Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carina Olander

Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen

Denice och Marcus kom helskinnade ut på andra sidan renoveringskaoset. Nu njuter de av sin harmoniskt färgsatta sekelskiftesvåning i Helsingborg.

Några månader innan Denice och Marcus Fältman fann sin härliga sekelskiftesvåning hade de sett en liknande lägenhet med bågformade fönster. Vilken dröm, tänk om de kunde hitta en sådan bostad!

- Det finns kanske fyra fem hus i Helsingborg med sådana fönster så chansen var inte så stor. Jag blev överlycklig när vi fann den här på Hemnet strax före jul 2018, ler Denice.

Lägenheten var ganska dyr men hade legat ute ett tag så paret lade ett bud under utgångspriset. Chansningen gick hem och i februari 2019 kunde de flytta in. Och en total renovering inleddes. De har gjort ”allt och lite till”, enligt Denice. Det första de tog itu med var att avlägsna den bubbliga strukturtapeten som hon avskydde.

Rum med paneler är så vackra, det blir en omedelbar wow-känsla!

- Vilket slitigt jobb! Jag vet inte hur många helger vi lade på det ... 

De paneler och lister som nu pryder väggarna har paret själva designat och byggt.

- Rum med paneler är så vackra, det blir en omedelbar wow-känsla. Och det var ju så det ofta såg ut förr i hus från förra sekelskiftet, så varför inte bygga upp det på nytt?

Fiskbensparketten är original men var glansig och orange när de flyttade in.

- Vi funderade länge på hur vi skulle behandla golvet. Ljusare, mörkare, vitt? Till slut hittade vi en ekologisk vit olja som gör golvet matt och ljusare - och med bibehållen träkänsla. Det blev vi väldigt nöjda med! I sovrummet drog vi upp golvet och hittade ett jättefint brädgolv därunder - vilken lycka! Även det har vi behandlat med vit olja.

Den största förändringen var att flytta köket som låg längst bort i lägenheten, långt ifrån matsal och vardagsrum och liksom gömt bakom badrummet.

- Det var ju där pigan höll till, och förr tyckte man väl att hon skulle hålla sig i hemmets bakre regioner. Men som vi lever i dag är det ju tvärtom - vi vill vara nära varandra när vi lagar mat.

Familjen Fältman fann sin lägenhet med bågformade fönster i Helsingborg. ”Vi älskar denna stad! Här har vi strand, skog och city på 10 minuters avstånd. Och är bara ett sund från Danmark – hur lyxigt är inte det?” Foto: Carina Olander
Vardagsrumsväggarnas stiliga listverk är Denices idé: ”Jag hittade en fin inspirationsbild och sa till min pappa, som är snickare, att en sådan vägg vill jag ha! Vi funderade ut lämpliga mått på rutorna och köpte lister på Bauhaus, som pappa fäste direkt på väggen med latex och spikpistol.” Denice älskar urnor i olika former, de två i vardagsrummet är båda från den egna butiken Soluppgången i Ängelholm. Foto: Carina Olander
Denice Fältman med lilla dottern Nicole. Foto: Carina Olander

Det nya köket flyttades till matsalen som ändå var orimligt stort för bara ett matbord.

Mycket av rivningsarbetet gjorde paret själva, sedan har de haft hjälp av målare som utfört spackling och målning. En byggfirma fixade panelerna i sovrummet, en annan firma gjorde badrummet och köksflytten.

Denice och Marcus pappor är båda snickare och har också bidragit i renoveringsarbetet. Marcus pappa byggde vinskåpet i köket och den platsbyggda bokhyllan i sovrummet, Denices pappa satte upp nya taklister i hallarna, samt alla lister över dörrarna och i vardagsrummet.

Tipset till mitt framtida jag är att aldrig köpa något jag inte sett och testat i verkligheten

Efter ungefär ett års renovering valde de att pausa strax innan lilla dottern Nicole föddes.

- Då var vi klara med allt utom det gamla köket. Den dörren stängde vi bara igen. Där ska så småningom bli tvättstuga och gästrum, men det får bli ett senare projekt.

Familjen bodde i lägenheten under hela renoveringen. 

- Vi höll till i vårt stora sovrum med både säng och soffa och hade byggt upp ett litet pentry med kokplatta, mikro och litet kylskåp. Det var deppigt och jobbigt ibland.

I parets tidigare bostad var stilen mer bohemisk, men denna gång tryckte Marcus på om att ”satsa på lite mer modern inredning”. Mer svart och designdetaljer. Det har blivit en harmonisk kombination av gammalt och nytt, där svarta detaljer ger tuff skärpa åt naturmaterialen och den mjuka färgsättningen i vitt, grått och beige.

- Marcus är mycket glad för matbordet. Tidigare hade vi ett vitt, patinerat bord, men han stod på sig och ville ha ett mörkt träbord med svarta ben. Och nu känns det helt rätt.

Familjen lät bygga ett nytt kök i den gamla matsalen. Köksskåpen är från HTH, vinskåpet är egendesignat och byggt av Marcus pappa, med dörrar producerade av en lokal smed. Barstolar från Jotex, urna, Soluppgången Foto: Carina Olander
Porslinet i vitrinskåpet återspeglar hemmets färgskala i mjuka neutraler. Skåpet är gammalt, från Soluppgången. Därifrån kommer även den silverfärgade ljusstaken. Bläckfiskljusstake från Artilleriet, golvlampa Arco från Flos. Foto: Carina Olander
Boxen för smycken är från Guldfynd. Fönstersmygen pryds också av ännu en av Denices älskade urnor. ”Urnor är något av det finaste jag vet. Det är kul att det finns så många olika och unika. Jag kan inte få nog av dem!” Foto: Carina Olander
Soffbord och sittpuff från Ellos, fåtöljer Ghost från Gervasoni. Mattan är från Layered och de pampiga urnorna från Denices butik Soluppgången. Foto: Carina Olander

Den detalj som båda tycker bäst om i lägenheten är det platsbyggda och unika vinskåpet - vilket är det första man ser när man stiger in i hemmet. De vackra fönstren och planlösningen med tre rum i fil är andra komponenter paret uppskattar.

- Det är så fint att sitta vid matbordet och se ett vackert sovrum åt ena hållet och det mysiga vardagsrummet åt det andra. Och hur det lyser fint över alla flaskor och detaljer i vinskåpet.

Att Denice brinner för inredning står bortom allt tvivel. Men ibland blir det fel ändå. Som med den där lampan hon hittade på nätet och bara var tvungen att ha i köket. Det tog tre månader för den att anlända från Italien och under tiden famlade sig familjen fram i det mörka köket.

Vi bytte den superdyra kökslampan mot två jättebilliga från Ullared

- När lampan väl kom fram var den mycket större än vi trott och gick inte att vinkla som vi hade räknat med. Där stod vi med en superdyr lampa som man fick i huvudet när man lagade mat. Den byttes senare ut mot två jättebilliga från Ullared. Vilken ironi! Tipset till mitt framtida jag är att aldrig köpa något jag inte sett och testat i verkligheten.

Medan Marcus är operativ chef på ett logistikföretag, har Denice sitt stora inredningsintresse även som yrke, dels som inredare och stylist med egna företaget Styling by D.E.Y, dels genom inredningsbutiken Soluppgången i Ängelholm. Det är en riktig familjehistoria där Denice arbetar ihop med sin mamma och sin brors flickvän.

- Många tycker säkert att vi är lite knasiga som jobbar ihop - men vi älskar det och har väldigt kul ihop!

Badrummet pryds av marmorklinker Majestic från Piemme Valentino i färgen Supreme grey, köpt från Interni kakelstudio. Badkar Noro mood från Golvpoolen och handfat, Hornbach. Pallen är från Tine K och handdukarna från Zara home. Foto: Carina Olander
Den stora spegeln är en gammal garderobsskjutdörr. Taklampan är ett unikt exemplar från Snowdrops Copenhagen. Foto: Carina Olander
Matbordet är från Muubs via Soluppgången, stolarna från Mio. Väggskåpen bakom matplatsen är Ikeas Ivar som fått ny färg. Barvagn, Madam Stoltz, spegel Snowdrops Copenhagen/Soluppgången. Foto: Carina Olander

Denices bästa inredningstips

Skapa en röd tråd genom att välja ut 3-4 färger som återkommer i varje rum - kanske en kudde i ett rum, en vas i ett annat och en fondvägg i ett tredje.


Textilier och varma färger är oslagbart för en ombonad känsla. Mattor, gardiner och kuddar gör stor skillnad! Om du har mycket vitt/svart/grått - blanda in i lite beige/brunt/rost för värme!


Flytta inredningsdetaljer mellan rummen så känns det annorlunda och nytt, utan att du har spenderat en krona. Eller låna/byt saker med en vän, förälder eller ett syskon - då får du verkligen något helt nytt!


Snyggaste och mest ekonomiska trenden just nu är torkade blommor! Du får en snygg bukett som inte dör efter en vecka. Win-win!

Ur Sköna hem nr 1 2021

LÄS MER: Elaine Eksvärd efterlyste villa på bloggen – så bytte hon till sig drömhemmet
LÄS MER: Semesterkänsla året om i skärgårdshuset med glasveranda och havsutsikt