Vinskåpet från den lokala blomster handlaren står i matrummet. Målning av konstnären Erik Lagervall. Foto: Pernilla Wästberg
De brunorange plyschsofforna i svängd form från Mio och med en hel sittdyna i, blev Nanna blixtförälskad i. Mönstrade kuddar från Sovtex passar perfekt till. Det danska soffbordet med rökfärgad glasskiva är en gåva från en dansk väninna. Foto: Pernilla Wästberg

Nanna är från Serbien och kom till Sverige med sin familj när hon var tre år. Uppväxten i ett stort hus i Lund med mycket konst och ikoner på väggarna och alltid gäster på besök sitter kvar i Nannas minne.

– Jag ville gärna ha ett stort rum där många gäster får plats, det är viktigt för mig – och det fanns här. Matbordet som är extra stort har vi fått gjort till oss för att kunna samla många kring det. Jag älskar stora familjemiddagar. Min fäbless för guldramar och andra ”guldinslag” är en annan inspiration från mitt föräldrahem och därmed en del av mitt serbiska arv. Liksom målade ikoner. I det serbiska inredningsidealet förekommer ofta kraftiga guldramar runt tavlor. Varje familj i Serbien har också sitt eget skyddshelgon och de återfinns ofta på väggarna. Det får dock inte ta över, då blir det lätt kitsch. Så det gäller att hitta en balans.

Jag älskar att omge mig med småsaker som jag har hittat på loppisar i Berlin, i småbutiker i Paris och i Shanghai.

Trots att det mesta i möbelväg har bytts ut under åren i lägenheten är långt ifrån allt nytt. Ärvda ting liksom gamla möbler är viktiga inslag i en inredning, tycker Nanna. De har en historia som förmedlar trygghet och ger en speciell känsla. Som hennes farmors gamla parfymflaskor som har sin givna plats på Nannas sängbord. Eller hennes gammelfarfars 150 år gamla mässingsmortel som numera finns i Nannas och Peters kök.

– Vinskåpet hittade vi hos vår lokala blomsterhandlare när vi var där för att handla blommor. Det var smutsigt och belamrat med olika saker och såg egentligen förfärligt ut. Men både Peter och jag tyckte om det och frågade om vi fick köpa det. Efter att vi gjort i ordning det fick det bo i vardagsrummet där det fortfarande står.

Den grå köksinredningen är dock ett nytillägg. Efter att ha levt med tidigare ägares val av kök – vitt och högblankt – ville Nanna ha ett kök med mer rustik karaktär, vitrinskåp och gulddetaljer, så klart.

En liten del av Nannas garderob och eleganta skor exponeras öppet i sovrummet på en klädställning från danska kläddesignern Stine Goya. En rolig inredningsidé som kan varieras beroende på vilka kläder och skor Nanna väljer att ha framme. Foto: Pernilla Wästberg
Arbetsrummets gamla skrivbord köpte Peter på annons. Till det stol Primum av Bent Hansen från Olsson & Gerthel. Peter är fascinerad av kartor och fick den stora, inramade kartan av Nanna i present Foto: Pernilla Wästberg
Det råder en skönt avslappnad atmosfär i Nannas och Peters sovrum, mycket tack vare den mörkare går nyans de målat väggarna i. Sängen från Ikea är bäddad med satinlakan från H&M Home. Foto: Pernilla Wästberg
På Nannas sängbord står en kär ägodel – hennes farmors parfymflaska. Foto: Pernilla Wästberg

– Vi valde att låta den nya köksinredningen gå ända upp i tak som man ofta hade i äldre tider, säger hon. Det klär köket bättre och ger mer förvaring. Det nya köket är definitivt jag. Och ännu mer jag blir det om drömmen om PH-lampan Kotten över köksön en dag kan förverkligas.

– Belysning är viktiga inslag i en inredning. Jag tycker om stora, pampiga lampor som ger bra ljus. Speciellt när man bor med rejäl takhöjd, det blir lätt ”futtigt” med små taklampor.

Nanna tycker om att röra sig i internationella miljöer, speciellt storstäder. Paris är en stor favorit som hon och Peter gärna reser till, Köpenhamn är ett annat smultronställe. Under flera år arbetade Nanna i den danska huvudstaden, nu är Kastrup hennes arbetsvardag.

Belysning är viktiga inslag i en inredning. Jag tycker om stora, pampiga lampor som ger bra ljus.

– På Kastrup är vi 12 olika nationaliteter som arbetar tillsammans. Mina medarbetare och den miljö som råder på en internationell flygplats ger också många influenser som påverkar min inredningssmak. Flera av mina medarbetare är också mina vänner. De har bakgrund från bland annat Afghanistan, Iran och Italien. Vi inspirerar varandra.

Borta bra, men hemma bäst. För Nanna betyder lägenheten allt. Hon kan längta efter den när hon är på arbetet. Och hon delar gärna med sig av sitt och Peters gemensamma bo.

– Våra vänner och mina vuxna barn är alltid välkomna hit. Och det behöver inte vara planerat, spontana besök förgyller vardagen. Jag älskar att laga mat till många!