Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Mönstermix i varje rum hos Cathy i Torekov: ”Ville inte ha några begränsningar”

Mönsterdesignern Cathy Nordström har fyllt sitt sommarhus i Torekov med textil, färg och ohämmad inredningslust. »För mig är det viktigt att skapa liv och lekfullhet hemma.«

Anne Nyblaeus

Det senaste året har varit både roligt och intensivt för Cathy Nordström. I vintras lanserade hon en tapet- och textilkollektion med mönster hon ritat själv, och dessutom har hon och hennes man Erik skaffat ett efterlängtat sommarställe i Torekov, efter att först ha tillbringat uppväxtens somrar här med syskon och föräldrar, och sedan hyrt hus här under flera år.

- Jag älskar Skåne och mår som bäst här. Vi åker till Torekov så fort det blir tillfälle och firar gärna somrar, höstlov, jullov och påsklov här.

Till vardags bor Cathy på Lidingö, där hon också har sin studio, men en invändig total renovering av huset i Torekov har engagerat henne under det gångna året och lett till många skånevistelser. 

Cathy Nordström. Foto: Anne Nyblaeus
Redan i hallen blir det tydligt att här bor en som älskar färg och mönster. Välkomnande och trivsamt med Cathys bladmönstrade tapet Blanche och en blåmålad pärlspontspanel. Foto: Anne Nyblaeus
En handjagad äldre vattenpump pryder gårdsplanen framför 70-talsvillan i Torekov. Foto: Anne Nyblaeus
I vardagsrummet står hissgardiner i olika höjder för att skapa linjespel i rummet. Howardfåtöljerna är klädda i Cathys tyg Spotty, den gulmönstrade kudden är hennes Gingham sunflower och den gröna leopard- och blommönstrade kudden är Florence, döpt efter farmor. Soffbord från Ellos, 90-talslampor köpta av en holländsk antikhandlare och matta i Cathy Foto: Anne Nyblaeus

- Till skillnad från vårt hus på Lidingö, som har en lite lugnare inredning, ville jag inte ha några begränsningar i detta hus. Eftersom vi inte bor här permanent har jag tillåtit mig att göra val som jag kanske inte skulle göra hemma i Stockholm. Josef Frank sa ungefär såhär, att väljer du saker du tycker om blir det ett personligt och harmoniskt hem, och det är ett motto jag gärna följer. Jag har inte tänkt så mycket utan låtit loppis- och auktionsköp fylla huset allteftersom. Själv blir jag väldigt berörd av möbler och tavlor där man hittar en text på baksidan eller undertill som berättar en historia om tidigare ägare. Och adrenalinpåslaget när man kliver in på en bra loppis är inte att leka med!, säger Cathy.

Cathy hade som mål att inreda med så mycket begagnat som möjligt. Och det skulle absolut vara mycket mönster! Huset funkar även som ett showroom och är fyllt av Cathys egna tyger och tapeter. Varje rum har sin speciella karaktär med mönsterglada tapeter i olika nyanser av blått, grönt, rött och gult. Ränder avlöser prickar, blommor och leopardmönstrat, och på golven ligger randiga mattor i klara grundfärger, även dessa designade av Cathy.

Det är en ynnest för mig att få hålla på med något jag brinner för.

- Det är en ynnest för mig att få hålla på med något jag brinner för, säger Cathy. Inredaren Beata Heuman säger att varje rum borde sjunga, och så tänker även jag! Varje rum i ett hem har sin själ och sitt uttryck, till och med tvättstugan kan ha sin personliga prägel.

Huset i Torekov byggdes 1978 och ligger på en återvändsgata där alla hus ser likadana ut. Till skillnad från de övriga är detta hus större med 230 kvadratmeter och en tillbyggnad på framsidan som får huset att mer likna en gård.

Hallen har försetts med blå panel och Cathys tapet Blanche. Trasmattor från Helena Rääf. Foto: Anne Nyblaeus
Det soligt inredda gästrummet på övervåningen har vitmålade takbjälkar, matta i Cathys egen design och ett gult quiltat överkast från USA. Kuddarna matchar i Cathys tyg Marianne. De randiga hissgardinerna fyndade Cathy på Blocket och de båda olika nattduksborden är köpta på loppis. Foto: Anne Nyblaeus
Platsbyggd blåmålad bokhylla i biblioteket/tvrummet. Fåtöljen är tapetserad i Cathys eget tyg Barbro och kudden är sydd i tyget Faye. Foto: Anne Nyblaeus
Gästtoaletten har tapetserats med Cathys mönster Lanka. Spegel från Indiska. Foto: Anne Nyblaeus

Först, möter en lång hall där de tidigare vita väggarna försetts med blåmålad panel och ekbladsmönstrade tapeter från Cathys kollektion. Masterbedroom ligger i slutet av hallen, med fönster som vetter mot trädgården.

Efter att ha jobbat som grafisk designer och mönsterdesigner i över tio år, både i Stockholm och New York där Cathy och hennes man bodde under några år, längtade Cathy efter att göra något som hon verkligen brann för. Så såddes fröet till att starta en egen tapet- och textilkollektion.

