Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Linn och Max hittade hem i Malmö efter sju år i London.
Linn och Max hittade hem i Malmö efter sju år i London.
Linn och Max hittade hem i Malmö efter sju år i London.
Sekelskifteshuset som en gång rymde tre niorumslägenheter har i dag styckats upp i flera mindre bostäder. I våningen högst upp har Linn och Max hittat hem.
Sekelskifteshuset som en gång rymde tre niorumslägenheter har i dag styckats upp i flera mindre bostäder. I våningen högst upp har Linn och Max hittat hem.
Sekelskifteshuset som en gång rymde tre niorumslägenheter har i dag styckats upp i flera mindre bostäder. I våningen högst upp har Linn och Max hittat hem.
1 AV 2
Linn och Max hittade hem i Malmö efter sju år i London.
Foto: Carolina Romare
2 AV 2
Sekelskifteshuset som en gång rymde tre niorumslägenheter har i dag styckats upp i flera mindre bostäder. I våningen högst upp har Linn och Max hittat hem.
Foto: Carolina Romare

Linn och Max bytte London mot sliten 1800-talsvåning i Malmö

Inredaren Linn och sambon Max längtade efter ett eget hem efter några intensiva år i London. 

I dag är deras vackra sekelskiftesvåning i Malmö inredd med mjuka, inbjudande möbler och väl avvägda, samspelande färger.

Sophie Lövenskiold Sperlich

Efter sju år i hyreslägenheter inredda med någon annans möbler blev flyttlasset från London lätt. Lika länge hade Max och Linns liv till största del handlat om jobb, nöjen och uteliv. Pendlingsavstånden i London var långa, levnadskostnaderna höga och de hann inte fundera så mycket på familjeliv eller sin egen heminredning.

– Vi har haft otroligt roligt, levt livet och levt för dagen. Med tiden började vi längta efter andra saker. Mer livskvalitet, mer fritid, tid tillsammans och inte minst vårt första egna hem, säger Linn.

Valet för hemflytten föll på Malmö. Här var de båda uppvuxna, hade vänner och familj. Max fick jobb på en mediebyrå i Köpenhamn och Linns utbildning till inredningsarkitekt från Chelsea College of Art and Design var sedan länge avklarad. Med sig hem till Malmö hade hon en portfölj av arbetslivserfarenhet från såväl privata Londonhem som boutiquehotell och kontor runtomkring i Europa.

HEMMA HOS FAMILJEN GEORGSON/BUSCK

Här bor: Linn Georgson, 35, Max Busck, 39, och sonen Otis, 1.

Var: En trea på 81 kvadratmeter högst upp i ett nyrenässanshus byggt 1884 på en av Malmös paradgator. Renoverades och inreddes åren 2019–2020.

Gör: Linn är inredningsarkitekt och Max jobbar som marknadsförare.

Den stora lyxiga soffan centrerar vardagsrummet. Soffa från Sweef. Kuddar i matchande linnetyg från H&M home. Matta och fåtölje från Jotex. Soffbordet i carraramarmor är köpt på Bukowskis. Linnegardinerna som får drapera hela väggen är från Ellos. Foto: Carolina Romare
Linn dras till svala paletter med inslag av klara och poppiga färger. ”Kontrasterna underhåller ögat, som upptäcker nya nyanser”, säger hon. På hyllan bakom stolarna samlas favoriter på display i vackra stilleben. Matta och fåtöljer, Jotex. Foto: Carolina Romare
I det ljusa vardagsrummet lockas ögat mot de röda accentfärgerna och i köket mot de mörkblå luckorna. Medicinskåpet är köpt på Bukowskis. Helmatt väggfärg, Elefant 553, Beckers. Soffa, Sweef. Kök från Epoque. Foto: Carolina Romare

”Hem” skulle visa sig vara en sekelskifteslägenhet längst upp i en nyrenässansbyggnad på en av Malmös paradgator. Husets ursprungliga tre niorumslägenheter, som under slutet av 1800-talet byggts åt stadens förnämsta, har med åren styckats upp till lägenheter av mer behändig storlek. Att det var mycket som behövde renoveras passade Linn och Max perfekt.

Jag hade ju massor av erfarenhet men hade ironiskt nog aldrig renoverat eller inrett ett eget hem

– Jag hade ju massor av erfarenhet men hade ironiskt nog aldrig renoverat eller inrett ett eget hem, så det var något vi sett fram emot. Ljusinflödet, takhöjden och stuckaturerna är av den extravaganta sorten som skänker otroligt mycket gratis karaktär till rummen, säger Linn.

Sedan Linn och Max flyttat in har köket fått nya luckor. ”Att ha ett mörkblått kök är något jag fått med mig från alla år i England, där ser man ofta mörkblå eller mörkgröna kök. Det känns som hemma.” Matbordet har Linn tillverkat av återvunnet material.Kök, Epoque. Stolar, Börge Mogensen. Foto: Carolina Romare
Lägenhetens enda vita vägg står i fin kontrast till kökets blå luckor. Matbordet har Linn tillverkat av återvunnet material under inredningsutbildningen.Stolar Folkestolen, Börge Mogensen. Lampa från Muuto. Foto: Carolina Romare
Det låga ljusinsläppet i hallens smala passage har omfamnats genom att väggarna fått en djup, matt grågrön färg. Nyansen heter Treasure, från Jotun. Foto: Carolina Romare

Hon började med att sammanställa en ”mood board” över färgskala och möblering. Hela lägenheten skulle ha en känsla av lugn och komfort. Till skillnad från det typiska Londonhemmet skulle det här boendet vara en social plats där många kan umgås bekvämt.

– Det sociala är väldigt viktigt för oss, så den första möbel som kom på plats var vår stora, djupa soffa som placerades mitt i rummet. Den bjuder in till avkoppling, rymmer i princip hur många som helst och den lösa linneklädseln kommunicerar på något sätt att det är okej att hänga här en hel dag, skrattar hon.

Målbilden var klar, men i kontrast till inredarjobben skulle den här inredningsprocessen få ta tid. Växa fram snarare än att komma fram till en komplett möblering under kort tid.

– Hur frestande det än var att bli ”klar” levde vi ett bra tag med våra tre möbler. Sängen, soffan och matbordet. Att köpa inredning som duger för stunden, tills man hittar något bättre, har aldrig varit aktuellt. Den typen av köp tror jag resulterar i att man med tiden blir lite hemmablind och till slut har ett helt hem uppbyggt på saker man bara gillar så där. Bättre att leva spartanskt tills vi hittat rätt, tyckte vi. Att sakna delar av inredningen håller också motivationen uppe att leta vidare, säger hon.

I sovrummet är rymden stor nog för att kunna bära upp den djupgröna nyans som Linn och Max var ute efter. Svarta matta detaljer kontrasterar mot naturmaterial och växter. Rislampa, Hay. Sängkläder, AB Småland. Bänk, Ikea. Tofflor, Muji. Foto: Carolina Romare
Under lager av klickgolv hittades de ursprungliga golvbrädorna, som vitlaserades. Sängbord, från H&M home. Lampor från Ellos. Matta, Granit. Foto: Carolina Romare
”Ljusinflödet, takhöjden och stuckaturerna är av den extravaganta sorten som skänker otroligt mycket gratis karaktär till rummen”, säger Linn. Foto: Carolina Romare

Med tiden har lägenhetens vita väggar alla fått färger som samspelar med varandra. Över hela hemmet vilar en nedtonad färgskala med naturliga material i lugna och naturnära toner. Kalla basfärger som matchar varandra kombinerat med rostiga, brända accentfärger i besläktade toner.

– Jag tycker mycket om att laborera med möten mellan varmt och kallt, som svala grundpaletter med poppande inslag i klara färger. Kontrasten mellan varmt och kallt gör inredningen intressant och underhåller ögat, som hela tiden upptäcker nya nyanser. Här har jag jobbat med flera lager av kalla basfärger i blått, grönt och khaki som accentueras av detaljer i varma, rostiga toner. Visst kan man dra i kontrasterna ytterligare, men eftersom jag tänker färg och form hela dagarna ville jag ha en lugnande och vilsam färgskala att komma hem till. Därför har jag hållit mig till en naturnära palett, säger Linn.

I London och runtom i Europa ligger det en prestige i att ha anlitat en inredare till att dekorera sitt hem. Det är ett tecken på framgång.

Sedan hemflytten arbetar hon mestadels med kontorsinredningar men även ett och annat privat heminredningsuppdrag. Att marknaden som inredare i Malmö skulle vara väsensskild från den i London visste hon.

– I London och runtom i Europa ligger det en prestige i att ha anlitat en inredare till att dekorera sitt hem. Det är ett tecken på framgång. Inte sällan levererade jag totallösningar som innefattade allt från väggfärg och möbler till bestick och blommorna på bordet. Den typen av kund existerar knappt i Sverige. Här sätter vi en ära i vår smak och i att ha inrett vårt hem på egen hand, säger Linn.