Foto: Carina Olander

Se parets sommarparadis på Västkusten med egen brygga och sjöbod

Carita och Anders Filipsson har skapat sitt sommarparadis i ett vitt och vackert Norgehus på Gullholmen i Bohuslän. Här njuter de av öns glada folkliv, orörd natur och havets ständiga närvaro.

Anna Truelsen

Det tar bara tio minuter med färjan från Tuvesvik till Gullholmen som ligger i Västkustens skärgård utanför Orust. Gullholmen är Sveriges mest tättbefolkade ö och en livaktig idyll med både bofasta och sommarboende. Här varvas röda fiskebodar med vita så kallade Norgehus, som fått sitt namn i folkmun eftersom de liknar den typ av hus som ofta ses längs de norska fjordarna. Mellan husen ringlar smala charmiga gränder, vissa byggen ligger så tätt att en del takkonstruktioner till och med korsar varandra eller så kan husen ha fått byggas ihop i ett hörn av fasaderna. Det sägs att när man väl fick lov att bygga ute på Gullholmen så la var och en ut grenar på den plats där de ville bygga, därav myllret och husens placeringar kors och tvärs.

På första parkett i skärgården

Namn: Carita & Anders Filipsson

Ålder: Carita är 53 år, Anders är 54. 

Yrke: Carita är grafisk formgivare. Målar tavlor i olja. Jobbar just nu med en barnboksserie om tigern Rolf tillsammans med sin syster som skriver. Anders är egenföretagare.

Familj: De utflugna sönerna Andreas, 27, och Adam, 24 år.

Bor: På ön Gullholmen utanför Orust i ett hus förmodligen byggt 1911, på två våningar där bottenvåningen som förr användes till magasin nu används till sjöbod.

Instagram: @caritafilipsson och @rolfochhansvanner 

Just nu: Njuter ute på bryggan i försommarvärmen.

Gullholmen utanför Orust. Foto: Carina Olander
Gullholmen utanför Orust räknas som Sveriges mest tättbebyggda ö, en idyll med ett gytter av vackra gamla hus, fiskebodar och smala gränder. Caritas och Anders hus har något som är ovanligt på den klippiga ön, en liten täppa på baksidan med syrener och gammaldags perenner. Foto: Carina Olander
Dags för brygglunch. Carita Filipsson kan inte nog understryka vilken ynnest det är att ha havet så nära. Foto: Carina Olander

- Det är underbart att bo på den här ön, säger Carita Filipsson som tillsammans med sin man Anders sedan några år tillbaka är lycklig ägare till ett av de vita gamla trähusen på Gullholmen.

- Det är ett annat lugn här än när man har bilar inpå husknuten. När man sätter sig i båten på fastlandet för att ta sig över den lilla biten så rinner allt bara av en. Man blir så lugn. Vi bor här hela somrarna men även många helger under året. På sommaren tillbringar vi i stort sett all tid i sjöboden och på bryggan, på vintern är det verandan som gäller med tända ljus och eld i köksspisen.

Det är ett annat lugn här än när man har bilar inpå husknuten.

Gullholmen är till ytan inte så stort men förenas med den flerdubbelt större Härmanö med en gångbro. På Härmanö finns Bohusläns största naturreservat och dit når man på en halvtimmes promenad från färjeläget i hamnen. Även för den historieintresserade har Gullholmen mycket att erbjuda. Man kan besöka både den gamla kyrkan från 1700-talet som ligger i en vacker dalgång på Härmanö och Skepparhuset från 1893 där interiören är intakt från när det byggdes. Dessutom finns Stenstugan, ett enkelt boende från samma tid som bevarats som museum. Öns historia finns nedtecknad ända tillbaka till 1200-talet, Gullholmen är Bohusläns äldsta fiskeläge. Antalet människor ökade drastiskt under 1700- och 1800-talen då sillfisket var mycket aktivt. Under den här perioden tillkom öns konservfabrik, salteri och segelmakeri, som var viktiga för den växande befolkningen som behövde livnära sig. Fram till 1999 var Gullholmen en så kallad kronoholme, det vill säga att marken ägdes av staten som tillät vem som helst att slå ner sina bopålar och bygga på ön, där av de många husen med myllrande smala gränder som går kors och tvärs.

Den moderna spisen valdes för att matcha sin äldre föregångare som står bredvid och alltjämt används för att ge värme. Foto: Carina Olander
Paret har renoverat hällen till den gamla eldstaden i sjöboden men har inte restaurerat den så att det går att elda i den. Den får stå kvar och berätta om historien som varit. Foto: Carina Olander
Det vackra vita lantköket känns som klippt och skuret för det vita huset. Innanför köket finns ett mysigt matrum med fantastisk utsikt över vattnet åt tre håll. Foto: Carina Olander
Paret Filipssons hus uppfördes med största sannolikhet 1911. Här på bryggan tillbringar de i stort sett all ledig tid på sommaren på första parkett vid farleden där båtar i alla storlekar passerar för att ta sig vidare ut i skärgården. Foto: Carina Olander

Carita och Anders förälskade sig i Gullholmen långt innan de köpte sitt hus, under sex år hyrde de ett sommarboende på ön. Hela familjen stortrivdes där och längtan efter ett eget hus blev allt starkare.

