Rebeccas och Gustens sommarhus är beläget i hjärtat av Roslagen, strax utanför Norrtälje och omgivet av skog, hav och loppisar.

Modernt möter vintage i parets skärgårdsdröm: ”Så kära i vårt lantställe”

Modern arkitektur möter charmig vintageinredning hos Rebecca Klarström och Gusten Dahlin på Hattudden i Roslagen. Det havsnära läget inbjuder till svalkande bad medan den stora ombonade altanen är som gjord för avkopplande umgänge i solen.

Anna Mård

Vi är i hjärtat av Roslagen på Hattudden vid Norrtäljeviken som kantas av badbryggor och båtplatser. Rebecca Klarströms och Gusten Dahlins sommarhus ligger bara ett stenkast från vattnet.

– Det är så underbart att ha havet så nära oss. En stig genom skogen leder ner till sandstranden med en fin badbrygga, säger Rebecca, och visar oss runt i den lummiga trädgården.

Den fina naturtomten ger huset en rofylld inramning. Altanen fungerar som ett extra rum under sommarhalvåret. Foto: Lina Eidenberg Adamo
På altanen tillbringas mycket av tiden soliga sommardagar. Rottingmöbler av alla de slag är favoriter här. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Att baka hör till Rebeccas favoritsysslor i sommarhuset. Här bjuds det på paj av trädgårdens egen rabarber. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Det är bara tredje sommaren som hon och Gusten tillbringar i sitt sommarhus men de har redan hunnit med att renovera i huset, anlägga en köksodling och bygga en ny generös altan.

– Vi rev den gamla altanen som fanns här och byggde en betydligt större. Vi vill ha sociala ytor att umgås på eftersom vi älskar att bjuda ut våra vänner och ha härliga middagar. Tanken är även att det ska få plats ett murat utekök här i framtiden, säger Rebecca.

Rebecca Klarström & Gusten Dahlin

Ålder: Hon är 29 år, han är 32 år.

Yrke: Hon driver ett läkarbemanningsföretag samt har en vintagebutik. Han är programledare på TV4 och C More och driver fotbollspodden Tutto Balutto.

Bor: I lägenhet i Stockholm och i ett 64 kvm stort sommarhus byggt 2008 på Hattudden i Norrtälje.

Just nu: Bygger ett orangeri i trädgården som kanske ska inhysa en liten sommarbutik i framtiden.

Instagram: @petitebouvin

Allt började med att hon såg att huset på Hattudden var till salu.

– Vi var egentligen inte alls på jakt efter något hus. Men jag hänger mycket på Hemnet eftersom jag älskar att se hur folk inreder sina hem. Det brukar få min inspiration att flöda, säger hon.

Trots att väggarna var röda, blå och gula såg jag precis vad jag kunde skapa här med enkla medel

Rebecca visade annonsen för Gusten och till sin stora förvåning så ville även han gärna titta på huset.

– Jag ringde upp mäklaren direkt och bokade en förhandsvisning redan dagen efter. När jag sedan fick se huset på riktigt blev jag förälskad direkt, främst i de enorma fönstren och i takhöjden. Trots att väggarna var röda, blå och gula såg jag precis vad jag kunde skapa här med enkla medel, säger hon.

Badviken med den fina sandstranden når man via en stig genom skogen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Den lantligt romantiska känslan går igen i hela huset. Kök och matplats har en härlig utsikt över trädgården. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Den höga takhöjden och de stora fönsterpartierna fick Rebecca och Gusten att falla för sommarhuset. Korgstolar och loppisfyndade pinnstolar bidrar med charmig patina. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Det var flera spekulanter på förhandsvisningen och Rebecca förstod att det skulle bli mycket folk på den ordinarie visningen.

– Vi ville ha huset så vi vågade inte vänta. Vi la ett dolt bud och kom överens med säljarna, säger Rebecca.

Några dagar senare så skrev de på papperen, och från att, som de beskriver det, ha haft tummen mitt i handen var de nu husägare.

– Men jag är en person med en allting-löser-sig-inställning. Det är när man tvingas sätta sig in i nya saker, allt från altanbyggen till avloppstankar, som man lär sig, säger Rebecca.

Eftersom huset byggdes 2008 var det i mestadels prima skick, vilket gjorde att Rebecca och Gusten kunde fokusera på det roliga, som exempelvis att välja målarfärg. Samma dag som de fick nycklarna till det 65 kvadratmeter stora huset målades alla väggar i det stora rummet om, och från blått och rött gick det till vilsamt och levande med ljus helmatt kalkfärg. Ett annat projekt blev att slipa trätrappan som leder upp till loftet och måla den vit.

