Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjens villa är byggd 1909 och ligger i Trekanten utanför Kalmar. Trädgårdens äppelträd är pyntat med rislampor.
Familjens villa är byggd 1909 och ligger i Trekanten utanför Kalmar. Trädgårdens äppelträd är pyntat med rislampor.
Familjens villa är byggd 1909 och ligger i Trekanten utanför Kalmar. Trädgårdens äppelträd är pyntat med rislampor.
Familjens villa är byggd 1909 och ligger i Trekanten utanför Kalmar. Trädgårdens äppelträd är pyntat med rislampor. Foto: Frida Ekman

Linn och Jesper köpte villa med gammalt bageri: ”Blev förälskade”

Mönstrade tapeter, personliga loppisfynd och noga utvald design. Familjen Johansson-Ämtvall har varsamt renoverat sin vackra sekelskiftesvilla i Trekanten, strax utanför Kalmar.

Det gröna sekelskifteshuset, med vita knutar, där familjen Johansson-Ämtvall bor är en husromantikers dröm. Glasverandan med handblåsta fönster är omgiven av djupröda rosor som står i full blom. I trädgården finns äppelträd och odlingskragar fyllda med färgglada dahlior. Linn och Jesper med sonen Bille visar runt i hemmet med lilla hunden Bertil i glatt släptåg. Familjen har bott i huset sedan 2019 och trivs hur bra som helst.

– Vi älskar verkligen vårt hem. Vi har ett genuint intresse för vackra gamla hus och byggnader, så det känns fantastiskt att kunna bo så här, säger Linn.

HEMMA HOS LINN OCH JESPER

Här bor: Linn Johansson, 30, Jesper Ämtvall, 34, Bille, 3, och dottern Karla, 3 månader, (som vid fototillfället fortfarande låg i magen). Hunden Bertil.

Gör: Linn arbetar som marknadskommunikatör och Jesper som anestesisjuksköterska.

Var: Trekanten utanför Kalmar.

Bor: En villa på 199 kvadratmeter byggt 1909.

Instagram: @linnochjespershus

Linn Johansson och Jesper Ämtvall med sonen Bille. Linn är här höggravid med dottern Karla. Foto: Frida Ekman
Mysigt på den vackra glasverandan. Rottingsoffa och soffbord, Ikea. Ljusstake, Paradisverkstaden. Rosa kuddfodral, H&M home. Foto: Frida Ekman
Kökets väggar är vitmålade och ljusa. Kök, Electrolux sentens. Jesper och Linn har målat om det gamla skåpet i rosa färg och monterat nya knoppar på det. Skolplanschen fick paret från Jespers mamma. Taklampa, PR home. Vas Dagg, Svenskt tenn. Foto: Frida Ekman
Inte kunde jag ana att jag, som vuxen, skulle hamna här med min egen familj.

Huset ligger beläget i den mysiga lilla orten Trekanten utanför Kalmar. Familjen bodde tidigare i lägenhet inne i stan och var egentligen inte alls på jakt efter en villa när de bestämde sig för att flytta. Planerna var snarare inställda på att hitta en passande sekelskiftesvåning i Kalmar eller Stockholm. Varken Jesper eller Linn såg sig själva som husmänniskor, men när huset de nu bor i dök upp på marknaden föll de direkt, och Linn som själv vuxit upp i Trekanten kände området väl.

– När vi var på visning blev vi smått förälskade. Vi föll speciellt för den vackra punschverandan. Den var inte ens med på bild i annonsen, så verandan blev en glad överraskning, säger Linn.

Hon berättar vidare att hennes mamma och bonuspappa är bosatta i området. Även Linns lillebror och hans flickvän bor i närheten. Och nu har även flera andra vänner börjat flytta till Trekanten.

– Jag minns klart och tydligt när jag köpte pizza från pizzerian runt hörnet som barn. Vi bodde i ett funkishus som ligger omkring en halv kilometer härifrån. Inte kunde jag ana att jag, som vuxen, skulle hamna här med min egen familj, berättar hon.

Postern “Ölstilar” finns att hämta på Systembolaget. Köket är från Electrolux Sentens. Det gröna kaklet, från Konradssons kakel. Foto: Frida Ekman
Vardagsrummets väggar är klädda i tapeten Pimpernel av William Morris. Den rosa pallen kommer från vintagebutiken Folks interiör. Fåtölj, Facebook marketplace. Fårskinn, Jotex. Skåpet kommer från Ikeas Stockholmsserie. Foto: Frida Ekman
Harmoniskt ljusblått i matsalen. Poster från Moderna museet. Sidobord från en loppisbutik som ligger ett stenkast från huset. Ljuslykta och ljusmanschett, Svenskt tenn. Foto: Frida Ekman
Här hemma kan jag leva ut! Jag får chansen att förverkliga mycket jag drömt om.

Villan var i okej grundskick när paret köpte den. En invändig renovering var dock nödvändig och fasaden behövde målas om. Paret har gått varsamt tillväga och renoverat rum för rum. De har gjort nästan allt jobb på egen hand, med viss hjälp av Jespers pappa, Linns bonuspappa och hennes lillebror. Paret, som i stort saknade förkunskaper, har lärt sig mycket under renoveringsresans gång.

– Nästa projekt är att måla om fasaden och alla fönster. Ett jättejobb som jag och min pappa ska göra under sommaren, säger Jesper.

Sedan paret flyttat in har mycket förändrats. En av de största förvandlingarna är köket. Tidigare var det lite av ett hemmabygge, med fast 1980-talsinredning och märklig planlösning. Numera är rummet hemmets hjärta. I köket har paret satt in djupgrönt kakel och bänkskivor i marmor. Ljusgrön färg på luckorna har gett rummet en helt ny karaktär. En gammal vedspis har paret valt att behålla och bakom den har en tegelvägg knackats fram. Köket känns såväl klassiskt som modernt med en personlig twist.

– Vi valde att lägga extra omsorg på köket, eftersom man umgås där mest hela tiden. Valet att ha grönt kakel är vi supernöjda med. Det lyfter hela rummet, säger Jesper.

Dukat för lunch i matsalen. Tyglampan är köpt på Elstore. Stolarna runt matbordet är en mix av loppisfynd och nytt. Vinglas, Riedel. Servettringar, Zara home. Underlägg, Svenskt tenn. Foto: Frida Ekman
Tapeten i hallen satt i huset när paret flyttade in. Sekretär från Kalmar auktionsverk. Taklampa, Ikea. Grön bankirlampa, Markslöjd. Tavlorna är en mix av egna fotografier, posters och bilder en bekant gjort. Foto: Frida Ekman
Hallen är tapetserad med mönstret Willow Bough, William Morris. Lampa från Hay. Hallbord, Kalmar Auktionsverk. Foto: Frida Ekman

Både Jesper och Linn har en känsla, och ett intresse, för färg och form. De väljer ofta inredning tillsammans och har liknande smak. Familjens mest passionerade inredningsintresse är det dock Linn som står för. Att ha det fint omkring sig har alltid varit viktigt för henne.

– Här hemma kan jag leva ut! Jag får chansen att förverkliga mycket jag drömt om. Att inreda är ett kreativt utlopp för mig, säger Linn.

Det är mixen som gör hemmet intressant och personligt.

Flera av husets möbler är köpta i andra hand. Exempelvis Billes barnsäng, sekretären i hallen eller parets sängbord, listan kan göras lång. Att handla second hand är något som Linn och Jesper tycker är viktigt ur miljösynpunkt, men även för att tillföra något unikt till hemmet.

– Blanda gammalt och nytt är något både jag och Jesper tycker om. Det är mixen som gör hemmet intressant och personligt. En vas köpt på loppis för tio kronor kan vara lika fin som en från Svenskt tenn, säger Linn.

Mysigt i sonen Billes rum. Poster med text av konstnären Klara Wiksten. Svamplampa, Heico. Fåtölj till höger från Afro Art. Foto: Frida Ekman
Sovrummet är drömmigt med en romantisk rosa tapet. Påslakan, Jotex. Sänglampa, Ikea. Sänggavel, Ellos. Tapet Dancing cranes, Boråstapeter. Sängborden är köpta på Facebook marketplace. Paret har målat om borden och bytt knoppar. Foto: Frida Ekman
Det röda huset i parets trädgård användes tidigare som bageri. Nu har Linn och Jesper planer på att göra om den gamla bageriugnen till en pizzaugn. Foto: Frida Ekman

Färg och tapeter kännetecknar hemmet. Både vardagsrummet och hallens väggar är klädda i klassiska William Morris-mönster. Matsalen är målad i en mjuk duvblå nyans och sovrummet har en ljusrosa tapet med ett motiv föreställande tranor.

– Att använda färg och tapet kan liva upp i vilket rum som helst. Jag inspireras gärna av danska hem. I Danmark är man inte rädd för att använda sig av färg, säger Linn.

När alla husrenoveringar är slutförda har Linn och Jesper ett annat, lite annorlunda, framtidsprojekt.

– Vi vill göra i ordning det röda huset i trädgården där det förr i tiden har drivits ett litet bageri. Den gamla bageriugnen finns till och med kvar, och vi har tankar på att göra en pizzaugn av den. I bageriet tänkte vi ha ett sällskapsrum där vi kan ställa till med kalas för vänner och familj, säger Jesper. 

Se även: