1 AV 2
Foto: Mikael Lundblad
2 AV 2
Under hösten kan du se mer av Lina Paciello och hennes familj i tv-programmet ”En bondgård mitt i stan”, där tre familjer ska förvandla sina trädgårdar till självförsörjande bondgårdar – trots att de bor mitt i stan.
Foto: Mikael Lundblad

Lina Paciello gillar återbruk: ”Föredrar genuina material som åldras vackert”

Genom händighet, val av genuina material och fingertoppskänsla för vintage – har Lina Paciello och hennes familj skapat ett tidlöst och hållbart hem.

Jenny Martinsson

En del familjer flyttar titt som tätt. Men familjen Paciello är här för att stanna - och vårda. Det är nu tio år sedan Lina Paciello och hennes man flyttade in i villan byggd 1910 i Älvsjö. Två barn har det hunnit bli sedan dess.

Med endast såpa kommer golvet på sikt att bli lättskött och få en vacker, svagt grå nyans.

Tidigare ägare hade tagit bort husets vackra stuckaturer, täckt över originalgolven och fyllt igen alla rökkanaler med cement. Lina och hennes man började med att riva ut laminatgolven och plastmattorna och slipade de befintliga trägolven. Där sådant saknades lade de in nya trägolv, och efter att ha läst på under många nätter valde Lina att endast såpskura golven.

- Jag ville inte behandla golven med en massa onaturliga medel eller lut. Med endast såpa kommer det på sikt att bli lättskött och få en vacker svagt grå nyans. Jag tror på att vi alla kan göra något för miljön i det lilla, säger Lina.

Den stora tavlan i guldram har Lina själv målat. Foto: Mikael Lundblad
Vintageskåpet är fyllt av glas, vaser och andra föremål, det mesta fyndat second hand. Överst tronar en tavla målad av Linas farbror Claudio Paciello och bordslampan Snoopy från Flos, formgiven av Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Foto: Mikael Lundblad
Monokromt med mycket materialkänsla. Ikeasoffan har överdrag från Bemz, stålrörsfåtöljen Wassily formgavs 1925 av Marcel Breuer. Soffbordet med marmorskiva har Lina byggt, golvlampa, second hand. Foto: Mikael Lundblad

Samtliga ytskikt i huset har gjorts om, och paret har även försökt återskapa stuckaturen som en gång fanns i huset. Efter ett tag tog de även tag i det stora arbetet med att öppna upp rökkanalerna igen och satte dit kakelugnar.

- När vi gjort det var det som att huset började leva och må bra. Det kunde äntligen andas igen på det sätt det var menat när det byggdes, fortsätter Lina. Fuktproblemen försvann och vi kände att det verkligen var värt allt slit och all möda.

Lina tänker mycket på hållbarhet, och det genomsyrar hela hemmet, i materialval och genom återbruk. Det finns mycket second hand och vintage både i inredningen och i garderoben. Hemma hos familjen Paciello tas allt tillvara, och många av hemmets föremål har Lina gjort om på något sätt. Kreativiteten har hon i blodet. Hennes morfar målade mycket, och bodde tidigare bara några hus bort. Den andra sidan av släkten bor i Italien, med en kreativ italiensk pappa och många konstnärssjälar - musiker, skådespelare, konstnärer, en arkitekt, en restaurerare.

Lina är grundare av Gröna Gredelina och du hittar henne som @linapaciello på Instagram. Foto: Mikael Lundblad
Bänken i hallen har paret gjort själva av gammalt trävirke. Foto: Mikael Lundblad
Köksbordet är en måttbeställd marmorskiva som monterats på en Ikeabas. Saarinens Tulpanstolar är vintage, taklampa, Flos. Foto: Mikael Lundblad

- Det sägs att människor från Neapel har ett speciellt drag - de är fixare, doers. För att klara sig måste man se lösningar och inte problem. Det kan jag känna igen mig i, och det tar jag med mig i allt jag gör, säger hon.

Lina har grundat företaget Gröna Gredelina som erbjuder hållbara, ekologiska och växtbaserade hushållsprodukter. Allt började med ”klassikern” att Lina fick barn och upptäckte att något hon behövde saknades.

- Vi är så himla noggranna med allt kring våra barn. Men ändå torkar vi av bordet med starka rengöringsmedel, och där hamnar mat som barnen sedan plockar upp och äter. Och de små kryper runt på golvet vi precis städat. Jag började undersöka och ta fram nygamla recept på produkter som gör rent men som inte är skadliga, varken för hälsan eller miljön, säger Lina.

Bokhyllan är fylld med vintagefynd. Piedestalen i spegelglas är från 80-talet och köpt på auktion. Foto: Mikael Lundblad
Olika epoker och stilar funkar fint ihop tack vare den enhetliga färgskalan. Foto: Mikael Lundblad
Matsalsbordet är ett ombyggt och modifierat secondhandköp, stolarna är Marcel Breuers Cesca för Thonet. Foto: Mikael Lundblad

Med produktionen i Sverige har företaget sedan starten 2014 vuxit långsamt men stadigt, precis som Lina vill.

- Gröna Gredelinas filosofi är baserat på tradition och slow living. Att göra mer, med mindre. I en värld då allt tycks snurra allt snabbare har vi i stället valt att se tillbaka och lyfta fram tidlösa hushållsprodukter som är lika funktionella i dag som förr, berättar Lina.

Även hemmet präglas av naturmaterial. Familjen omger sig gärna med hantverk, och njuter av inredning som någon har lagt ned sin själ i. Här finns få eller rentav inga trendprylar, vilket gör att hemmet känns väldigt tidlöst.

Närmast sakral stillhet råder i sovrummet. Sängram, bord och lampa, allt är vintage - sistnämnda har Lina målat med grå strukturfärg och försett med ny lampskärm. Foto: Mikael Lundblad
Jag föredrar genuina material som åldras vackert och som man inte tröttnar på. I längden är det även hållbart.

- Jag föredrar genuina material som åldras vackert och som man inte tröttnar på. I längden är det även hållbart. Man ska inte kunna sätta ett årtal på inredningen i vårt hem. Jag brukar stanna upp och utvärdera mig själv och min smak emellanåt, tittar på bilder som jag sparade för tio år sedan. Vad gillade jag då, tycker jag likadant i dag? Då blir det väldigt tydligt och enkelt att se vad min smak är och vad som bara var trender. Ett enkelt sätt att hitta sin egen tidlösa stil, avslutar Lina.

Ur Sköna hem nr 2 2021

LÄS MER: Se hur familjen Paciello förvandlade sin lilla villaträdgård till bondgård!

LÄS MER: 18 inspirerande inredningsidéer som ger ditt vardagsrum ett lyft