Linda skickade ett sms till sin man: ”Hittat vårt hus”
Lågmält och inspirerat av naturen – så beskriver Linda sitt hem i juletid som pryds av blommor, vinterväxter, girlanger och ljus.
– Det känns som om jag vill ta i kapp alla år då vi bara har ”hälsat på” andras firanden. För mig har varje liten detalj under hela december därför blivit en höjdpunkt. Allt från att plocka fram jullådorna till att lyssna på julmusik, göra godis, klä granen och se mysiga filmer tillsammans.
På landsbygden mellan Skövde och Mariestad ligger en stor mjölkgård. Förutom ett flertal ladugårdar finns här även ett gult 1,5-planshus med vita fönsterfoder och faluröda spröjs. Yviga kransar pryder de ärgade grindarna som leder in till trädgården, och centrerat på gården står en gran med skimrande belysning.
Här bor...
Linda Knutsson, 29 år, med Clas Knutsson, 30, och barnen Melicia, 6, Geodor, 5, Benjih, 3, samt Danael, 1. Linda är föräldraledig men jobbar extra på blomsterhandel samt som influencer. Clas jobbar på en skola.
Instagram: @fruknutssons
Om hemmet...
Hyreshus på en mjölkgård mellan Skövde och Mariestad, Västergötland.
Byggår: 1860.
Inflyttningsår: Hösten 2019.
Här bor Linda och Clas Knutsson med sina fyra barn. Efter sex år i Norrland bestämde de sig för att återvända till Västergötland. De ska snart fira sin andra jul i huset, vilket Linda ser väldigt mycket fram emot.
– Efter att alltid ha åkt hem till våra släktingar för att fira julafton får vi äga vårt eget firande. Nu kan vi äntligen skapa den julmagi som vi alltid drömt om, säger hon.
– Det blir ingen jul inomhus såvida det inte är jul utomhus också! Där pyntar och dekorerar jag med julblommor, vinteräpplen, kärvar, kransar och ljusslingor. Jag brukar även åka till min pappas skog för att hämta smågranar, som får flytta in i varje rum, samt granris till utomhusmiljön och mossa till alla julgrupper, säger Linda.
Linda älskar julen och hade gärna börjat pynta direkt efter sommaren, men då resten av familjen tycker att det är väl tidigt får hon vänta till i mitten av november.
– Pysslet är definitivt bland det bästa med julen. Jag gör riktigt många kransar, stjärnor och girlanger. Stöper ljus och dekorerar julklappar. Vi brukar även baka något slags pepparkakshus, mest för att det är så himla roligt att dekorera det med olika spritstekniker. Sen försöker vi alltid baka lussebullar och lite olika godissorter, men jag pysslar hellre än att baka.
All inredning har sin egen historia att berätta och består av en härlig blandning av arvegods, återbruk och egentillverkade föremål.
Kransarna i sovrummet består av torkade blommor och gräs, och på den gamla knopplisten som Linda funnit i sina föräldrars gamla lada hänger en ljuv aprikosfärgad amaryllis. I kökets tak sitter böljande girlanger av buxbom, och matbordet pryds av ett sagolikt blomsterarrangemang i subtila toner. Idéerna verkar aldrig ta slut.
– Mina jullådor består mest av stommar till kransar och annat pysselmaterial. Vår jul är ganska lågmäld och främst tagen från naturen, säger Linda.
År 2013 blev Clas erbjuden ett jobb i Västerbotten, och det ledde till att paret flyttade till Norrland. Clas hade redan sin familj där, vilket gjorde att flytten föll sig ganska naturlig. För Linda, som hade sin familj och sina vänner i Västergötland, blev omställningen stor. Hon var föräldraledig och kände sig ensam, det resulterade i att längtan efter hemtrakten växte sig större. Paret pratade om att så småningom flytta söderut igen, men det klaffade aldrig med jobb och boende. Åren gick och den växande familjen blev kvar i ungefär sex år.
– En sommardag ringde min pappa till mig och berättade att hans barndomsvän hade ett hus ledigt för uthyrning. Jag blev eld och lågor! Jag bad honom åka dit för att kika på huset och ta ett par bilder på det. När han skickade dem till mig föll jag pladask för den glasade verandan och bostadens gamla attribut. Jag skickade ett kort sms till Clas där jag skrev att jag hade hittat vårt hus och att det var dags att flytta. Han hade inte ens hunnit se bilderna innan jag hade bestämt mig.
Hösten 2019 var de på plats i sitt nya hem. Huset var nyligen renoverat, vilket innebar att de själva inte fick förändra interiören, i stället har Linda varit tvungen att tänka till för att kunna sätta sin egen prägel på bostaden.
– I vårt sovrum finns en tapetserad fondvägg som inte riktigt faller mig i smaken. I stället för att måla väggen, vilket jag skulle ha gjort om vi ägde huset, har jag satt upp en skena med gardiner. En smidig lösning som gör väldigt stor skillnad. Dessutom kan vi enkelt variera tygerna beroende på årstid och vilken känsla vi eftersträvar. Stora mattor kan också lyfta ett rum och ta bort fokus från golv som man kanske inte tycker om.
Bostaden är inredd med begagnade möbler och prylar, som passar husets gammalmodiga stil. All inredning har sin egen historia att berätta och består av en härlig blandning av arvegods, återbruk och egentillverkade föremål. Färgskalan går i mjuka och jordnära toner för att förstärka den lantliga känslan. Linda älskar bostadshusets gammaldags charm med dess gedigna dörrar med originalhandtag, handblåsta fönster, kökets vedspis samt det gamla serveringsskåpet. Dessa detaljer gör sig extra bra till jul när hemmet dekoreras med naturliga material och Lindas egentillverkade kreationer.
– Jag älskar julen sen den blev vår. Det känns som om jag vill ta i kapp alla år då vi bara har ”hälsat på” andras firanden. För mig har varje liten detalj under hela december därför blivit en höjdpunkt. Allt från att plocka fram jullådorna till att lyssna på julmusik, göra godis, klä granen och se mysiga filmer tillsammans. Det är även viktigt för mig att lära våra barn vad högtiden handlar om, att det faktiskt är Jesus födelse vi firar. Det blir lätt fokus på allt runt omkring. Det känns väldigt fint att få skapa den där julmagin och uppleva den tillsammans med våra barn. Det är inte bara julafton som räknas, utan även veckorna dit. Jag vill verkligen att barnen ska minnas sina jular som en speciell tid med många mysiga stunder.
LÄS MER: Slitna tapeten sätter tonen i Emmas skånska lanthem
LÄS MER: Caroline och Henrik hittade drömhuset på ”fel sida av stan”