Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Carina Olander

Mysig jul med loppisfynd – se hur inredaren fixar julkänsla med hållbara skatter

För killen med loppisradar är det lätt att fixa en mysig jul. Inredaren Simon Olsson letar upp allt han behöver för stilen han vill ha precis just nu.

Det doftar av rykande het glögg och nyutslagna hyacinter. Från högtalarna kommer stämningsfulla toner från en av Carolas julskivor, och stearinljusen gör vackra silhu­etter på de mörkt färgsatta väggarna. Lägenheten på 49 kvadratmeter är högst personligt inredd. Gamla saker har länge varit grunden i Simon Olssons arrangemang, men fonden har skiftat från vitaste vitt till en dramatisk färgsättning i svart och grått.

– Jag har alltid tyckt att det är så mysigt kring jul. När vi var små hade vi återkommande adventsfika framför brasan hos mina föräldrar. En tradition jag vill ta vidare om jag någon gång själv skulle ha en sambo och en hög med ungar, säger Simon.

Han är tacksam för att han fortfarande har både farföräldrar och morföräldrar i sitt liv.

De bästa traditionerna kring jul är att man faktiskt träffas, umgås och skrattar tillsammans

– Jag har många fina julminnen, som dans runt granen hos farmor och farfar, och mormors julgodis, det är så gott. De bästa traditionerna för mig kring jul är inte själva presenterna och det materiella – utan att man faktiskt träffas, umgås och skrattar tillsammans. Detta är viktigt för mig, för man vet aldrig hur länge man får ha sina nära och kära runt sig. Att fira jul med dem år efter år gör mig otroligt berörd och tacksam. Tiden med dem är det finaste jag har.

Julgranen har Simon ställt i en antik kruka av större modell. Foto: Carina Olander
Julbordet är självklart dukat med loppis­fyndat porslin. Matbordet är fyndat via en Hemnetannons. Stolar från Jotex, bestick från Åhléns, linneservetter från Svanefors. Övrigt är från loppis och auktioner. Foto: Carina Olander
Simon har skippat julgransbelysningen och i stället satsat på en rejäl ljusslinga som han hängt upp på väggen. Foto: Carina Olander
Enkelt men effektfullt smyckat bord med linne och dekorationer från naturen. Foto: Carina Olander
”Kring mitt matbord är det en salig blandning av allt. Stort och smått samt dyrt och billigt. Allt ska användas”, säger Simon, som man hittar på Instagram under @simonolsson.officiell. Foto: Carina Olander

Att fixa till ett mysigt hem är ingen konst för Simon. Trots att han bara är 20 år är han veteran i inredningsbranschen. Simon har älskat antikviteter sedan han var barn och var redan som sexåring med och visade upp ett av sina bästa fynd i Antikrundan. Efter det blev det tidningsreportage på löpande band eftersom gossens fritidsintresse ansågs extraordinärt. Hans kunskaper om gamla ting ledde in honom på inredningsbanan, och som 13-åring blev Simon headhunt­ad som dekoratör för en tidning med kreativa idéer som såldes både i Sverige, Norge och Finland.

När vi var små hade vi alltid adventsfika framför brasan hos mina föräldrar. En tradition jag vill ta vidare.

– Jag hade med ett uppslag i varje nummer fram tills jag var 15 år gammal. När mina vänner spelade tv-spel sprang jag på loppisar och letade coola grejer att renovera och styla upp med, till varje nummer av tidningen. Prylar som jag sedan sålde för att kunna bygga upp fler miljöer inför kommande reportage. Att se mig cykla med möbler i min cykelkärra var inte ovanligt. Jag brukade använda mina ­raster i skolan till att leverera på, säger Simon.

Att han verkar ha en inbyggd loppisradar kan alla intyga som träffat honom. Till årets juldukning ville han ha fler remmare, gamla glas med grön fot och med vita mönster ingraverade i kupan. Han gav sig ut på loppisjakt och givetvis kom han hem med de glas han behövde – och några till dessutom.

Det vackra matbordet med svarvade ben är en annan sak som Simon med sin charm och uppfinningsrikedom har fått tag på.

