Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mias lilla radhustomt har blivit en insynsskyddad och grönskande oas.
Mias lilla radhustomt har blivit en insynsskyddad och grönskande oas.
Mias lilla radhustomt har blivit en insynsskyddad och grönskande oas.
Mias lilla radhustomt har blivit en insynsskyddad och grönskande oas. Foto: Martin Cederblad

Medelhavsliv på skånskt vis i Ikeachefen Mia Lundströms radhus

Allt i ett plan med kravlös terrass och havet inom räckhåll. Det är som upplagt för livsnjutning i radhuslängan. Kika in i Mia Lundströms hemtrevliga radhus vid Skånes kust.

Viken, en ort söder om Höganäs, är Mia Lundströms hem sedan 13 år tillbaka. Det lilla fiskeläget med anor från medeltiden hade sin storhetstid på 1800-talet, som hemmahamn för stora segelfartyg som gick på världshaven. På 1920-talet blev det i stället badgästerna som flockades i byn vid Öresund.

Mia iklädd kornblå klänning från Mossa i sin prunkande radhusträdgård. Foto: Martin Cederblad
Få andra växter för med sig så många minnen som underbart doftande luktärter. Foto: Martin Cederblad
Trädgårdskonst av hönsnät. Skulpturen av vitlackat metallnät är gjord av konstnären Charlotte Carlin i Viken. Foto: Martin Cederblad

Mia Lundström, med en 30-årig karriär på Ikea i bagaget, kom till Viken 2009 efter att ha bott några år i Älmhult. Närheten till familj och vänner lockade, och daglig pendling mellan Viken och arbetet på Ikea i Älmhult blev så småningom vardag.

Det var den öppna planlösningen och 60-talsandan som fick Mia att falla för radhuset vid Skånes kust. Trädetaljer i alla rum, fönster från golv till tak och att huset är i ett plan var stora plus.

När Mia köpte huset kunde hon inte ana vilket välordnat paradis hennes lilla tomt skulle bli. Den tidigare gräsmattan är i dag en härligt insynsskyddad trädgård med blommor, örter och grönsaksodlingar.

På sommaren växer husets umgängesyta med terrassens 90 kvadratmeter. Foto: Martin Cederblad
Trädgården är välstrukturerad och indelad i olika rum med blommor, örter och grönsaker. Kombinationen av grus och betongplattor ger en känsla av japansk trädgård. Den svartmålade fasaden på orangeriet blir en dramatisk fond som förstärker grönskan. Foto: Martin Cederblad
Växter och vaser grupperade som stilleben blir ett starkt blickfång. Foto: Martin Cederblad

På den generösa terrassen ryms matplats, solstolar, grillplats och en mängd stilleben och grupperade växter. Det har blivit sommarens utökade vardagsrum med gott om plats för umgänge med familj och vänner. Här levs kravlöst och avslappnat medelhavsliv på svenskt vis. Stilen är asketisk, urban och hemtrevlig på samma gång. De svartmålade detaljerna på husets vita fasad är en spännande kontrast.

För en lyckad inredning tycker Mia att man bör ta sig en funderare på hur man själv lever. Enbart snyggt är sällan en hållbar lösning.

Vi har levt i en tid med väldigt mycket beige, vita och ljusa toner. Nu tror jag att vi går mot en färggladare period

– Funktionalitet är viktigt, säger hon. Man ska utgå från sig själv och de egna behoven, inte inreda för andra och efter vad som förväntas.

Färg är en annan viktig beståndsdel när Mia inreder.

– Vi har levt i en tid med väldigt mycket beige, vita och ljusa toner. Nu tror jag att vi går mot en färggladare period.

Upplagt för en avslappnad eftermiddag med dagdrömmeri i orangeriet. Väderkänsliga växter som basilika och kaktus trivs här, tillsammans med ett par rabarberstjälkar som ersatt snittblommorna. Foto: Martin Cederblad
Bumlingen i mässing är ett av Mia Lundströms bästa loppisköp. ”40 kronor kostade den”, säger hon belåtet. Griffeltavelväggen och olika knoppar på köksluckorna ger extra mycket karaktär åt köket. Foto: Martin Cederblad
Mias stora intresse för matlagning gör att hon tillbringar stora delar av dagen i sitt favoritrum, köket. Materialvalen och funktionella lösningar sätter tonen här. Foto: Martin Cederblad
Plywoodvägg, guld och krusiduller i kombination.När Mia inreder utgår hon från sina behov och från material hon själv gillar. ”Strunta i måsten och andras förväntningar när du inreder”, säger hon. Foto: Martin Cederblad

Passionen för inredning uppstod redan i barndomen. Mias pappa var chef på ett ingenjörs- och arkitektkontor och mamman var konstnär, en estet ut i fingerspetsarna. Mia minns sitt barndomshem som ett varmt och vackert hem, och det bidrog starkt till att Mia intresserade sig för inredning. Det resulterade i 30 år på Ikea, varav sju år i utlandet.

Det finns en miljöaspekt med min affärsidé, i tanken att återanvända och bruka gammalt glas

För en tid sedan började hon trappa ner jobbet på Ikea och i stället ägnar hon sig åt sitt eget företag där hon arbetar med coachning, utvalda projekt med sin tidigare arbetsgivare och kreativt arbete. Exempelvis skapar hon ljusstakar och lampfötter till bordslampor, av glas inköpta på loppis.

– Det finns en miljöaspekt med min affärsidé, i tanken att återanvända och bruka gammalt glas. Jag gör lamporna efter kundens önskemål. Gillar man till exempel blått och vill ha en blå lampfot tillverkar jag en, säger Mia, vars alster kan ses på Instagramkontot @glasslovebymia.

Mia mixar möbler med finess. Här har hon begränsat sig till en tydlig färgskala i svart, trärent och några få utvalda material. På det sättet kan hon också blanda olika former utan problem. Foto: Martin Cederblad
Griffelväggen från golv till tak fick dubbla funktioner. På en svart tavellist förvarar Mia brickor, skärbrädor och kritor, och en krokbräda undertill blev perfekt för grillvante och kökshandduk. Foto: Martin Cederblad
Mot en neutral bas har Mia Lundström inrett med detaljer i starka färger och skapat ett personligt vardagsrum. Det runda fällbordet till höger av Mats Theselius är en favoritmöbel. Foto: Martin Cederblad
Konsten är viktig i Mias liv, både som uttrycksform och inspiration. Hon omger sig bara med saker som betyder något för henne. NK-loggan är en prototyp till den dekoration som en gång prydde julgranen i NK:s ljusgård i Stockholm. Foto: Martin Cederblad

På fritiden vill hon också få mer tid åt att måla tavlor, umgås med släkt, vänner och sin utflugna dotter Clara.

– Trädgård och matlagning är två stora passioner. Att ha en meningsfull hobby är ett bra sätt att koppla av på. Man ökar sitt välmående och det stimulerar kreativiteten, säger Mia.

Hon inspireras av formgivare som skapat en bättre vardag åt många människor, som Ingegerd Råman, Josef Frank, Estrid Ericson och naturligtvis många av Ikeas designer.

– Mitt lilla runda fällbord av Mats Theselius är en klar favorit, en designklassiker som aldrig blir omodern. Liksom Josef Franks soffa Liljevalchs som formgavs 1934, den vore en drömmöbel i mitt vardagsrum.

Se även: