Foto: Lina Östling

Magiskt ljus och makalös rymd i moderna ladan – med badrum utan väggar!

Är det en lada som står där i skogsbrynet? Nej, det är ett fritidshus för paret som helst undviker den gyllene medelvägen. 

Att ha badrummet i sovrummet är till exempel helt okej!

Mari Strenghielm

Strax utanför Karlstad, vid kanten av sjön Alstern, hittar vi Sophies och Nikolas tjärade trähus som smälter fint in bland björkar och vass. Här vid sjön har Sophie, som tredje generationen, tillbringat somrarna under uppväxt­en. Nu har hon skapat sitt eget bo här tillsammans med sin make och två hundar. Ett stenkast bort bor föräldrarna i ett vackert 1800-talshus som funnits i släkten i över 100 år.

Paret byggde sitt hus 2013 tillsammans med husleverantören Arvesund. I samarbete med etablerade arkitekter och husproducenter skapar de moderna typhus inspirerade av den nordiska ladan. Husen ska smälta in i den lantliga miljön och uppfattas som en lada på ängen eller i skogsbrynet.

I vardagsrummet valde Sophie och Nikola bort halva övervåningen och fick då i gengäld hela åtta meter i takhöjd. Runt matbordet står vintagestolar av olika slag. Mattan kommer från Ikea. De fina klaff­stolarna med lädersitsar är inropade på auktion. Vägglampan med de två pendylerna kommer från Serge Mouille och golvlampan är köpt på Lauritz. På väggen hänger hattar inköpta i Mexiko och Santa Fe, en matta från Marrakech och ett sjökort över Vänern. Foto: Lina Östling
Högt upp på väggen har Sophie och Nikola låtit sätta in ett fönster, som skapar ett härligt överljus. Matbordet har Nikola själv snickrat. Vägglampa, Serge Mouille, och matta, Ikea. Foto: Lina Östling
Bakom trappan finns smart förvaring för böcker, minnen och Nikolas kamera­samling från tiden som fotograf. Här finns även en gedigen skivsamling, för på landet lyssnas det på vinyl. Foto: Lina Östling
Folk som kommer in i huset brukar antingen bli helt förälskade eller så tycker de bara att det är väldigt konstigt med ett badrum utan väggar.

Sophie och Nikola hade en ganska bestämd uppfattning om vad de ville ha för hus och vilka funktioner det skulle rymma, men de drog nytta av att ha en husleverantör i ryggen. Ett exempel på en ganska så rejäl förändring från grundmodellen är att de valde att kapa halva övervåningen. Det gav en fantastisk känsla av rymd och så fick de en takhöjd i vardagsrummet på hela åtta meter. Den del av övervåningen som finns kvar valde de att ha som sovrum och badrum i ett. Inga väggar emellan.

– Folk som kommer in i huset brukar antingen bli helt förälskade eller så tycker de bara att det är väldigt konstigt med ett badrum utan väggar. Det är ganska så svart eller vitt. Vi är i alla fall jättenöjda och det är ju huvudsaken, säger Sophie.

När de började planera husbygget förutsatte de att de skulle behöva rita huset från scratch. De var inte redo att släppa sin okonventionella vision i första taget. Men nu vet de att man inte ska vara rädd att fråga. Det är många hustillverkare som faktiskt har möjligheten att rita in speciella önskemål även om det kanske inte framgår i deras marknadsföring. 

– Initialt tyckte vi att det kändes lite tråkigt att över huvudtaget välja ett prefabhus, men har man inte byggt hus förut och inte har jättekoll på vad det innebär så är det en enorm trygghet. Ett nybygge innebär trots allt väldigt mycket jobb och många val blir det hur man än vänder och vrider på det, säger Nikola.

I det öppna köket har man kontakt med både vardagsrum och matsal, ett självklart val då Sophie och Nikola älskar att både laga mat och vara sociala. Arbetsbänken i mitten är ett hembygge där ena delen består av grön marmor och den andra är en rejäl huggkubbe. Spis från Smeg, fläktkåpa från Gaggenau, rostfria hyllor, Ikea. Foto: Lina Östling
Ovanför diskbänken finns ett liggande fönster för fint ljusinsläpp, och med plats för förvaringshyllor ovanpå. Utsikten blir som en tavla och motivet är sjön Alstern, vassen och de vajande björkarna. De guldglänsande blandarna kommer från Perrin & Rowe, bänkskiva av carraramarmor. Foto: Lina Östling
Den fina spiraltrappan är köpt i Stockholm där den monterades ner från en lägenhet på Kungsholmen och sedan blästrats och målat vit för att smälta in med vitmålade golv, väggar och tak. Tavlan av Moley Talhaoui och den lilla ryamattan från Marrakech blir effektfulla färgklickar mot allt det vita. Foto: Lina Östling

 

Vi har två hundar och det är mycket för deras skull också som vi åker ut på landet

Paret bor vanligtvis på Södermalm i Stockholm där Nikola jobbar som egenföretagare och Sophie som creative director. I veckorna är de mitt i pulsen med många intryck och människor att interagera med, men däremellan vill de gärna landa i lugnet på landet. Karlstad ligger bara några kilometer bort, men helgerna vid Alstern tillbringar Sophie och Nikola helst hemma eller ute i naturen med hundarna.

– Vi har två hundar och det är mycket för deras skull också som vi åker ut på landet. Coco är en american staffordshire terrier, och så har vi Viggo som är en pitbull som vi tagit hem från ett rescue center i L A. De är världens roligaste och mysigaste karaktärer och de älskar verkligen att vara här på landet och sola, bada och röja, säger Sophie.

Inredningen i huset speglar paret väl. De älskar att resa, och ett favoritland är USA där de också har bott periodvis. Med åren har de hunnit samla på sig många färggranna matt­or, tyger, udda ting och minnessaker. I huset vid sjön Alstern får föremålen verkligen komma till sin rätt eftersom alla väggar är vitmålade och den fantastiska rymden sväljer det mesta. Här älskar de att ha middagar för familj och vänner, och har man tur blir det mexikanskt på menyn, en av Nikolas specialiteter.

Oj, ingen vägg! Badrumsdelen i sovrummet brukar få gästerna att häpna. Här har man sjöutsikt från badkaret som står fritt i sovrummet. Glasskåpet är ett gammalt tandläkarskåp köpt i en antikhandel i Karlstad. Foto: Lina Östling
Foto: Lina Östling
Arbetsplatsen på ovanvåningen har via de högt placerade fönstren utsikt över sjön till vänster och rakt fram ser man ut över skogen. Papperskorg från Svenskt tenn, övrigt är auktions- och loppisfynd. Foto: Lina Östling

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Karolina Karlsson

Ett hem där ljuset och ytorna får ta för sig, där harmonin plötsligt bryts av charmerande stilbrott som accentuerar den genomtänkta och personliga inredningen.

1. Harmoni och sådant som skaver (på helt rätt sätt)

Husets väderbitna fasad går igen i det grova matbordet, soffbordet och de omaka trästolarna, men rummens väggar och fönsternischer är släta och vita. En dekorerad spiraltrappa, en zebrafäll och en stol med mässingsklor är underbara stilbrott. När något inte riktigt hör dit blir inredningen tydligare. När man har något att jämföra med upplevs det nya nyare och det gamla mer antikt.

2. Stilla ytor

Ljust trägolv som fortsätter ut på däcket, helkaklat vitt kök där kakelgränsen bestämmer var köksdelen tar slut och matsal och vardagsrum tar vid. På loftet är golvet mörkt och blankt, det speglar ­ljuset men blir en stadig bas för ett bad eller sömn.

3. Ljuset som inredningsdetalj

Fönstrens oregelbundna placering skapar olika ­ljuseffekter och reflexer med solens gång. Vardagsrumsdelens dubbelarmade vägglampa och svävande golvlampa ger ”glödljus” utan att armaturerna stör. I ”badrummet” står ett vitrinskåp mot ­lofträcket, här får ingenting störa ljusflödet.

Foto: Lina Östling
Carl Malmstens stol Lilla Åland försedd med fågelfötter. Stolen ingick i Sophies examensprojekt på Berghs 2009, som handlade om häxan Baba-Jaga, som bodde i ett hus som stod på hönsfötter. Foto: Lina Östling

LÄS MER: Skräddarsytt i sekelskiftesvillan hemma hos Kitchen & beyonds grundare

LÄS MER: Karin förvandlade mörka trävillan till ett ljust och harmoniskt drömhem