Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Patric Johansson

Minilägenhetens ytor är utnyttjade till max: "Som att bo i en koja"

Ytan är maxad och trivseln är på topp. Hos Mikaela och Wilhelm vid trendiga Telefonplan finns allt man behöver – på 35 kvadrat som känns större.

I sju år pendlade Mikaela Falk och Wilhelm Broman mellan Åre och Stockholm, ”för vi ville åka snowboard”, men när de ledsnat på de halvkalla somrarna i Jämtland fick de låna en kolonistuga i Stockholms södra utkanter och så småningom hamnade de i storstan på heltid.

Nu stortrivs de i sin lilla lägenhet i ett 40-talshus vid Telefonplan i sydvästra Stockholm.

– Det är som att bo i en liten koja, säger Mikaela.

På 35 kvadratmeter med helt öppen planlösning får de plats med allt. Och ytan är maximalt utnyttjad. I väggen mellan sovalkoven och den lilla vardagsrumsdelen har ett hål tagits upp, för att få in mer ljus i lägenheten. Soffan är vänd mot den stora öppningen mot köket, så att man ska kunna umgås mellan ”rummen”. Vid det runda köksbordet kan åtta personer sitta.

– Vi har ofta kompisar här och det är viktigt att alla kan få plats, säger Mikaela, som har byggt köksbordet själv.

I köket har Mikaela byggt bordet och gjort lampan. ”Det var en skoluppgift. Jag klädde en rund form med gipsbindor”, säger Mikaela som läser design och arkitektur på Nyckelviksskolan. Foto: Patric Johansson
Prickigt porslin från Housedoctor, glas från Ikea och rund ask i porslin från Designtorget. Foto: Patric Johansson
Kaklet på vardagsrumsväggen fanns när Mikaela och Wilhelm flyttade in. De gillade det, så det fick sitta kvar. Foto: Patric Johansson
Väl utnyttjad takhöjd. Mikaela och Wilhelm har byggt köksskåp hela vägen upp. Foto: Patric Johansson
Stilen hos Mikaela Falk och Wilhelm Broman är avskalad, för att lägenheten ska kännas större. Foto: Patric Johansson

Hon och Wilhelm har byggt mycket annat av inredningen också. Mikaela går en förberedande utbildning i design och arkitektur på Nyckelviksskolan. Drömmen är att utbilda sig vidare inom inredningsarkitektur och möbeldesign, på Konstfack eller Malmstensskolan. Wilhelm är projektledare på ett företag som bygger inredning till butiker och mässor.

Så intresset och kunskapen finns där, och det har bland annat resulterat i smart förvaring. Till exempel i sovalkoven, där sängen är upphöjd och vilar på jättestora förvaringslådor som de gjort själva, och i köket, där de byggt skåp som går ända upp till taket. Allt för att ta vara på varenda centimeter.

Vi har ofta kompisar här och det är viktigt att alla kan få plats

– Vi har fortfarande en del saker vi vill fixa, som att byta golv. Det är klickgolv nu, som den förra ägaren la in, men vi vill ta bort det och se vad som finns under. Ha brädgolv och skapa lite stugkänsla. Det skulle vara mysigt att ha det så fast man bor i stan, säger Mikaela.

Färgskalan är enhetlig. Vitt på väggarna och en del detaljer i plywood, som köksluckorna. Den senapsgula soffan är den enda riktiga färgklicken. Kakelväggen i vardagsrumsdelen hade den förra ägaren satt upp. Kanske lite udda, men Mikaela och Wilhelm gillade den, så den fick sitta kvar.

– Det behöver vara avskalat för att lägenheten ska kännas större, säger Mikaela.

Planlösningen är helt öppen. Sitter man i soffan är man med på allt som händer i köket, som skymtar till vänster. Foto: Patric Johansson
Hålet i väggen till sovalkoven gör lägenheten ljusare. Foto: Patric Johansson
Vill man ha lite avskildhet finns en rullgardin att dra ner. Foto: Patric Johansson
Det prickiga porslinet kommer från Housedoctor. Foto: Patric Johansson

De går en balansgång mellan avskalat och rörigt också när det gäller mängden prylar, men båda två gillar att de inte får plats med så mycket.

– Det är ett sådant överflöd i hur folk lever. Det är viktigt för oss att man kan bo litet med enkel inredning och ha det bra.

På somrarna bor Mikaela och Wilhelm ännu mindre, i samma kolonistuga på 26 kvadratmeter som först tog dem till Stock- holm från Åre.

– När man flyttar sitt bohag mellan boendena märks att man inte har så mycket grejer. Det är en härlig känsla.

Men ibland önskar Mikaela att de bodde större.

– Det går ju inte att möblera om här. Flytta växter fram och tillbaka, det är det man kan göra.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Karolina Karlsson

Mikaela och Wilhelm är mästare i konsten att få en liten lägenhet att kännas luftig och välinredd. Genom att skala ner, och bort, samt nyttja en enhetlig färgskala har de skapat ett hem som känns väl sammanhållet och harmoniskt.

1. Ljust trä
Matplatsens möblemang, bambulampan samt köksluckor, satsbord och hyllor av plywood – alla går de i samma färg. Att allt trä håller en ljus färgton skapar en sammanhållen känsla. Detta förstärks av att alla väggar är vita och att kökets vita kakel med svarta fogar följs upp i vardagsrumsdelen. Enhetligheten gör att man helt undkommer känslan av studentlya som riskerar att drabba små lägenheter.

2. Rumsskapare
Två karaktärsstarka lampor bildar centerpieces i den öppna plan-lösningen och hjälper till att skapa två olika ”rum i rummet”. Även den väl tilltagna sisalmattan vid soffan har en rumsskapande effekt.

3. Smart nyttjad yta
Tre grundpelare när det gäller compact living är möbler med dubbla funktioner, dold förvaring och utnyttjad takhöjd. Här får piedestaler och satsbord vid behov agera sittplatser när man blir många till middag. I köket går skåpen ända upp till taket och sängens podium sväljer en hel del – allt för maximal förvaring.

Foto: Patric Johansson
Foto: Patric Johansson
Foto: Patric Johansson

 

Ur Sköna hem nr 2 2018.

LÄS MER: 16 idéer för små badrum – allt från förvaring till stil
LÄS MER: Sobert & smått – minilyan på 43 kvm som maxar stilen på liten yta 

_________________________________________