Foto: Johan Sellén

Välkommen till Stojankas funkisdröm med 6 meter i tak, pool & pergola!

Utskjutande partier, mycket glas, spännande linjer och dold entré. Stojanka Drinic visste exakt hur hon ville ha det när hon planerade för familjens nya hus i Mälarhöjden strax utanför Stockholm. Häng med in!

Hon älskar funktionalismen, de vita husen och de raka linjerna. Men att bo i en kub var aldrig aktuellt.

– Det måste hända något tycker jag. Nu har vi en balkong som sticker ut, liksom sovrumsdelen som drar ut över uteplatsen. Dessutom är entrén dold från gatan, säger Stojanka Drinic.

Tillsammans med sin make och två tonårsbarn lämnade hon en etagelägenhet på 115 kvm på Nybodahöjden, för den här nybyggda drömmen på 350 kvm i Mälarhöjden utanför Stockholm. Här klättrar villorna från olika epoker om varandra, området är kuperat och ligger nära vattnet.

Tillsammans med arkitektbyrån Arklab och byggföretaget Über nordic satte arbetet igång. Det gamla huset på tomten revs eftersom det delvis hade brunnit ned, det var läget och tomtens placering familjen föll för. Den ligger på höjden med en allmänning och ett stort stenparti intill.

Uteplatsen och poolen är gömda från gatan, det är ombonat och inbjudande
Som om självaste Le Corbusier skulle ha ritat det! Det vita huset klättrar på höjden och har flera utskjutningar på fasaden för att inte bara vara en simpel kub. Foto: Johan Sellén
Huskroppen skjuter fram över poolen på baksidan och skapar spännande linjer. Till vänster syns pergolan med tak som går att dra av. Solstolar från Fiam. Foto: Johan Sellén
Det luftiga köket är platsbyggt av snickare. Lägg märke till vedförvaringen som anas till vänster. Köksön rymmer både förvaring, matplats och arbetsyta. Foto: Johan Sellén
Poolen är gjord av Folkpool och Pool-Johan och klädd i mosaikliner. Vid kortänden ett förråd och växthus som även är ett poppis matrum. Foto: Johan Sellén
Stojanka Drinic och en av sönerna tar en paus i skuggan på baksidan av huset. Här finns en härlig berghäll som ramar in familjens tomt. Foto: Johan Sellén

– Jag ville ha massor med ljus men inte för mycket insyn. Och något akvarium med stora glaspartier eller glasade balkonger var inte aktuellt. Det ska kännas ombonat och inbjudande, men ändå ha en skyddad känsla.

Och föresatsen lyckades, nu klättrar här ett hus på höjden, vitrappat och med partier som sticker ut från fasaden och tar plats. Uteplatsen är också gömd från gatan, här finns poolen på 8 x 3,5 m på den stora inbjudande kalkstensklädda baksidan som också rymmer pergola med utekök och ett orangeri/förråd där man gärna sitter under den svala våren och hösten.

Jag älskar funkis och har försökt plocka in det här och var

– Jag älskar gamla funkishus och har försökt plocka in det här och var, till exempel i detaljer på grindar och staket. Vi har också jobbat mycket med belysningen, den är infälld överallt och tänkt att belysa saker på rätt sätt, det gäller både på huset och uteplatsen.

Väl inne möter en ovanligt stor och luftigt hall med inbyggda garderober och ljusa kalkstensplattor på golvet. På entréplanet finns kök, vardagsrum, arbetsrum och badrum. Allt definieras av den öppna spisen och vedförvaringen som är inbyggd i en smatt och går från golv till tak.

Det ljusa köket som platsbyggts av snickare har öppna hyllplan och en lång köksö som rymmer både förvaring, arbetsyta och liten matplats. Men ett stort Haybord tillsammans med Y-stolar utgör själva matrummet som öppnar upp mot vardagsrummet.

