Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kottla gård är en av Lidingös bäst bevarade gårdar, och har varsamt renoverats av Mikael Lövgren, som bor där med sin fru Jennie.
Kottla gård är en av Lidingös bäst bevarade gårdar, och har varsamt renoverats av Mikael Lövgren, som bor där med sin fru Jennie.
Kottla gård är en av Lidingös bäst bevarade gårdar, och har varsamt renoverats av Mikael Lövgren, som bor där med sin fru Jennie.
Kottla gård är en av Lidingös bäst bevarade gårdar, och har varsamt renoverats av Mikael Lövgren, som bor där med sin fru Jennie. Foto: Anne Nyblaeus

Mikael räddade 1700-talsgården på Lidingö från förfall

Mikael Lövgren har renoverat sin praktfulla villa på Lidingö efter konstens alla regler. Inredningen är inspirerad av Medelhavets vibrerande färger.

Anne Nyblaeus
Maria Boström

Tjugofem år har gått sedan finansmannen och entreprenören Mikael Lövgren tog över Kottla gård. Han hade just blivit klar med en omfattande renovering av en våning på Östermalm, när denna byggnadspärla dök upp på marknaden. Det var kärlek vid första ögonkastet och östermalmsvåningen gick direkt till försäljning.

– Första gången jag fick se huset gick tankarna till någon berättelse av Astrid Lindgren, minns Mikael. En grusgång ledde upp till det vackra gamla huset med snickarglädje och utsikt över Kottlasjön. Jag blev absolut helt tagen av hela scenariot.

Den praktfulla eken har många hundra år på nacken och stammen mäter drygt nio meter i omkrets! Foto: Anne Nyblaeus
På den härliga verandan står inbjudande korgmöbler. Blir det kyligt kan man svepa in sig i plädarna från spanska Ezcaray. Foto: Anne Nyblaeus
Köket är husets mest moderniserade rum. Väggarna har klätts i likadan sten, White Macauba kvartsit, som på bänkskivorna. En äldre spis har bevarats. Den färgglada brödrosten är designad av italienska modeduon Dolce & Gabbana för Smeg. Ekparketten i fiskbensmönster är nylagd. Foto: Anne Nyblaeus

Den herrgårdsliknande byggnaden härrör från senare delen av 1700-talet och räknas till en av Lidingös bäst bevarade gårdar. Under slutet av 1800-talet tillkom de praktfulla träverandorna med snickarglädje.

På den lummiga tomten som sluttar ner mot sjön ståtar dessutom Lidingös äldsta ek.

– Flera hundra år gammal och över nio meter i omkrets, säger Mikael.

Hans kärlek till platsen består än i dag. Det 520 kvadratmeter stora huset (inklusive källaren) har genomgått varsamma renoveringar. Fastigheten klassas som ”kulturhistoriskt omistlig” och intresset för bevarande är stort hos Mikael och hans fru Jennie.

– Gamla byggnader är en av mina passioner, säger Mikael. Men självklart har jag tagit hjälp av erfarna människor med kunskap om gamla hantverkstraditioner. Länsantikvarien har involverats och vi har haft ett nära samarbete med arkitekten Johnny Andersson från Jordens arkitekter.

Fördelen med så här gamla hus är att de är välbyggda och håller hög materialkvalitet. Man har inte tagit samma genvägar som i moderna byggen för att hålla nere kostnaderna

Huset var i ett bedrövligt skick när Mikael tog över. Det läckte från taket, våtutrymmena var anfrätta av mögel och vattenskador, och väggarna var tapetserade med vävtapeter som lossnat.

– Det var ingen skön syn, men jag såg absolut potential i projektet. Vi fick göra en renovering ända från grunden. Väggar och grundstockarna behöll vi, men mycket av interiören gjordes om. Fördelen med så här gamla hus är att de är välbyggda och håller hög materialkvalitet. Man har inte tagit samma genvägar som i moderna byggen för att hålla nere kostnaderna.

