Knarrande golv och regnbågens alla färger i Martinas k-märkta hem
Kleinblått, chartreusegult, ceriserosa och smaragdgrönt. Det är bara några av färgerna i Martina Liljeholms färgsprakande inredningspalett. Med svarta inslag och en lugn bas i greige fixar hon både balansen och elegansen.
Martina Liljeholm har egentligen aldrig flyttat hemifrån. Och man börjar ana den kulturminnesmärkta fastighetens dragningskraft redan när man kliver in i spektakulära entrén med ekpaneler, och fönster med fin spröjs och färgat glas. Det pampiga huset byggdes 1890 och ligger vid Valhallavägen, som med sina drygt 3,5 kilometer är Stockholms längsta innerstadsgata. Vid 1800-talets slut räknades detta som stadens utkant, och stadsplaneraren Albert Lindhagen mötte en hel del motstånd hos sin samtid när han i denna lantliga terräng ville anlägga en esplanad efter parisisk förebild.
Jag har alltid med något svart i inredningen, det ger rummet ett grafiskt ramverk
Vilken tur att Albert Lindhagen stod på sig! När de boende i Valhallavägens påkostade hyreshus nu kliver ut på boulevarden möts de av flera kända och kulturhistoriskt värdefulla byggnadsverk. Här ligger både den nationalromantiska Stadion och den nybyggda Kungliga musikhögskolan.
Martinas föräldrar flyttade in 1977 - och bor fortfarande kvar - och 1998 tog Martina över våningen intill deras, som av en händelse blivit ledig. Här bor hon nu med sin familj bestående av engelsmannen Andrew, gemensamma dottern Jacqueline och cockerspanieln Summer. Det är ingen överdrift att påstå att Martina är väldigt inredningsintresserad. Hon har gjort om våningen flera gånger, från en vit till en blekt gustaviansk palett - och till dagens färgsprakande hem.
Självklart knarrar stjärnparketten, det bidrar till den härligt gammaldags känslan
- Det första jag gjorde när jag flyttade in var att måla om alla rum i vitt, för att få upp ljuset! Kök och badrum gjordes om helt och hållet. Golven är K-märkta och får inte röras, men det gör inget för stjärnparketten är så vacker. Självklart knarrar den, men det bidrar bara till den härligt gammaldags känslan som finns i huset.
Vart man än vänder sig finns något roligt att vila blicken på, både antikviteter och kuriosa. Ärvda silverskålar, kannor från 50-talet, kuddar med djurmotiv, askar, urnor och skulpturer. Inte sällan i oväntade och starka färger. Det är lite som att vandra runt i filmen om Alice i Underlandet!
- Jag har bytt stil en del gånger, men återanvänder mycket av det gamla. Genom att tapetsera om eller måla i nya färger skapas helt nya uttryck. Oavsett stil väljer jag alltid en lugn bas i en och samma ton som går genom hela våningen. Just nu har vi greige i alla rum.
Men intrycket av hemmet är verkligen allt annat än beigegrått - tack vare djärva accentfärger i textilier och föremål.
Jag har bytt stil en del gånger, men återanvänder mycket av det gamla
- Jag har utgått från regnbågens alla färger! Det är så enkelt att förändra ett rums uttryck med hjälp av nya textilier och kulörer! Biblioteket har jag gjort i kleinblått. Vardagsrummet går i en väldigt speciell gul ton - chartreuse - och där har jag klätt om alla stoppmöbler. Inspirationen fick jag på en energikonferens i Houston, USA, där jag såg två pallar i grått och chartreuse. En av mina favoritmöbler är schäslongen som de duktiga tapetserarna på BVN design har klätt med frasigt sidentyg och dekorerat med stora stygn på ovansidan. Den lyser som ett smycke i rummet!
Matsalen går i smaragdgrönt och turkost, sovrummet i aprikos, orange och lila. Dottern Jacquelines rum går i olika turkosa nyanser.
