Foto: Mikael Lundblad

Sjötomt med släta klippor och tallskog – se Tomas skärgårdspärla på Husarö

Ur utmaningen att bygga hus på en skärgårdsö föddes företagsidén om att hjälpa andra förverkliga sina husdrömmar. På Husarö har Tomas Riesenberg Tjajkovski sitt eget semesterparadis där hela familjen njuter av naturen, avslappnat umgänge och att göra precis ingenting.

Isabelle Olander

Stockholms mellersta skärgård består av en trivsam blandning av karga kobbar och lite större och lummigare öar med tallskogar och ängsmark. Och just här, med ytterskärgården i ryggen, ligger Husarö. Ön är en före detta lotsplats (fram till 1912) med ett idylliskt kulturlandskap och en välbevarad skärgårdsby med 1800-talsbebyggelse.

Här är så skönt anspråkslöst. Man går klädd som man vill och kan kan koppla av på riktigt

Tomas Riesenberg Tjajkovski

Ålder: 55 år.

Yrke: Tomas är grundare av företaget Sommarnöjen.

Familj: Barnen Tali, 24, Liat, 21 och Mirit, 11 år.

Bor: Villa i Stocksund i Stockholm och sommarhus på Husarö, på 132 kvm med gästhus på 22 kvm, ritat av Tham & Videgård Arkitektkontor. Attefallshuset vid vattnet och bastuhuset är ritade och byggda av Sommarnöjen 2018.

Just nu: Njuter av sommaren så mycket det bara går!

Lantstället på Husarö ligger tryggt inkilat i naturen, med tallskogen i ryggen och med släta klippor och hav framför. De mindre husen vid vattnet är gäststugor, det till vänster är liksom huvudbyggnaden ritat av Tham & Videgård Arkitektkontor. Foto: Mikael Lundblad
Bryggan är en av favoritplatserna när det är vindstilla. Här ligger också båten, kompis i alla väder och nödvändig om man bor på en ö. Foto: Mikael Lundblad
Vy från köket mot spontklädda väggar. Bänk och fåtölj, Norrgavel. Vitvaror, Gaggenau. Foto: Mikael Lundblad

Det var på Husarö som natur- och skärgårdsälskaren Tomas Riesenberg Tjajkovski hittade sjötomten med stort S som annonserades ut för 20 år sedan. På tomten fanns bara ett litet äldre hus av klassisk sportstugetyp som var i rätt så dåligt skick. Kanske var det därför köpintresset aldrig blev så stort, och tomten kunde bli Tomas. Som genast såg möjligheterna och fördelarna. Att på helger och lov kunna komma ifrån ett hektiskt liv i storstan till ett sommarställe på en bilfri skärgårdsö var en dröm sedan länge. Dessutom trafikerar Vaxholmsbåtarna Husarö året om, och i byn fanns det en affär. Men framför allt föll Tomas pladask för havsutsikten och tomtens läge, med släta klippor tryggt omringade av tallskog.

De första sex åren nyttjades den sött röda, om än slitna, stugan på tomten. Men Tomas blev alltmer sugen på att bygga ett nytt och mer underhållsfritt hus som skulle passa bättre för en familj med flera barn. Uppdraget att rita sommarstället gick till Tham & Videgård Arkitektkontor. Tanken var ett hus som skulle ha få begränsningar annat än naturen, som det skulle stå i direkt samspel med. Lättviktskonstruktionen av trä och glas skulle rymma 132 kvadratmeter, och placeras på den flacka platsen på tomten mellan två klippiga partier. Allt för minimal åverkan på naturen och för ett skyddat läge. Den långsmala huskroppen fick formen av en utdragen parallellogram, med ett generöst verandaparti och större rum längs ena långsidan. Mindre rum som badrum, barnrum och gästrum ritades in längs den andra. Även ritning på ett gästhus i liknande stil och på 22 kvadratmeter togs fram.

Det passar mig att jobba när jag har inspiration, när jag känner att jag inte har något att ge låter jag bli

Men när huset var färdigt på papper kom problemen med att hitta byggfirmor som ville ta totalansvar, ge fast pris och tidsplan. Och när bygget väl satte i gång uppstod hela tiden förseningar och överstigande av budget vilket ledde till att Tomas till slut tvingades ta det tuffa beslutet att börja om från början. Han kom då i kontakt med projektledaren Peter Erelöf på rekommendation av sina arkitekter. Peter, som hade lång erfarenhet av att jobba med knepiga skärgårdsprojekt och allt vad det kan innebära, bistod med planering och personal. Men han kunde också hjälpa till med vissa konstruktionsförändringar för att bygget skulle flyta på lättare.

Glaspartier och stora skjutdörrar ut mot den generösa verandan gör så att inne och ute flyter ihop. Köket är platsbyggt. Linneduk på bordet, Himla. Tallrikar, Åhléns. Keramikvaser, Lindform. Foto: Mikael Lundblad
Den stora terrassen har uteplatser med skydd från vindar i tre väderstreck och utgångar från kök, vardagsrum och sovrum. Det vackra pergolataket är platsbyggt. Solsängar, Belfort från Brafab. Foto: Mikael Lundblad
Myshörnor finns överallt i huset. Soffa, soffbord och hylla från Norrgavel. Grön glasvas på golvet från Hornbach. Vaser på hylla och bord från Lindform. Foto: Mikael Lundblad

Så äntligen stod huset klart 2008. Och med alla sina erfarenheter och det goda samarbetet i bagaget bestämde sig Tomas och Peter för att starta företaget Sommarnöjen tillsammans. Visionen var att göra det enklare att förverkliga sina drömmars lantställe. Och så småningom att det måste gå att köpa ett vackert, högkvalitativt och hållbart hus, byggt på fabrik, till ett rimligt pris.

