Foto: Lina Eidenberg Adamo

Magisk utsikt från familjens gotländska trähus vid havet

På norra Gotland, på halvön Bungenäs, har familjen Adamo sin plats för vila, lekar, bad och kompishäng. Den lika minimalistiska som fantasifulla träbyggnaden är ett av hittills fyrtio hus som fått byggas på det karga, vackra före detta militärområdet.

Charlotta Dahlgren

Deras förra sommarhus var en gammal missionskyrka på 350 kvadratmeter mitt på Gotland. Stort, kul, annorlunda - och ganska brokigt möblerat med loppisköp. Familjen trivdes jättebra men när de besökte den karga kusten i Bungenäs och fick höra om de planerade husbyggena där så väcktes en längtan. 2013 köpte de tomten och redan i december 2014 stod deras fina trähus klart, hundra meter från vattnet med en obruten vy över havet. Då var det ett av fem hus, nu har Lina och Filip Adamo och de tre barnen fått sällskap av ytterligare 35 familjer som håller till här på det före detta militärområdet.

- På sommaren bor vi här i tre månader, säger Lina. Alla i familjen älskar det. För mig är det här lugnet finns, jag varvar ner på ett sätt som jag inte kan hemma i min tillvaro som frilansande fotograf. Även om vi arbetar även härifrån så blir det på ett annat sätt. Här kan vi andas ut.

Lina & Filip Adamo

Ålder: Lina är 41 år, Filip, 43. 

Gör: Lina är fotograf, Filip är projektledare för Järvaveckan.

Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm, och i ett 90 kvadratmeter stort trähus i gotländska Bungenäs.

Familj: Barnen Sixten, 16, Enzo, 7, och India, 6 år i september.

Instagram: @linaeadamophotography 

Just nu: Packar upp, fixar och donar inför sommarlovet.

Enzo och India gillar att susa fram med pappa Filip i lådcykeln. Den lilla elmotorn har gjort livet på det bilfria Bungenäsområdet både enklare och roligare. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Familjens fina kök med plywoodluckor är byggt med Ikeastommar. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Uteköket är enklast och tåligast tänkbara lösning, en klassisk diskbänk i rostfritt som fått ben av stål. Foto: Lina Eidenberg Adamo

På området är byggreglerna mycket detaljerade och utgångspunkten är att husen ska smälta in så mycket som möjligt i det vilda, vackra och steniga landskapet. Därför smyger de järnvitriolbehandlade byggnaderna längs klippkanter och utefter markens nivåskillnader. De gamla bunkrarna och annat som minner om det militäriska förflutna finns kvar som en naturlig del av miljön. En annan sak som är speciell är bilförbudet. Familjen måste parkera sin bil på 15 minuters promenadavstånd från huset.

- Men det är det värt, bilförbudet är det bästa! Här är så tyst, inga gatuljud, inga ströljud. Allt blir också så mycket vackrare när det inte står en bil framför varje hus. Plus att det är otroligt skönt när man har småbarn, så härligt att vara trygg med att de kan cykla runt som de vill. Och nu har vi skaffat en el-lådcykel att köra grejer med så det är ännu mindre en olägenhet.

När det arkitektritade huset började planeras för sju år sedan ville Lina och Filip att det skulle bestå av ett antal mindre huskroppar, förebilden var gamla tiders fiskelägen med olika små bodar. På så vis skulle såväl gäster som barn och föräldrar kunna få sitt eget privata utrymme.

- Vi hade samlat en massa referensbilder, som vi visade för vår arkitekt, Joel Phersson, men det visade sig att vi hade samma smak, så vi gav honom fria händer inom vår budget, säger Lina.

I hallen ligger ett tåligt betonggolv, i övrigt är det trä som gäller. De nätta kläd- och skohyllorna i koppar är från Maze. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Fina dagar står portarna öppna och trappan blir en skön del av uterummet, när det blåser kallt drar man igen och sitter skönt i lä där bakom. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Här ska det bli flädersaft. Enzo och India förbereder i det trärena köket som kombinerar öppna hyllor för det som används mest med stängda skåp för köksmaskiner, kastruller och annat. Den som diskar här belönas med en strålande havsvy genom fönstret. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Familjen Adamos spännande trähus tar skydd intill bergknallen som också utgör vägg på deras sköna innegård. De järnvitriolbehandlade små huskropparna smälter allt mer in i landskapet i takt med att tiden går. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Resultatet har blivit en bostad på ungefär 90 kvadratmeter fördelat på några stycken mindre byggnader sinnrikt placerade i förhållande till varandra. Mycket av inredningen, som sängar och förvaring, är platsbyggd för att vara ytsmart och lättskött. Att hitta rätt lösa möbler att komplettera med har tagit sin tid. Rummen kan verka större än de är eftersom det är ganska högt i tak men det är inte så många kvadratmeter golvyta att leka med. Men kommer man från 350 kvadratmeter missionskyrka är skillnaden onekligen stor. 

- Vi har velat tänka efter noga med möbleringen här, till exempel inte fylla på med för mycket, så vi har skaffat lite i taget. Det känns viktigt att inte köpa och slänga utan det som kommer hit ska passa in och vara kvar länge. Det är för övrigt inte helt lätt att få hit saker heller.

