Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Milda pasteller med kontraster i svart – vackert på Norr Mälarstrand

Välj med hjärtat, strunta i vad som är trendigt och möblera om ofta! Så lyder inredaren Sofias bästa inredningstips. Själv satsar hon på glamour – det ger energi när högarna med smutstvätt växer.
Ett stänk hollywoodglamour i vardagen

Det behövs inte så mycket för att väcka livsgnistan i ett hem, säger inredaren Sofia Jakerson-Tretow. Hon talar om lägenheten hon delar med sin make och en tioårig dotter, belägen på Norr Mälarstrand i Stockholm.

Vad ger mer Hollywoodkänsla än en strålkastare i vardagsrummet? Denna är från Spotlight. Den välvda howardsoffan, från The home, är placerad som en famn med fönstret som en tavla bakom. Bord från PB home och pallar, Day home. En pampig taklampa tillför glamour, Kristallkronan är från Mathilde. Gardinernas rosa nyanser fångas upp av kuddar i samma tyg i soffan, en enkel detalj som ger exklusiv känsla.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

”Låt konsten ta upp färgerna från möblerna och häng den i ögonhöjd.” Sofia jobbar gärna med kontraster och det mörka fotografiet från Yellowkorner bryter av, tillsammans med ett svart bord, mot allt det ljusa på ett genomtänkt sätt.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

”Häng gardinerna så högt upp det går och ända ned till golvet”, tipsar Sofia. Arbetsplatsen har ryggen mot fönstret och uppsikt mot dörrarna in i rummet. Bord från Mio, stol från PB home och gardiner från Himla.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Sofia ville att sovrummet skulle vara en fortsättning på vardagsrummet och följa samma färgskala med ljus bas och skarpa kontraster i svart, på sängbord, tavlor och matta. Överkast från Newport collection, mattan från Layered.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

En härlig kontrast mot de räta linjerna i sovrummet är den lilla soffan från Mathilde med sina kurviga detaljer och utsirade dekor.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Sänggaveln i barnrummet har Sofia gjort själv. Matta från Layered, dockskåp från Syster lycklig, tygpåse med nalle från Tellkiddo, bordslampa från Olsson & Jensen, pall från Zara home.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Den svarta spisen kommer från Lofra.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Väggen till den gamla jungfrukammaren revs för att skapa ett större kök.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

Matplatsen är inredd med rustika detaljer som ett antikt slagbord och lampa från Antika lampor.

Foto: Cecilia Möller /info@ceciliamoller.com

En vacker våning med utsikt mot vattnet från alla fönster, dock inte fullt så attraktiv när hon första gången besökte den. Badrum och kök var visserligen renoverade någon gång under 1990-talet, men i övrigt hade ingen gjort något sedan byggåret 1931. Men de inrökta, nikotingula väggarna och slitna ytorna var inget som avskräckte.

– Ommålning är det som har störst genomslagskraft när det gäller att blåsa liv i gamla lägenheter. Det är som att de börjar andas igen, säger Sofia, som valde milda färger för få in ljuset.

Som inredare och stylist med egna företaget Tretow deco, hade Sofia inga problem att se potentialen i den 155 kvm stora lägenheten. Eftersom tre av rummen ligger i fil var det viktigt att rummen skulle hänga samman och ha samma stil. Färgvalen skulle vara harmoniska och samstämda. Med samma färgskala är det också möjligt att låta detaljerna flytta runt när man vill förändra inredningen, i stället för att köpa nytt.

– Flödet mellan rummen måste fungera, tycker Sofia. Om inte rummen talar med varandra och hänger ihop sinsemellan  blir jag störd av de olika energierna. Jag vill inte att rummen ska se likadana ut såklart, men jag vill att de har ett inbördes släktskap. Det är också viktigt att känna in bostaden, se vad den behöver för att framhävas på bästa sätt. Man måste ofta flytta runt möblerna ett par gånger innan de faller på plats. När det blir rätt känns de formstöpta just där, som en pusselbit som hittar sin rätta plats. Och att ge föremålen nytt liv genom att flytta runt dem är ju ett smart val både med tanke på miljön och plånboken.

Planen för inredningen var att skapa en känsla av Hollywoodglamour i vardagen. En omfamnande och mysig oas att landa i, efter en tuff dag på jobbet. Färgskalan går från tufft svart till mjukt grått och dimmigt rosa.

– En vacker miljö ger mig ro, säger Sofia. Jag orkar inte med sladdhärvor på golvet eller andra störande prylar, det tar för mycket energi. Blickfång av skönhet ger energi när smutstvättshögen blir för stor. Jag ville att stilen skulle vara mjuk och inbjudande, men med skarpa kontraster i material och mönster.

Se ditt hem som filmen där du spelar huvudrollen, det är din scen

Sofias motto är: ”Inspireras gärna av andra, men låt det du älskar inspirera dig ännu mer!” Hon menar att omgivningens åsikter ofta hämmar kreativiteten och att det är lätt att gå vilse bland alla olika trender och stilar. Men om man struntar i att man är ensam om att gilla en sak, och i stället väljer med hjärtat, blir det oftast bra ändå. Det spelar ingen roll om det råkar vara otrendigt just nu.

– Älskar du det? Blir du glad när du ser det, är det rätt för dig och ger dig bra energi, säger Sofia. Se ditt hem som filmen där du spelar huvudrollen, det är din scen och du är dessutom scenografen!

Ett annat av Sofias inredningstips är att tänka på kontraster i material och form. Hårt mot mjukt, rakt mot kurvigt, högt mot lågt.

– Jag älskar till exempel kurviga möbelben, det är min grej, och jag kör stenhårt på det. Men ibland kan man behöva kontra med något som är tvärtom – i mitt fall till exempel en modern lampa till min älskade Chippendalefåtölj – för att det kurviga ska komma fram och inte kvävas av andra kurviga detaljer.

– Tänk även på att köpa mattor som är tillräckligt stora, fortsätter Sofia. En liten matta som bara soffbordet får plats på kan få det att se ut som om rummet har för korta byxor. Tänk Hollywoodglamour med lyxigt stora mått. Om du bara vågar ta i, blir det mycket bättre!

Styling: Emma Olai Text: Tina Ågren Foto: Cecilia Möller

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!