- Dessutom har jag alltid med något svart i interiörerna, det ger rummet ett grafiskt ramverk. Jag arbetar också mycket med spegelväggar och spegeldörrar på skåp för att ge ytterligare rymd och ljus åt ett rum. För en mer enhetlig känsla har jag tillfört stuckaturer och ornament från D-cor i kök och hallar. Jag tycker även om att blanda nytt med gammalt. Ett hem speglar ens liv, med dess många fasetter och historier, och visar på många sätt vilka vi är. Sedan jag var liten har jag tyckt om fabler och mytologi. Det märks bland annat genom Emma Shipleys underbara textilier med mytologiska djur och figurer som jag har inrett Jacquelines rum med.
Det är så enkelt att förändra ett rums uttryck med hjälp av nya textilier!
Martina följer gärna inredningstrender på Instagram, inspireras av personliga stilblandningar i internationella inredningsmagasin, och håller koll på såväl svenska som internationella auktionssajter.
- Jag arbetade för ett världsledande internationellt konsultföretag i 25 års tid och har fått mycket inspiration från hotell under alla mina resor världen över, säger hon.
Intresset för inredning har hon bland annat ärvt av morfar som lärde Martina att uppskatta antikviteter och vackra föremål. En av hennes absoluta favoritägodelar är ett barskåp med lackerat getskinn av Aldo Tura som hennes morfar tog med sig hem från Milano på 50-talet, dit han åkt för att besöka en bilmässa. Även hennes mamma har ett finger med i spelet. Mor och dotter har varit på otaliga resor och besökt en mängd museer runt om i världen.
Jag arbetar mycket med spegelväggar och spegeldörrar på skåp för att ge ytterligare rymd och ljus åt ett rum.
- De har båda varit viktiga förebilder för mig och har definitivt smittat mig med sin passion för vackra ting. Jag har lärt mig vikten av att blanda nytt med gammalt och att lita på min smak. Den röda tråden i min inredning är just att jag är trogen min smak för konst, mode och antikviteter. Vi får se om det blir fler renoveringar hemma hos oss, men det skulle även vara roligt att prova på att hjälpa andra. I framtiden kanske något nytt spännande väntar, som ett kul renoveringsobjekt i Italien, Spanien eller Frankrike. Någon dag måste jag ju flytta hemifrån ...
Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson
De flesta av oss inreder väl våra hem lite som det faller sig. Ibland hamnar saker lite fel, och efter ett tag blir man hemmablind ... Inte Martina! Med ögon känsliga för färg, och en tydlig inre stilkompass är inget lämnat åt slumpen.
1. Gott och blandat
Martina plockar godbitarna ur stilhistorien och mixar lustfyllt modernt med empire, art deco och rokoko, allt för att uppnå ett glamouröst uttryck. Mycket form och dekor, raka former mot mjuka och blankt mot matt gör sitt till elegansen.
2. Kraftfulla kulörer
I slottsmiljöer var det förr vanligt att man jobbade med olika färgteman i olika rum. Det funkar här också! Mot en genomgående bas i vitt, svart och guld har Martina valt starka accentfärger på objekt och textilier. Att samla många saker i samma färg gör intrycket sammanhållet - och mycket effektfullt.
3. Dekorativa detaljer
Gröna växter och snittblommor är ett viktigt inslag. Gärna hortensior som med sina stora fluffiga bollar ger maximalt med blomprakt. Urnor återkommer i många rum, en klassisk form som aldrig går ur tiden. För dynamikens skull finns moderna lampor och tavlor som spetsar till inredningen.
Ur Sköna hem nr 1, 2022.
LÄS MER: Två etage och terrass med magisk utsikt – så bor Posh living-ägaren
LÄS MER: Elisabeth hoppade av ekorrhjulet – byggde drömboende på Mallorca
LÄS MER: ”Oj, kan man bo här?” – Erikas Djurgårdsboende överraskar