På sommaren är ändå huset nästan dubbelt så stort för då bildas fina uterum i vinklarna mellan de olika små huskropparna. ”Innergården” med sitt stora träd som hänger ner är en favoritplats att sitta på, i lä för vinden men med havet både synligt och ljudligt närvarande. Den som blir för varm kan gå till uteduschen, en smart anordning som bara består av en kran på ytterväggen.

- Där står man som i ett vattenfall i grönskan, som en djungeldusch. Vilken frihetskänsla!

Sommarduschen är bara en slang som dragits ut från badrummet till den naturliga ”duschkabinen” utanför. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Farmor, Amelia Adamo, pryder väggen över det fina skåpet med rottingdörrar från Ikea. Här inne ska i princip alla skivor och spel rymmas. Det är viktigt att hålla nere antalet prylar, tycker Lina. Foto: Lina Eidenberg Adamo
De stora sovrumsfönstren går från golv till tak och går att öppna för att komma riktigt nära naturen. Avslappnat skrynkliga linnelakan inbjuder till vila. Vägglampan kommer från House Doctor. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Huset ligger så nära havet det är möjligt med hänsyn till strandskyddet. Lina hoppas att området som fortfarande bär spår av husbygget snart ska översållas av blåeld igen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Också när det gäller odling är det speciella regler som gäller i Bungenäs. Här växer sällsynta arter som inte får störas, därför får man inte anlägga rabatter utan bara odla i krukor.

- Även det passar mig rätt bra, säger Lina. Jag har inga gröna fingrar utan nöjer mig med lite örter till maten. Tomterna är också väldigt små men man har ju naturen precis utanför dörren så det gör absolut ingenting. Man ser mycket sten och tallar här och kanske tänker att det är kargt men faktum är att det växer otroligt mycket blommor här.

Ja, det är ett rätt magiskt färgfyrverkeri som exploderar här varje sommar.

- I början på juni blommar allt i gult, sedan kommer blåelden och avlöser och allt tycks blått. Därefter är det en rosa våg av rallarrosor som drar fram. Mot slutet kommer björnbären och sedan blir det faktiskt ganska kargt. Det är flera årstider i årstiden.

Nu är familjen ganska nyligen hitkommen och har många långa sköna veckor framför sig.

- Det blir en process när man öppnar huset för sommaren, jag går och grejar, kanske lagar något eller sorterar ut. En vecka med pyssel och fix, sedan blir det sommarlovsliv. Vi går och badar, spelar spel, sorterar legot i färger, lägger pussel ... På området har det med tiden även vuxit fram ett visst sällskapsliv, här finns flera mötesplatser där de boende kan hänga på sommaren.

- I en lada är det ett par som driver en liten bio. På måndagar är det barnfilm, alla barnen är där och vi föräldrar sitter utanför och tar ett glas vin. En norrman som heter Kalle driver en restaurang med lite växlande öppettider, hans fru Anna driver Nyströms kafé, deli och chark där vi kan fika. En gång om dagen köper vi glass där som vi skriver upp på en lista och betalar för i slutet av sommaren. Det är sådant som gör det här stället så himla mysigt!

Det annorlunda badkaret i betong är en lämning från tiden när det var militär verksamhet här. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Betonggolv med värme ligger i båda badrummen. Den maffiga kopparduschen är från Tapwell. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Få och noga utvalda möbler i vardagsrummet. Läderpuffen fungerar både som sittplats och bord vid behov. Piedestalen är en äldre barpall från Thonet, konstverket på väggen är ett fotomontage som Lina gjort. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Linas sommarpärlor på norra Gotland

Sundsmacken. Nej, det är inte bensinen som är värd en omväg utan här serveras en av öns bästa burgare. Mahnaz inne på macken svarvar grymma burgare på högrev med hemslungad dressing. Snabb mat men inte snabbmat.

 

Fint och fult. En vintagedröm med möbler du inte visste att du behövde eller vintagesneakers i leopardmönster. Och här finns både kaffe och glass och bulle så du kan parkera den ointresserade medan du går loss.

 

Prima gård. Hemma hos Emma och Martin har ena ladan på tomten förvandlats till en kulinarisk utflyktsplats bland primörer, närodlat och lokalt producerat. Emmas smycken och keramik säljs i den andra ladan. Här köper du med dig kaffekoppen hem.

Håll utkik efter deras middagar i ladan!

 

Stenkusten. Det är inte raukarna på Fårö som är Gotlands vackraste. I stället är det den lite mer hemliga Stenkusten som fullständigt kör över dig med sin brutala karghet och obeskrivliga skönhet. Börja vid Bläse och låt naturen skölja över dig.

 

Lanthandeln på Bungenäs. Mycket mer än ett fik, med makalösa bakverk och hembakat bröd, här finns också deli med goda korvar, hemgjorda röror och ostar, allt en kan önska till picknicken. På vägen ut köper du med dig en hemgjord isglass. Kulinarisk själavård.

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)

LÄS MER: Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset