Titta in i antikälskarna Roger och Marias skånelänga från 1800-talet
Roger och Maria Axell lever ett modernt liv i symbios med historien. Parets kreativitet och passion för udda antikviteter sätter tonen i deras välbevarade skånelänga från 1880-talet.
I bland säger de till varandra att de inte kan bo såhär, med så mycket grejer överallt.
- Vi får då och då för oss att vi ska rensa ut, leva avskalat och stilrent. Men när vi börjar plocka bland grejerna börjar problemen. ”Titta på denna lilla, den kan ju få vara kvar” och ”den här kan vi ju inte göra oss av med”. Och så fortsätter det, skrattar Maria.
- Det är ofta de små antikviteterna som är mest intressanta och har mest personlighet. Tur att vi har så många hyllor att sätta sakerna på, tillägger Roger skämtsamt.
Stilepok är helt oviktigt för oss, det är personligheten och känslan i föremålet vi letar efter.
Roger och Maria Axell är Antikentusiaster med stort A. Många timmar har tillbringats på mässor, antikmarknader, loppisar och hos antikhandlare, kanske främst på Österlen. Bakom deras samling ligger ett genuint intresse för främst allmoge och en kärlek till det udda och unika. De där själfulla föremålen som väcker känslor, tankar och frågor om vem som kan ha gjort dem, var de varit innan - och ibland vad det egentligen kan vara för något.
- Stilepok är helt oviktigt för oss, det är personligheten och känslan i föremålet vi letar efter. Alltid det lite udda. I takt med att vi lärt oss mer har ribban höjts för vad vi ser som udda, vilket gör att sökandet aldrig blir tråkigt, säger Roger.
Intresset för antikviteter kommer i huvudsak från Roger, vars pappa var antikhandlare i Åtvidaberg i Östergötland. Roger fick tidigt ett tränat öga genom att följa med sin pappa på gårdsauktioner och assistera i antikhandeln.
- Min tanke är ofta att jag ska renovera föremål vi hittat som vi tycker har något speciellt, med en utvecklingspotential, att renovera och sälja vidare. Men det slutar oftast med att vi blir så fästa vid det att vi behåller det i stället, skrattar Roger.
Paret bodde tidigare i Östergötland, men har tillbringat mycket tid på Österlen genom åren. Besökt de årliga antikmässorna och vistats en del av sommarsemestern här. Det mesta av parets inredning är köpt i Skåne.
Vi föll direkt för känslan i huset som var relativt orört
- När vi tidigare körde hem till Åtvidaberg kändes det alltid som att vi körde åt fel håll. En dag gjorde vi slag i saken och flyttade ner till Österlen. Vi hittade båda snabbt bra jobb och hyrde ett hus i Skillinge medan vi väntade på att rätt hus skulle dyka upp att köpa, berättar Maria.
Maria och Roger pratar om hur man väljer sin plats i det relativt stora område som är Österlen. Hur man som turist dras till de pittoreska fiskebyarna längs kusten, men att de som permanentboende tycker att det är bättre att bo lite längre in på landsbygden. Många kustsamhällen blir ödsliga när sommarsäsongen är över, restaurangerna stänger och det är långt till både mathandel och kollektivtrafik. Några månader efter flytten till Skillinge hittade de drömmen i den välbevarade skånelängan strax utanför Gärsnäs.
- Läget var perfekt för oss. Fri utsikt och nära ett samhälle, utan att ha grannar tätt inpå. Vi föll direkt för känslan i huset som var relativt orört, och utöver byte av kök, badrum och el har vi egentligen bara behövt måla. I sommar ska vi fortsätta att anlägga trädgården, där det finns desto mer att ta tag i. På tomten finns också en verkstad för möbelrenovering och ett stort förråd som kanske kan bli antikhandel i framtiden, berättar Maria.
Inflödet av nya antikfynd till trots är Marias och Rogers hem minutiöst välordnat. Var sak har sin plats och så gott som alla inventarier är stilsäkert arrangerade i vackra stilleben. Med sitt hem och sitt kreativa sinne visar de att en inredning med nästan uteslutande antikviteter inte behöver vara synonymt med att tumma på funktionalitet eller komfort. Här använder man antikviteterna som bruksföremål och det är inte tal om att låsa in dyrgriparna.
På tomten finns en verkstad och ett stort förråd som kanske kan bli antikhandel i framtiden.
- Vi har snöat in på olika saker i olika perioder. Ett tag var vi väldigt förtjusta i Tillingekeramik, och vårt hem såg lite ut som ett keramikmuseum till slut, skrattar Maria och tar sig för pannan. Nu har vi fått mer balans i våra intresseområden och i vår inredning.
- Och vi har ett rejält förråd! Det som inte har en plats i hemmet får plats i förrådet och det som saknas i hemmet finns troligen att hitta i förrådet, skämtar Roger. Det ger oss valmöjligheter.
Paret har öppna sinnen kring hur saker kan nyttjas. Ofta är det föremålets estetiska kvalitéer eller känsla som styrt dess väg in i hemmet, snarare än det ursprungliga användningsområdet. En snickarbänk används som soffbord, en samling koffertar fungerar som linneförvaring och resterna av ett 1800-talsskåp har blivit väggdekoration.
Även om Maria och Roger är väldigt trygga i sin stil händer det att de, under korta stunder, drabbas av trendängslan.
- Framförallt när vi besökt vänner som bor i stilrena gustavianska hem, prydligt inredda i en enhetlig gråskala med inslag av väl valda accentfärger. När vi kommer hem och ser vår blandning av senapsgult ihop med rött, brunt och grått och alla möjliga färger, det är då jag vill rensa upp totalt, säger Maria, och fortsätter:
- Men efter en stund inser vi alltid att vi faktiskt med eftertanke har valt ut vartenda föremål här. Trots sina olika färger och stilepoker passar allt ihop just därför, för att varje sak betyder något för oss. I våra ögon är det precis det som är grundkomponenten i ett personligt och trivsamt hem.
Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson
Ställ ihop och stapla!
Tricket för att framhäva - och inte kvävas - av sina samlingar är att arrangera dem både dekorativt och komprimerat. Samla och stapla - var sak på sin plats!
1. På skänken
Är det kändisfest på gång? Eller är det släktträff i gips på skänken? Minibysterna samlade i grupp blir ett betydande blickfång trots deras ringa storlek.
2. På hyllan
I köket högt upp på en hylla står familjens samling av fina förvaringsburkar och askar. Där stjäl de inte någon plats men lyfter och glädjer blicken.
3. På bordet
Bättre tre fågelburar staplade på ett bord än en ensam ute på vift ... Staplade får de plats på ett litet bord och utgör en intressant installation.
Ur Sköna hem nr 5 2021
LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Så fick inredaren Louise till boutiquehotellkänsla hemma – se smarta lösningarna