Foto: Anne Nyblaeus

Lavendel invävd i sängen och textil på väggen – välkommen till Charlottes krypin i Paris

Nära Place de la Contrescarpe i hjärtat av Quartier Latin. Här har textilformgivaren Charlotte Rosenberg Bosten sitt parisiska lilla krypin, med allt hon behöver på 20 snygga kvadrat.

Ja, Charlotte får verkligen plats med allt i sin studio - fast ingen spis.

- Det behöver jag ingen. Jag bor som i en saluhall här, säger Charlotte Rosenberg Bosten.

Hon behöver bara öppna den tunga porten mot gatan och kliva ut bland osthandlare, vinbutiker och grönsaksstånd.

- Jag äter ute eller tar med mig något hem. Man lever ju inte så mycket inomhus här. Man träffas ute på kaféer och restauranger, säger Charlotte.

Ja, inte den här våren som varit, förstås, när coronapandemin drabbade världen och bland annat Frankrike stängde ner samhället totalt. Charlotte Rosenberg Bosten var i Paris i slutet av februari, men hann bara dit innan hon fick åka hem till Stockholm igen. Annars bor hon ungefär halva tiden i Paris och halva tiden i Stockholm.

Sängen är från österrikiska Pauly, som gör handgjorda sängar av naturmaterial. ”Det är lavendel invävd i den”, säger Charlotte Rosenberg Bosten. De gröna kuddarna har hon klätt med grönt sammetstyg från Christian Lacroix. Den breda randen har hon målat med kopparfärg på linne. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Paris on my doorstep. Charlotte Rosenberg Bosten öppnar porten och kliver ut i folklivet. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Fransk balkong mot den lugna innergården, mitt i Paris. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

- Jag har haft den här studion i fyra år nu. Eftersom jag är i Paris så ofta är det här mycket bättre än att bo på dyra hotell.

Charlotte Rosenberg Bosten har arbetat med textilformgivning i många år, under namnet Anna Charlotte. Sedan länge ligger fokus på mattor, som inte alls behöver ligga på golvet. Tvärtom, de är små - eller stora - konstverk som hänger på väggen.

Eftersom jag är i Paris så ofta är det här mycket bättre än att bo på dyra hotel

- Det är svårt att visa mattor på galleri i Sverige, man förstår inte att det kan vara konst. I Frankrike ser man annorlunda på det, så det är bland annat därför jag är där så mycket.

Charlotte jobbar också som konsult med att göra hela inredningar, och hon tar gärna hjälp av sin andra specialitet, indisk medicin.

- Jag har utbildat mig till ayurvedisk hälsokonsult och vill jobba holistiskt, med hela människan, även i inredningen. Man kan inte bara göra vackra rum, man ska kunna leva i dem också, säger hon.

Charlottes lilla rullväska står ständigt redo, för pendlingen mellan Paris och Stockholm. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Det är lite lyhört så Charlotte har hängt upp ett stadigt draperi framför dörren. Fåtöljerna har hon fyndat på loppis och klätt i likadant sammetstyg som det kuddarna har på sängen. Mattan är specialritad till lägenheten av Charlotte själv. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Golvkaklet i badrummet heter Majorelle vert olive och kommer från Carrelages du Marais. Den kopparfärgade duschen är från Tapwell. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Hennes mest aktuella projekt är boken The word of colours, om hennes passion för färg, som lanserades i februari. Den finns med på en utställning om färgning på franska livsstilskedjan Merci i Paris.

Charlottes Parisstudio ligger på vänstra stranden i femte arrondissementet, ”på gränsen till sjätte” som Charlotte säger. Hon går gärna till Jardin du Luxembourg som ligger tio minuter bort. Det klassiska torget Place de la Contrescarpe finns alldeles nära, liksom Sorbonneuniversitetet. Uttrycket myllrande folkliv är ingen klyscha här.

När man kliver in på gården här är det tvärtyst. Det är grönskande och lugnt.

- Men när man kliver in på gården här är det tvärtyst. Det är grönskande och lugnt, säger Charlotte, som har sin studio två smala trappor upp. Här har hon inrett med egen design och många loppisfynd.

- Jag är en vintagemänniska som älskar att springa på loppmarknader, säger Charlotte Rosenberg Bosten och nämner bland annat Paris största marknad vid Porte de Clignancourt.

Därifrån kommer bland annat de två vintagefåtöljer som hon klätt om i grönt sammetstyg från Christian Lacroix. Bara ett exempel på hur Charlotte kombinerar konst och inredning.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Det är en övning - och ibland en prövning - att bo på liten yta. Men har man som Charlotte hela Paris utanför sitt fönster är det lätt att försaka en del. Men det gäller tänka rätt, skala bort och prioritera.

1. Färger

Ljusa väggar och övervägande ljusa färger men med personliga tillägg av piggt grönt, mjuk terrakotta och lite lila. Det är allt som behövs för att rummet ska kännas levande och inbott. Badrummet följer upp med grönt kakel och ett grönmönstrat golv.

Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

2. Allrum

Bor man i en etta får det rum man har agera levnadsrum. Och det som är viktigt för just dig bör gå i första hand. Som att sova bra. Här har sängen, mycket klokt, fått breda ut sig.

Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

3. Umgänge

I Sverige umgås vi mycket hemma men så är inte fallet överallt i världen. I Frankrike sker mycket socialt umgänge på restauranger och kaféer. Två mindre fåtöljer får dock plats i ettan om det blir besök.

Kopparfärgen går igen på flera ställen i den lilla studion, som här i kökshörnan. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Arr Charlotte Rosenberg Bosten 

Ur Sköna hem nr 10 2020. 

LÄS MER: Åtta hektar blommande fält – här är drömfarmen där Sarah skapar sina berömda buketter
LÄS MER: Flytande gränser i ”James Bond-huset”: ”Man får årstiderna rakt in i vardagsrummet”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!