Med känsla för pärlspont, gustavianska möbler och industrilampor

Industrilampor, konst, gustavianska möbler och vitriner snickrade av gamla fönster. Mixen tillhör Peter Karlgren, mångsysslare, snickare, konstnär – och hängiven sitt gamla trähus.

Tycker man inte om spröjs och pärlspont ska man inte köpa ett sådant här hus. Det är Peter Karlgrens bestämda uppfattning.

Hans pappa köpte ett underbart 20-talshus med glasveranda och spröjsade fönster 1967. Sedan – kanske beroende på ekonomi, kanske på grund av påtryckningar från släktingar – renoverade han huset enligt dåtidens moderna ideal. Det vill säga, träfasaden kläddes med tegel, alla de vackra spröjsade fönstren byttes ut mot stora ospröjsade, det mesta av inredningen revs ut och ersattes med masonit. Redan då, som barn, kände Peter att ”nej, det här går inte, så gör man inte”.

– De förstörde ett hus. Den upplevelsen har präglat mig. Om man inte har känsla för ett gammalt hus arkitektur och stil, köp ett annat hus.

Peter Karlgrens eget hus är en röd trävilla från 1914 i Killinge på Lidingös södra del. Huset är cirka 190 kvadratmeter stort och är personligt inrett med en tydlig känsla för trä, pärlspont och gamla fönster. Spröjsade fönster har använts både som avdelande väggar och som skåpluckor i det platsbyggda köket.

Peter Karlgren är snickare, konstnär, möbelmakare, skapare av unika lampor, loppishandlare … Han är vad man kan kalla mångsysslare, och klart är att det är mycket som pågår i hans röda hus. Under de tio år han har ägt huset har han renoverat hela huset, minutiöst. Intill huset har han byggt en verkstad. Ett lusthus har det också blivit.

– De första två somrarna gick åt att bygga verkstaden som ligger strax intill huset. Tredje sommaren byggde jag lusthuset som bland annat består av gamla fönster och en pardörr från en paradvåning på Östermalm. Fjärde sommaren renoverade jag utsidan av huset och alla fönster, det tog en vecka per fönster.

Till och med dräneringen skötte han själv, med spade och skottkärra. Det tog två månader, sex timmar om dagen och kostade Peter själv 18 kilo.

– Jag gillar inte att sitta still. Snickarintresset har alltid funnits där. Pappa var slöjdlärare så att snickra, tälja och renovera har jag alltid hållit på med.

Under en period hade Peter en antik- och loppisaffär på Karlavägen i Stockholm, men det var för tråkigt att ”leka affär”. I dag ryms hans pryllager i verkstadshuset på tomten.

– Jag började samla på slitna och rostiga grejer redan på 70-talet, plåtskärmar och sånt. Så det finns en del. Behövs det en lampa i huset går jag ut och skruvar ihop något.

Stilen i hemmet är klassisk med en stor portion humor. Intressanta lösningar, spännande installationer, målningar och stilleben finns här och där. Möblerna är en blandad kompott, alltifrån gustavianskt till 30-tal, kelimmattor och kristallkronor. Det syns att det finns en passion för bruksföremål, gärna av metall och järn, slitet och rostigt. Och en lust att återanvända och hitta nya användningsområden för saker.

– Jag tycker att det är snyggt och kul att bevara gamla prylar. På senare tid har Peter börjat ägna sig mer åt att snickra skåp och vitriner av spröjsade gamla fönster. Runt om i huset finns det också många exempel på Peters egen konst.

– Jag målar fortfarande ibland, men det blir mest om jag är sjuk och måste sitta stilla.

Vintertid åker han mycket skidor – och har sedan reportaget gjordes gift sig med Ulrika, inredare och liksom han skidfantast. Peters dotter Emma, 15 år, och Ulrikas barn Petter, 16, och Agnes, 21, bor också i den röda villan på Lidingö.

Man kan undra hur Peter får tiden att räcka till?

– På morgnarna händer det väldigt mycket. Ottan är en fantastisk tid. Från klockan tre fram till lunch, då har jag bråttom att hinna med allt jag kommer på.

Lusthuset

Peter har byggt lusthuset av bland annat gamla fönster och pardörrar från en Östermalmsvåning. Ovanför dörren sitter ett skåpöverstycke.

Insidan av lusthuset

Alla ramar på väggen är tillverkade av Peter. Kökssoffan är en av tre. Kristallkronan är upphittad på tippen och mödosamt renoverad. Bordsunderredet är räddat från ett annat bord och skivan är en gammal dörr.

Kök/matplats

Stolar i rokokostil kring bord med skiva av kärnvirke från huset. Det stora et-tecknet har Peter gjort. Soffan är gustaviansk. Lampan i hörnet är gjord av en stuprörstratt på laboratioriestativ från England.

Kök/förvaring

Köksskåpen är nya och har gamla fönster som luckor. Peter har även staplat tre kryddburksmoduler på varandra.

Arbetsrum

Skulpturen i gips på piedestal, av Peter själv. På golvet en skulptur i marmor. I klädskåpet förvaras vinylsamlingen. Skrivbord från 1900-tal. Lampan består av en svarvlampsarmatur med cykellampa och modern halogenbelysning, byggd av Peter.

Hallen

I övre hallen finns ett tv-rum där Peter byggt in gamla fönster i väggen till trapphallen. I fönstret står en modifierad värmelampa. Schäslongen kommer från Ikea och kuddarna är från Thailand. Berbermatta från Tunisien.

Publicerad i Sköna hem nr 7, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Sköna hem här!