Den specialtillverkade sittpuffen i orangeröd sammet lyser upp i biblioteket där Mikael låtit platsbygga bokhyllorna med pärlspont på baksidan. Soffborden är från Oscar & Clothilde. På golvet en antik matta. Foto: Anne Nyblaeus
Moderna ljuslyktor i roséguld från Skogsberg & Smart under hissgardiner i vitt linne i 1700-talsstil. Foto: Anne Nyblaeus
Från hängstolen i den månghundraåriga eken kan man njuta av den parkliknande trädgården. Foto: Anne Nyblaeus
Uppdukat för kaffepaus på verandan. Foto: Anne Nyblaeus

Renoveringen tog ett och ett halvt år att genomföra. Ursprungsdispositionen har bevarats med undantag för köket.

– Jag ville bibehålla indelningen som var praxis på den tiden i stora hus. Man valde då att hålla isär rummen och man umgicks i flera rum. Det enda rum vi byggt om helt och hållet är köket där vi slog ut väggar och gjorde om till modern standard. Men självklart har jag behållit valda delar, som den gamla spisen och den flera hundra år gamla köksdörren med alla olika målade färglager. Det ger det nya köket karaktär.

Medelhavet är en av mina absoluta favoriter på jorden, och jag har inspirerats av stilarna där, som är betydligt mer avslappnade, personliga och färgrika än i Sverige

Till interiörerna har Mikael haft hjälp av inredaren Tekla Severin från Jordens arkitekter, och de har gemensamt gått igenom färger och textilier.

– Medelhavet är en av mina absoluta favoriter på jorden, och jag har inspirerats av stilarna där, som är betydligt mer avslappnade, personliga och färgrika än i Sverige. Jag älskar att titta på arkitekturprogram på teve, men kan ibland bli trött på att det enda som visas är det ljusa nordiska – presenterat av svartklädda arkitekter. Jag föredrar färg och det märks i vårt hem.

Det är egentligen bara köket som är vitt. Salonger, matsalar, hallar och bibliotek är målade i ljust gröna nyanser som passar bra till den äldre arkitekturen, och skapar en mild bakgrund till den färgstarka inredningen.

Vardagsrummet ligger i fil med biblioteket.Mikael har varit engagerad i inredningen, men fått hjälp av inredaren Tekla Severin från Jordens arkitekter. Den färgstarka konsten är Andy Warhols Ingrid Bergman-porträtt och till höger en tavla av Frank Bowling. Ljuslila soffor från Moooi. Foto: Anne Nyblaeus
Parets sovrum är inrett i gustaviansk stil. Milda grå toner har kontrasterats med varmorange och fåtöljen gar fått klädsel i neonröd sammet. Tavlan bakom är av danske konstnären Peter Bonde. Foto: Anne Nyblaeus
I hallen har målningens varmgula toner tagits upp i den gustavianska karmstolen klädd i lejongult linnetyg. Genom dörröppningen ses vardagsrummet med taklampan Vertigo pendant lamp från Petite friture och rosa plastpallar från Nordiska galleriet. Foto: Anne Nyblaeus
Till matsalen valde Mikael en lugn aquafärg som blir en perfekt bakgrund till den citrongula runda mattan under matbordet, till väggarnas antika porträttmålningar och konsolbordet i guld med skiva i carraramarmor. Stolar och bord från Max Alto. Foto: Anne Nyblaeus

I hallens väggfält finns infällda gamla väggmålningar som restaurerats. Gustavianska karmfåtöljer klädda med brandgult linnetyg ger accentfärg i hallen där stengolvet är full av fossiler. Från hallen nås den stora salongen och ett fyrverkeri av färger, som en rosafärgad orientalisk matta och kapitälformade rosafärgade pallar i plast.

I biblioteket dominerar varmt rött och orange i brända toner och en blandning av klassiska och moderna möbler. Matsalen har en stramare grön väggton. En citrongul rund matta dominerar rummet, och äldre porträttmålningar varvas med modern konst.

– Konst är en annan av mina passioner, säger Mikael. Jag började köpa konst när jag var 16 år, och efter ett sommarjobb köpte jag min första Andy Warhol för lönen, då var jag 20 år. I dag tycker jag om att hitta nya, unga konstnärer som ännu inte uppmärksammats. Det är en utmaning att känna efter vad som kan bli något i framtiden. Jag är nyfiken av mig och är inte så intresserad av att göra de självklara valen.

I ovanvåningens trapphall sitter ännu en målning med pompeijanskt motiv. De är signerade 1854 av Vogt, en kringresande konstnär som gjorde väggmålningar på slott och herresäten. Teverummets generösa soffor är från Living divani. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus / BMB
En murad stentrappa på husets baksida leder upp till verandan. Foto: Anne Nyblaeus
Hallens väggar har målats i en mild aquaton. Golvet är nylagt. Målningen är en av nio, föreställande de nio muserna, från 1854. Alla finns bevarade, men endast två sitter uppe på väggarna. Foto: Anne Nyblaeus
Rutor av olika slag pryder det sobert färgsatta gästrummet. Tapet och pläd från Ralph Lauren. Foto: Anne Nyblaeus
I ovanvåningens badrum står de gråputsade väggarnas råa karaktär i läcker kontrast till eleganta mässingsdetaljer, bänkskiva i carraramarmor och lampor från Bestlite. Foto: Anne Nyblaeus

På övervåningen möter en stor sällskapsyta med generösa soffor. En utgång leder till den härliga verandan som löper längs hela framsidan och har utsikt över Kottlasjön. Häruppe ligger sovrumsavdelningen, med master bedroom, ett gästrum och ytterligare ett rum. När parets respektive barn hälsar på bor de i ett renoverat torp strax intill som kallas för Hönshuset eftersom man under 1700-talet födde upp tuppar där och var hovleverantörer av dessa åt kungliga slottet.

Ett hus är som ett levande väsen och bör omhändertas för att nå sin fulla charm och potential

Kottla gård är ett livslångt projekt för Mikael och Jennie.

– Ett hus är som ett levande väsen och bör omhändertas för att nå sin fulla charm och potential. Det finns flera hus som dessvärre förfallit på Lidingö, och som det kanske är för sent att göra något åt. Det behövs stora kapital för att genomföra sådana byggprojekt men framför allt kunskap och ett innerligt engagemang.

Mikael bor här ofta solo medan hustrun bor i parets gemensamma våning i Göteborg.

– Det kan verka ensamt att bo i ett stort hus, men just för att det är små rum blir det ombonat. Biblioteket är en favorithörna där jag gärna sitter och läser en bok med ett glas rött vin.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Infallen är många hemma hos Mikael. Här huserar en herre som vågar ta ut svängarna och får ihop intrycken till en harmonisk helhet.

1. Sitta, ligga, slappa

Möbleringen är noga uttänkt efter bekvämlighetsprincipen. Gott om stoppade möbler för umgänge i både stora och små sällskap. Matsalens stolar inbjuder till långa sittningar och till och med barstolarna i köket har mjuk sits. På övervåningen är det okonventionellt möblerat med två soffor med ryggarna vända mot varandra. Ett soffhav för vilsamma stunder!

Inrett för bekvämlighet och umgänge. Foto: Anne Nyblaeus

2. Färgfnatt

Färgglädjen är påtaglig och tricket för att få balans är att blanda starka kulörer med milda toner i ljus pastell, beige eller grått. Färgerna är också grupperade i de olika rummen som vardagsrummets rosa/lila tema mot vita väggar eller bibliotekets orange inslag mot mer jordiga nyanser.

Mycket färg – och i sammanhållen färgskala. Foto: Anne Nyblaeus

3. Trompe l'œil

Klurigheter är kul och allt är inte vad det ser ut att vara. Bakom en dörr i köket döljer sig en gisten bräddörr. Pallarna i vardagsrummet ser ut som stora målade trädgårdskrukor men går absolut att sitta på.

Mikael har låtit en gammal dörr stå kvar i köket. De många synliga lagren av flagnad färg vittnar om en lång historia. Foto: Anne Nyblaeus

 


LÄS MER: Kika in i textilkungens härliga 1700-talsgård

LÄS MER: Så förvandlade paret rucklet till en sommaridyll