Till höger den öppna spisen som ligger mellan kök och vardagsrum. Köksbord, Hay, Y-stolar av Hans Wegner, lampor, Norman Copenhagen, ramade affischer från Fotografiska. Foto: Johan Sellen
En av sönernas sovrum går i blått och gult. Överkast, Mimou, det tjocka gula tyget är köpt på Länna möbler. Foto: Johan Sellén
Det är nästan 6 meters takhöjd i vardagsrummet som inretts med soffor från Bolia, fåtöljer, Ferm living, soffbord, Asplund, och korg från Länna möbler. Utskjutningen ovanför rymmer en balkong. Foto: Johan Sellén
Arbetsrummets tapet kommer från Boråstapeter, hyllsystem, String, skrivbordsstolar, Muuto. Foto: Johan Sellén

– Vardagsrummet är själva hjärtat i huset. Här sitter vi ofta. Och på golvet har vi lagt rejäla ullmattor som mjukar upp kalkstenen.

Riklig växtlighet bidrar också till ett levande och varmt intryck, trots arkitekturens stramhet.

– Min väninna Ewa på Flower republic i Liljeholmen har hjälpt mig med alla blommor och fyllt mitt hus med gröna växter. Hon är otroligt duktig, det hade inte gått utan henne.

Det mesta fick köpas nytt för att fylla det stora huset, det gällde att tänka om, och tänka nytt. Även om Stojanka – som hon säger själv med ett skratt – bestämmer till 90 procent har båda ändå kunnat enas om den ljusa, skandinaviska stilen som passar så väl till huset och till omgivningarna med berghällen utanför.

Plan två rymmer allrum, familjens tre sovrum, badrum och tvättstuga. I allrumsdelen finns en balkong som sticker fram över vardagsrummet där under. Och slutligen det allra översta planet med takterrass, gästavdelning och ett badrum med bastu.

På golvet har vi rejäla ullmattor som mjukar upp kalkstenen

Invändigt var familjen klar 2016, sedan började projektering med att få till tomten och baksidans stora uteplats.

– Det var rätt komplext med tanke på läget och nivåskillnaderna, det var inte bara att rulla ut en gräsmatta och lägga dit en pool. Vi var tvungna att spränga bort en del sten. Vi tog hjälp av Folkpool och Pool-Johan. Först ville vi ha mosaik, men blev avrådda. Nu har vi en mosaikliner som ser på pricken ut som sten men är lättskött och superfin, vi är så nöjda.

På uteplatsen finns den stora pergolan som rymmer både utekök, stort matbord och ett rejält soffhörn. Taket går att dra bort de dagar när solen inte steker alltför mycket.

– Poolen var klar förra sommaren, vi kunde ju inte ha fått en bättre premiärsommar!

Inredningsanalys: Stark karaktär

Enkelt men effektfullt. Hemmet i Mälarhöjden har mycket karaktär och är inrett utan tveksamheter och med stora penseldrag.

Av Charlotte Pettersson

1. Fläckvis färgrikt

Hemmets genomgående färgskala i vitt, svart och natur bryts ibland på ett uppfriskande sätt. Som en pigg karamell lyser Emma Olbers blekgröna pinnsoffa med kuddar från Svenskt tenn. Sovrummet i blått och gult ger ytterligare färgglädje.

Foto: Johan Sellén

2. Radikalt enkelt

I vardagsrummet är möbler och ting valda i okomplicerade former och färger: stilrena soffor i grå nyanser åtföljs av kubformad förvaring i trä och vitt mot väggen. De många gröna växterna, skinnfåtöljerna och en flätad korg gör rummet hemtrevligt, och de stora fönstren visar naturens varierade skådespel utanför.

Foto: Johan Sellén

3. Ju fler desto bättre!

Mångdubbelt av något kan få hög dekorativ effekt. Notera exempelvis bilderna inramade i samma format och strikt hängda i dubbla rader vid matbordet, och två likadana buketter i samma sorts vaser på bordet framför. I vardagsrummet ses samma grepp, med växtkärlen och samlade monsteraväxter, och i vedstapeln i väggen.

Foto: Johan Sellén

Styling Gill Renlund.

Ur Sköna hem nr 6 2019.

LÄS MER: Trädgården i slänten blev till drömterrass i nivåer med ljuvlig pool

LÄS MER: Spännande materialval och smart förvaring hemma hos grundaren av Granit

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!