Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Lyxvillan i Singapore – en tropisk dröm bland palmerna

Möbler i mörka träslag, vita väggar, ljusa textilier och stora gröna växter. Hemma hos Nina gäller den koloniala stilen som arbetar med hårda kontraster.

Här hittar du en inredningsanalys av denna fantastiska villa – och 3 tips på hur du får ditt hem att se större och lyxigare ut.

Det resliga huset ligger inbäddat i tropisk grönska. Jalusierna rullas ned både när solen värmer för bra och när himlen öppnar sig för de återkommande skyfallen. Foto: Anne Nyblaeus

B

lack and whites kallas husen i ett av Singapores mest eftertraktade och lyxiga områden. Villorna byggdes kring 1890 åt brittiska officerare och deras familjer. I dag bor en internationell skara människor i de vackra husen, däribland Nina Beale och hennes man David, från Australien respektive Nya Zeeland, och deras döttrar India och Poppy.

– Efter fem år i en våning mitt i city längtade både min man och jag efter att få bo i ett Black-and-white-hus, berättar Nina.

Ninas och Davids sovrum har två höga speglar som flankerar sängen. Ett zebrarandigt koskinn ligger ovanpå en sisalmatta. Lampfoten har Nina låtit tillverka av en kinesisk nyproducerad keramikurna. Foto: Anne Nyblaeus
På sovrummets antika byrå, från Ninas föräldrahem, ryms några familjebilder i silverramar. I vasen står en bukett rosa hortensior, en av Ninas favoritblommor. Foto: Anne Nyblaeus

Den svartvita arkitekturen fick ett uppsving under senare hälften av 1800-talet när medeltidens byggnadsstil – i England kallad Tudor – var på modet. I Singapore är de vitputsade huskropparna uppdelade i ett tydligt övre och nedre plan. Nedre markplan är med sina vita pelare och arkader nära sammankopplat med naturen. Taken är flacka och har ofta en liten topp mitt på, som på kinesiska tempel.

De öppna ytorna, arkaderna och fönstergallerierna är skapade för att hantera det fuktiga klimatet, ge skugga och släppa in kvällsbrisen.

Den övre passagen med spegel och vitmålat golv som ytterligare öppnar upp, medan en blåvitrandig bomullsmatta accentuerar det långsträckta rummet. På bordet syns en dekorationssnäcka i metall. Foto: Anne Nyblaeus

Paret har tidigare bott i Australien och London, och båda arbetade på bank. Men i Singapore, efter att det andra barnet var fött, övergav hon sin bankkarriär, öppnade inredningsbutik och började arbeta medinredningsuppdrag.

– Förutom skönheten och historien kring de vackra husen, älskar jag den öppna planeringen och den smarta rumsfördelningen med stora sällskapsytor, ljusa rum och framförallt verandorna som breder ut sig på markplanet. Det var precis den förändring vi drömde om.

Huset var i relativt gott skick när de flyttade in, vilket inte är givet. Somliga Black-and-white-hus är nedgångna på grund av det fuktiga klimatet och att de inte skötts om tillräckligt. De kostar mycket att underhålla, och trädgården måste ständigt ansas då den tropiska växtligheten lätt tar över. Det finns många exempel i Singapore där hus förvandlats till överväxta ruiner. På altanen finns korgmöbler, vita dynor och plädar, och i en annan del står en matgrupp och några stora blå krukor som understryker den tropiska villakänslan.

Den inre salongen rymmer två jättepalmer – att Nina är noga med symmetri syns i flera arrangemang i hemmet. Här finns gott om bekväma sittplatser, vitklädda fåtöljer med marinblå passpoaler och fåtöljer i rotting. Sisalmattorna understryker det koloniala arvet i inredningen. Foto: Anne Nyblaeus

– Det är en lyx att få ha ett så stort hus. Jag behöver inte tänka att varje sak ska ha en funktion, utan kan skapa vackra miljöer och inreda med ”onödiga” prylar. Som de platskrävande krukorna till exempel. Det ger atmosfär.

Det är på verandan/altanen familjen äter, umgås och tillbringar sin mesta tid. Eftersom det är varmt året runt i Singapore har de satsat på att göra uterummet hemtrevligt och praktiskt, bland annat med textilier som tål fukt och mögel. Jalusierna som är fästade mellan pelarna fäller man ner när solen lyser för starkt eller när himlen öppnar sig vid skyfall.

– Det är en mäktig känsla att sitta ute på verandan när regnet öser ner och smattrar på gången.

På hallbordet ligger några av Ninas älskade koraller; en blåvit urna fungerar som vas. På golvet vita kinesiska keramikpallar. De grafiska bladen med plantmotiv är från Ninas butik, Bungalow 55, thebungalow55.com. Foto: Anne Nyblaeus

Inredningen kan beskrivas som ett möte mellan amerikansk New England-stil och brittisk kolonialstil. Färgpaletten är vit i basen med inslag av marinblått, ljust blått och svart.

– Jag är inte så föränderlig i min smak, och har alltid haft en linje i min inredningsstil som jag skulle beskriva som klassisk, säger Nina. Vitt har alltid varit en favoritfärg och ger rummen en luftig och spatiös känsla.

Ett av badrummen, klätt helt i vitt kakel, med grönskan utanför som en tavla på väggen.
Döttrarnas sovrum med guldskimrande koskinn på golvet, en bambuinspirerad karmstol och en hashtag-lampa ovanför sängen. Bakom skymtar passagen mot bakre delen av huset. Foto: Anne Nyblaeus

Möblerna har följt med från deras tidigare hem medan textilier bytts ut för att passa in.

– Min filosofi är att skapa ett hem som jag inte behöver oroa mig för. Barnen springer oftast barfota och jag skulle bli galen om möblerna var täckta med dyra textilier som de inte fick klättra upp i. Jag vill gärna ha en avslappnad känsla hemma och har varit noggrann med att skapa en atmosfär som rimmar med husets personlighet. För de här husen är som individer och ska respekteras.

På väggarna har hon hängt grafiska blad med tropiska -motiv som palmer, träd, djur och havsmotiv. I hallen är väggarna klädda med stora speglar som öppnar upp rummet samt reflekterar in mer ljus. Även om rummen är stora och luftiga, blir det lätt mörkt då ljuset bromsas av all grönska.

I vegetationen utanför väntar också djurlivet.

– Man får vara försiktig med ormar här. Det finns massor med kobror i parken, och de kan lätt ta sig in i husen, säger Nina.

Text och foto: Anne Nyblaeus

Res med oss på Sköna hem – klicka på länken för att läsa mer!