Det begagnade vitrinskåpet har Rebecca målat om i en somrigt ljusgrön kulör. Brödspadar och urna är från Rebeccas egen butik. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Vackra gamla urnor sprider stämning i alla rum. Trappan som leder upp till loftet har målats somrigt vit. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Torkad lavendel bildar ett väldoftande blickfång i det ombonade sovrummet. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Lina Eidenberg Adamo

– Bara genom detta förvandlades hela känslan i huset. Det blev verkligen precis som jag hade tänkt mig, säger Rebecca, som har fått smak för ett annat slags inredning sedan hon tog över sommarhuset. Här på Hattudden präglas inredningen av en mysig, lantlig och ombonad känsla, gärna med hjälp av antika möbler och föremål.

Jag älskar att ställa frågor och höra historien bakom möblerna när jag får chansen

– Här fick jag en chans att inreda något helt annat än vad jag hittills gjort i lägenheten i Stockholm. I samband med husköpet öppnades mina ögon ordentligt för antika möbler och ting. Jag älskar att ställa frågor och höra historien bakom möblerna när jag får chansen.

Rebecca har åkt långa vägar för att få exakt det hon vill ha i möbelväg, det Blocketfyndade gamla köksbordet köptes exempelvis i Jönköping.

– Och det var tur att vi åkte ner dit för under den resan sprang jag även på slaktbordet som blev ett fint soffbord och nu är min absoluta favoritmöbel i hela huset, säger hon.

Det är de noga utvalda detaljerna som skapar den ombonade känslan i hemmet, där patinerat trä av alla de slag harmonierar med vackra linnetyger, somriga trasmattor och gammalt fint porslin.

– Under min första sommar i huset åkte jag runt på loppisar och gårdsbutiker varenda dag. Äntligen hade jag en plats att fylla med charmiga loppisfynd, som fina gamla tallrikar som andas gamla minnen från mormors kök, säger Rebecca.

En bukett ängsblommor i vitt och gult gör sig bra på byrån. Den fina spegeln är köpt på nätauktion. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Vackra naturmaterial i milda toner gör soffhörnan ombonad. Det runda fönstret drar blickarna till sig. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det var under en av sina loppisturer hon fyndade sin allra första antika brödspade. Det skulle bli startskottet för en ny verksamhet för Rebecca som i dag har hela sommarhuset fullt av brödspadar. De är flera hundra år gamla och ingen är den andra lik.

– Jag blev helt förälskad i vackra gamla brödspadar och drömmen om att skapa min egen butik började växa fram. Jag ville dela med mig av inspiration och vackra saker.

Rebecca, som till vardags driver ett bemanningsföretag för läkare, gjorde slag i saken och startade en butik kopplad till Instagramkontot Petite Bouvin. Namnet betyder liten vintagebutik på franska.

– Butiken är mitt kära lilla sidoprojekt. Det ska alltid vara litet och personligt med mycket hjärta och själ, säger Rebecca som har fått bra respons på sin idé.

Rebeccas loppisfavoriter i Roslagen:

Björknäsladan i Björknäs. Här jag har köpt många fina gamla glas, kaffekoppar, en cykel och trasmattor. En sommarfavorit!

Pingstkyrkans second hand. En bra andrahandsaffär i Norrtälje, där man oftast kan hitta fina gamla möbler.

Returskänken i Norrtälje. Här hittar man gamla vackra bestick, kaffekoppar och annat porslin. Ett favoritställe för att köpa unika äldre vinglas.

Mormors prylar. I Norrtälje finns även denna lilla butik som bjuder på riktig nostalgi. Priserna är högre än på loppis men du kan verkligen få tag på fina saker, exempelvis porslinsklassiker från Rörstrand och Gustavsberg.

Nedergården Gammalt & Nytt i Rånäs. Här kan man ta en mysig fika i trädgården och fynda både gammalt och nytt. Här köpte jag min allra första gamla brödspade.

Det visade sig finnas många som tycker om antika brödspadar. I dag säljer hon även keramikurnor och andra utvalda loppisfynd i sin shop.

– Jag säljer unika saker som jag själv fyndat på loppis och som jag vet är svåra att få tag på, säger hon.

Än så länge så säljs varorna bara via Instagram men i framtiden drömmer Rebecca om att ha en liten sommarbutik här på lantstället.

Nästa mål inne i huset är att renovera sommarhusets gamla kök.

– Jag drömmer om ett grönt kök med massiv ekskiva och vackra pelargoner. Men det får räcka med ett större projekt per år. Vi vill ha tid för lugn och ro också när vi är här, säger Rebecca, som i sommarhuset gärna kopplar av med att baka. Av rabarbern som växer vid huset blir det goda pajer att avnjuta i trädgården.

– Vi är båda så kära i vårt lantställe och åker hit så ofta vi kan. Lugnet här ute omfamnar en som en varm kram varje gång vi kör in på vår grusväg. På lördagarna promenerar vi till Björknäsladan ett stenkast från vårt hus där det är loppis varje lördag. Det är vår mysiga sommartradition, säger Rebecca.

 

LÄS MER: Familjen renoverade sekelskiftesvillan och uppfyllde sin lantliga husdröm 

LÄS MER: 5 lantliga inredningsstilar att inspireras av i sommar