- Medan jag lyssnade på en massa olika poddar om design, business och varumärkesbyggande tog min affärsidé långsamt form. Min målsättning var att starta ett företag med tyger och tapeter producerade i Sverige med fokus på hantverket, processen och människorna som faktiskt trycker textilierna. Jag fick kontakt med fantastiska Frösö handtryck och Ulricehamns tapetfabrik, som i dag trycker mina kollektioner och gör ett helt makalöst arbete. Riktiga eldsjälar!

Tygerna trycks för hand med en ram för varje färg, helt enligt gamla hantverkstraditioner. Tapeterna trycks med tapetvalsar, en för varje färg. Att producera på detta vis, i Sverige, är kostsamt, men Cathy är övertygad om att fler människor än hon längtar efter lokalt producerade varor, hantverk och kvalitet. Själva linnet som tygerna trycks på kommer från anrika Libeco i Belgien. Dessvärre har alla svenska väverier lagt ned och de som finns kvar väver inte tyger lämpliga för möbler.

I hallen hänger det mesta som behövs när man ska promenera ner till stranden för ett morgondopp. Foto: Anne Nyblaeus
Matplatsens klassiska Leksandsstolar har målats röda och klätts med Cathys tyg Faye. Taklampa från Blue window inredning på Lidingö. Mattan är specialdesignad av Cathy. I det antika skåpet förvaras porslin och mönstrade bordsdukar. Foto: Anne Nyblaeus
Enda åtgärden i köket har varit att klä in väggarna i ljus pärlspont för att få ett lite mer lantligt uttryck. Foto: Anne Nyblaeus
Hemmets hjärta är det stora ljusa rummet på bottenvåningen med kök, matsal och vardagsrum i ett. I mitten står en fungerande öppen vedspis. Foto: Anne Nyblaeus

Med envishet och disciplin har Cathy lyckats skapa sig ett namn, framförallt med hjälp av Instagram som varit en fantastisk plattform för att nå ut till kunder världen över. Att ta fram egna mönster som skapar ett varmt och ombonat hem har varit en dröm som nu blivit verklighet. 

Till höger om den långsmala hallen finns ett tv-rum med inbyggda bokhyllor, och till vänster kommer man in i hjärtat av hemmet, ett stort ljust rum med kök, matsal och vardagsrum, naturligt avdelat med en öppen spis mitt i rummet.

- Köket var jättefint så vi har behållit det, och bara lagt till pärlspont på väggarna för att få en mer lantlig karaktär.

På övre plan finns barnens rum och gästrum. På sängarna i alla rum ligger antika handsydda quiltar, en annan av Cathys passioner, som hon köpt från USA. I ett allrum har hon låtit göra en sängalkov med snygga draperier i en kombination av blom- och leopardmönstrat. Här brukar barnen och deras vänner sitta och mysa framför tv:n som dolts upphängd i utrymmet.

- Ett av de viktigaste kriterierna när jag ritar ett textilmönster är att jag själv vill använda det hemma. Om jag tvekar, lägger jag undan det ett tag för att kanske arbeta om det senare.

Blåmålad pärlspont syns även i ett av gästrummen, här matchad med tapet från Helene Blanche. Mattan är egen design, liksom kuddarna Faye och Barbro. Quilten på sängen är ett av Cathys inköp från USA. Foto: Anne Nyblaeus
Det gulmålade bordet på lejontassar har Cathy fyllt med loppisfynd, snäckor och familjefoton. Bambuspegeln är köpt på auktion. Foto: Anne Nyblaeus
I sängalkoven brukar barnen ha tv-mys. Draperier, kuddar och matta i Cathys egen design. Foto: Anne Nyblaeus
De gula färgklickarna i badrummet är just sådana inslag som Cathy tycker ger liv i ett rum. Mönstrat golv från Stiltje. Foto: Anne Nyblaeus

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Mönstermix med harmoni

1. Färgstyrkeprov

Klara pasteller, milda grågröna eller gråblå nyanser tillsammans med dovt rött, klarrött och gult samt en starkt röd kulör. Alla färger samarbetar välavvägt för harmonins skull.

Tv-rummets kinesiska blå porslinsurnor plockar upp det blå i hallen. Foto: Anne Nyblaeus

2. Mönstereldorado

Friskt vågat, allt vunnet vad gäller mönstermixen. Här hittar vi randigt, rutigt och blommigt i nära nog alla rum.

Hur många kuddar och mönster ryms i en soffa? Svar: Så många du vill! Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

3. Textiltycke

Vi kan konstatera att tapet, matta och textil i olika mönsterkonstellationer fungerar finfint när de används med känsla för harmonierande färger. Notera de quiltade överkasten som läckert bryter av.

Mixade mönster i harmoni i Cathys och Eriks sovrum med tapet av William Morris och sänggavel klädd i tyget Gingham. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

LÄS MER: Sluttande tomten blev drömterrass med pool, pergola och utekök med tre grillar

LÄS MER: Dukat för sommarkväll och skärgårdsmiddag hos toppfloristen