Simon bjuder på klassiska julfavoriter. Foto: Carina Olander
Innanför matrummet ligger den lilla kokvrån. När Simon flyttade in var golvet orange, luckorna beige och bänkskivorna omaka. Golvet målades och bänkskivorna slipades. Luckorna sprutlackerades och fick nya knoppar. Foto: Carina Olander
Det svarta skåpet kommer från Indien och är byggt av återbrukat material. ”Det rymmer allt mellan himmel och jord. Jag hittade det hos Tina Le Pluart i Önneslöv som har butiken Udda Tina”, säger Simon. Tavlor från loppis, pall, Jotex, lampa, Ikea. Foto: Carina Olander
Oljemålning från Indien, köpt på Java möbler. Kuddar och plädar från Svanefors. Pall, Jotex, ljusslinga, Ikea. Foto: Carina Olander

– Jag var på semester i Grekland och hängde på stranden och skrollade runt bland lägenheter på Hemnet, och plötsligt dök bordet upp som jag ville ha. Jag ringde mäklaren och berättade att det absolut inte var lägenheten jag var intresserad av, utan bordet som stod i matrummet. Mäklaren kontaktade säljaren och när jag väl var hemma i Sverige igen och stod och väntade på en körlektion hörde säljaren av sig och berättade att jag kunde få köpa bordet. 

Simons inredningsstil varieras ständigt. 

– Alltid. Efter humör och feeling. Ibland är den stilren och ibland bohemisk. Ibland går den åt det moderna hållet och ibland mot det pampigt antika. Alltid efter humör, men inte enligt stil och fack. 

Redan som 15-åring lämnade Simon samhället Klippan i Skåne där han vuxit upp.

Egentligen ville jag jobba i en inredningsbutik eller hålla på med styling, men jag förstod ju att ingen skulle anställa en 15-åring

– Jag kom in på ett kreativt gymnasium i Malmö. Det var dags för eget boende och jag flyttade in i en lägenhet från 30-talet. Egentligen ville jag jobba i en inredningsbutik eller hålla på med styling men jag förstod ju att ingen skulle anställa en 15-åring, så det var bara att gå på gymnasiet oavsett om jag ville eller inte.

Simon tog tag i renoveringen av lägenheten i Malmö med stor energi. Det var inget nytt för honom. Han har hängt med sin pappa på renoveringsprojekt sedan han kunde gå. 

– Malmö blev helt klart en nystart för mig. Efter att tidigare ha känt att jag aldrig riktigt passade in i skolvärlden så hittade jag äntligen min plats. Här vågade man vara sig själv. Det var inte längre viktigt att ha likadan jacka som alla andra, eller om man var hetero eller gay. Jag insåg att den coolaste och bästa versionen av mig själv var just den Simon som vågar gå sin egen väg.

Två år senare hoppade han av gymnasiet för att starta en egen butik, och han flyttade hem till Klippan igen. Nu till en hyresrätt i en gammal skånelänga som hans föräldrar ägde. Ett nytt boende renoverades, takbjälkar plockades fram och väggar kalkades.

Bäddning i mustiga toner av senapsgult, brunt och blått. Överkast, Åhléns, pläd, Ikea, mönstrad kudde, Tine K home, enfärgade kuddar, Svanefors, Sängkläder, Clas Ohlson, rund kudde, Udda Tina, stol, Jotex, lampa, Tine K home. Skolplanschen är från loppis. Foto: Carina Olander
En av tegel­väggarna i Simons sovrum har fått vara rå medan de andra har målats i vitt. Även här får en stor urna agera julgransfot. Spegel från Iems. Foto: Carina Olander
I hallen trollar Simon med speglar för att utrymmet ska se större ut. Speglar från Udda Tina, auktioner, loppis samt butiken Bali. Bord från Jotex och lykta från Lagerhaus. Foto: Carina Olander

– Butiken gick hur bra som helst och det var kul att sälja unika saker och träffa kunder. Det var en häftig tid som innehöll mycket roligt.

Bland annat blev Simon erbjuden att vara med tv-programmet Superskaparna, där man skulle tävla i kreativitet och pyssel. 

– Jag kammade hem en tredje plats och var yngst i ligan. Han som vann var 48 och jag 18. Lite småstolt måste jag ändå säga att jag var.

Jag insåg att den coolaste och bästa versionen av mig själv var just den där Simon som vågar gå sin egen väg

Ett par år senare var det dags för nya äventyr. Simon lade ner butiken trots att den varit en succé, tog sitt pick och pack och flyttade in i den charmiga lägenheten som han bor i nu.

– Jag gillar att drömma och planera, och vem vet, kanske finns det ett hus eller en lägenhet runt hörnet som ropar efter lite kärlek, säger Simon. 

Och faktum är att sedan bilderna hemma hos honom togs har han hittat en gammal skånsk lanthandel som han ska sätta sin egen stil på härnäst.

 

LÄS MER: Inredarens magiska julhem är fyllt av idéer att kopiera rakt av! 

LÄS MER: Gammaldags lantlig jul på charmiga soldattorpet