- Under de åren vi hyrde så var det knappt ett enda hus ute till försäljning men så en dag när vi var bortresta på semester och jag låg och slösurfade på stranden så såg jag att det var ett hus med toppläge till salu på Gullholmen. Så fort vi kom hem så gick vi på visningen. Vi var eld och lågor och visste att vi hittat hem, här skulle vi trivas med båtarna som näst intill gick igenom vardagsrummet!

Vi var eld och lågor och visste att vi hittat hem, här skulle vi trivas med båtarna som näst intill gick igenom vardagsrummet!

Huset som de köpte var ett tidstypiskt hus med fyra rum där man kan gå ”runt”. Det fanns en glasveranda som användes som hall men som Carita och Anders öppnade upp så att de fick in mer dagsljus och kunde njuta av den vackra vyn ut över den lilla trädgårdstäppan. Det mesta fanns bevarat i huset från när det byggdes, branta knarrande trappor mellan våningsplanen, spiskupa över spisen, de gamla trägolven, vackra allmogetaklister och trädörrar i original. 

- Huset var helt klart i behov av renovering. Det hade underhållits med målning och byte av sådant som var dåligt men annars hade ingen större renovering gjorts. Det tyckte vi var bra, då det mesta av de gamla originaldetaljerna fanns kvar. Vårt mål var att behålla så mycket som möjligt. Det gamla är ändå vackrast!

Väggen med klotter från tider som varit blir en fin fond åt dagens inredning i det gamla magasinet som numera används som sjöbod. Foto: Carina Olander
Husets fina veranda vetter inåt land, härifrån ser man öns charmiga bebyggelse. Foto: Carina Olander
Carita och Anders har inrättat ett litet kök i sjöboden som är smidigt att använda sommartid när livet till stor del levs utanför dörren som leder till bryggan. Foto: Carina Olander
Huset är ett tvåplans så kallat Norgehus som liksom står ovanpå det som förr kallades magasinet och numera går under namnet sjöboden. Foto: Carina Olander

Det var därför också viktigt att rätta till vissa saker som ändrats. Ett rum som renoverats på 1960-talet fick tillbaka sina vackra taklister och höga golvlister. Det finns en bevarandeplan för ön så det går inte heller att göra vad som helst med sitt hus.

- Själv tycker jag att det är viktigt att bevara så mycket som det bara går. Husen på en sådan här ö tillhör vårt kulturarv, säger Carita.

När paret tog över vården av huset inredde de råvinden med tre nya sovrum, ett badrum och ett vardagsrum. Allt i husets stil för att det skulle se ut om rummen alltid funnits där. På bottenplan öppnade de upp verandan och vidgade dörröppningen mellan matrum och vardagsrum. Alla ytskikt målades om, och några fönster byttes ut. Köket som hade många år på nacken gjordes om till ett vitt modernt lantkök som harmonierar fint med de pärlspontsklädda vitmålade väggarna.

Husen på en sådan här ö tillhör vårt kulturarv.

Husets bottenplan upptas av det så kallade magasinet, ett välutnyttjat utrymme under fiskartiden men under senare år mest använt som förråd. Carita och Anders valde att isolera och inreda en del av magasinet till gästrum, resten har de låtit behålla all sin gistna charm och använder som ett fantastiskt sommarrum mot vattnet.

- När det är fint väder står portarna vidöppna mellan vår nyanlagda brygga och vårt gamla magasin, då suddas gränsen mellan då och nu och ute och inne ut litegrann.

På verandan är det ostört och fridfullt. Här finns plats för dem som vill språkas vid, läsa en tidning eller bara ta det lugnt en stund. Foto: Carina Olander
Det finns tre sovrum på övre plan, ett större där Carita och Anders bor och två charmiga små sovrum med fina trekantsfönster där sönerna Andreas och Adam sover när de kommer till ön. Foto: Carina Olander
Vardagsrummet är precis som som resten av huset inrett i vitt, grått, brunt, beige och en skvätt blått – perfekt matchat med de karga klipporna och havet utanför. Foto: Carina Olander

Caritas renoveringsråd för ett gammalt hus

Börja från grunden. Hur mår huset och grunden? Behövs nytt tak, ny el, ny VVS? Även om dessa delar kan kännas tråkiga att lägga pengar på så är de viktiga att få koll på.

 

Fundera på hur du vill ha ditt hus. Se till helheten. Vad är det för typ av hus? Kan jag göra dettidsenligt eller vill jag förändra? Har man ett äldre hus så kanske det inte passar att göra ett rum i modern stil om resten är i gammal.

 

Fundera över vad som kan behållas och vad som måste bytas ut. Använd i möjligaste mån återbrukade äldre detaljer till renovering för att bibehålla en genuin känsla, men var också realist och anpassa det som behövs till modern standard och bekvämlighet.

 

Materialval. Fundera över vad som passar in i det befintliga huset och dess karaktär. Hitta en pålitlig och lösningsorienterad hantverkare som hjälper dig och ger råd så att du kan få det så som du vill ha det.

LÄS MER: Stylistens idylliska sjövilla utanför city – kika in!

LÄS MER: Sommarparadiset på udden – med infinitypool och båtformad matsal