– Jag fick idén utifrån den önskan jag själv hade som kund men aldrig fick uppfylld, säger Tomas. Dels att det skulle finnas en tydligare koppling mellan arkitektur och byggnation. Och dels att tidsramar och slutbudget hålls. Det tror jag är nyckeln till vår framgång.

Han menar också att det bör finnas en tydlig grundidé, där allt som krånglar till det för arkitektur och interiör skalas bort.

– Det måste finnas en ärlig tanke bakom projektet som man måste våga hålla sig till hela vägen, säger Tomas.

2008 kunde Tomas med familj äntligen börja njuta av sin ”Villa Tjajkovski” och bo in sig. Den stora verandan med platsbyggt pergolatak och skyddade uteplatser i alla väderstreck blev snabbt en favoritplats. Den knyter ihop hela huset och har ingångar till alla större rum, det vill säga vardagsrum, sovrum och det ljusa och platsbyggda köket med bänkskivor i vit carraramarmor. Badrummet vetter åt andra hållet och är klätt med fräscht himmelsblått kakel.

När det gäller inredningen av husen på Husarö har Tomas överlag valt ett fåtal ljusa färger och material samt enkla, raka former. Möbler och föremål är av tidlös karaktär. Det här med slit och släng är inget för Tomas, det han köper ska vara hållbart på alla vis.

Tomas tar en kort jobbstund på en av trapporna som löper från huset ner mot gångbroar och vattnet. Foto: Mikael Lundblad
Tomas döttrar älskar att vara på Husarö. Foto: Mikael Lundblad
De äldre tar gärna med sig vänner ut och bor då i något av gästhusen. Foto: Mikael Lundblad
Husarö – en riktig skärgårdsdröm! Foto: Mikael Lundblad

Från huvudbyggnaden leder trätrappor ner mot vattnet, fint insmugna mellan klipphällarna och vackert patinerade av väder och vind. Nedanför dem finns bryggan, en attefallsstuga och så ett litet bastuhus på 7 kvadratmeter. Båda är byggda av Sommarnöjen och stod klara 2018. De ritades av Tomas själv, byggdes i företagets fabrik och lyftes färdiga på plats från en båt.

De friliggande mindre husen används som gästhus och uppskattas inte minst av Tomas äldre döttrar som gärna åker ut till ön på egen hand med kompisar. Alla tre barnen har även många kära vänner på ön, som de lekt med sedan de var små.

Målet med sommarvistelsen här är faktiskt att försöka göra så lite som möjligt

Även Tomas umgås allra helst med vänner från ön. Han menar att atmosfären på Husarö är ganska olik många andra ställen i skärgården 

– Här är så skönt anspråkslöst. Man går klädd som man vill och kan kan koppla av på riktigt.

Avkoppling och vila är viktigt för Tomas, som när han inte är på ön arbetar och reser mycket. Att vara entreprenör och egenföretagare har sina fördelar, men kan också innebära mycket stress.

– Det passar mig att jobba när jag har inspiration, när jag känner att jag inte har något att ge låter jag bli. Men sommarsäsongen kan ibland bli stressig eftersom det är då våra kunder befinner sig på sina sommarställen.

Uteduschen är från Sommarnöjen, badlakan från Himla. Foto: Mikael Lundblad
Sovrummet med fräscht vita råspontväggar har säng och sängbord från Norrgavel. Foto: Mikael Lundblad
Gäststugan från Sommarnöjen är ett attefallshus som placerats med fingertoppskänsla lyxigt nära vattnet. Foto: Mikael Lundblad

Han fortsätter:

– Men så fort jag är klarjobbad lägger jag mig och läser, hänger på bryggan och umgås med barnen.

Men hur det än är med hus, även om de är nya och byggda för att vara underhållsfria, finns det ju alltid något som måste göras. Tomas senaste projekt har varit att koppla ihop vatten från avsaltningsanläggningen och avloppen mellan de olika husen för att allt ska fungera smidigt. Men i övrigt lever han och barnen ett relativt bekymmerslöst liv på sitt älskade Husarö.

– Målet med sommarvistelsen här är faktiskt att försöka göra så lite som möjligt, säger Tomas. Vi är bara här och njuter i möjligaste mån. 

Trevliga öar i Stockholms mellersta skärgård

Finnhamn. Lägg till med egen båt i en av de fina naturhamnarna eller ta Vaxholmsbåten. Bor gör man på vandrarhemmet, som ligger i en pampig grosshandlarvilla från förra sekelskiftet, eller i trevliga sjöstugor. Charmiga Finnhamns krog med lanthandeln ligger alldeles vid ångbåtsbryggan. Den som är sugen på aktiviteter kan hyra kajak, sup eller roddbåt.

 

Ingmarsö. En levande skärgårdsö året om, med krog, bageri och fina vandringsstigar. Cyklar och kajak finns att hyra. I början av juli går Sådrodden av stapeln, en tävling med allmogebåtar.

 

Svartsö. Större ö med en gammal hembygdsgård, fin lanthandel och pensionat. Äter gott gör man på Bistro Sågen och Svartsö Krog & Logi, som även erbjuder övernattning i lyxiga kanvastält vid stranden.

LÄS MER: Lantkök, köksträdgård och munblåsta fönster – gården fick paret att bli öbor

LÄS MER: Så fick Kajsa till drömträdgården: ”Våga tänk utanför boxen”